Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 ian 2012 - Anul XVII, nr. 24 (4929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Demni de Eminescu

În cadrul proiectului „Lectura și aventura”, proiect de parteneriat al școlilor „Petru Comarnescu” și „Teodor Balan” din Gura Humorului, inițiat de profesoarele de limba și literatura română Antoanela Pohoață și Oltea Nistor, împreună cu Alexandria Librării prin participarea directorului de marketing Cezar Petru Căilean, s-a desfășurat vineri, 27 ianuarie 2012, la ora 13, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, activitatea „Demni de Eminescu”, manifestare închinată poetului nostru național.
Activitatea a constat într-un montaj literar-artistic pregătit de elevii celor două școli, coordonaţi de prof. Antoanela Pohoață și Oltea Nistor, cu colaborarea Grupului Coral condus de profesoara Lenuța Beleca și a elevilor din clasa I B, de la Şcoala „Teodor Balan”, pregătiți de profesoara Elena Țipău – Tătărușan.  
Partea a II-a a manifestării s-a constituit sub forma unui concurs literar, cu întrebări din viața și opera lui Mihai Eminescu, în urma parcurgerii de către elevi a unui amplu material bibliografic. Juriul concursului, format din prof. Nicoleta Beleca, Daniela Gavrilean, Iulia Moțoc, Elena Țipău – Tătărușan și Dan Roșca, părintele unui elev, a hotărât că premiul I îi revine grupei 1, împreună cu diploma și cartea sponsorizate de Alexandria Librării, dar premiul cel mare Alexandria Librării, premiul de popularitate, împreună cu pachetul de cărți, l-a obținut Claudia, din clasa a VIII-a B de la Școala „Petru Comarnescu”, din grupa 2.
Toți elevii au câștigat în sensibilitate, căci în cadrul acestei activități l-au cunoscut mai bine pe marele poet. Iată scrisoarea pe care i-au adresat-o:
„Faci parte din noi ca ființe, ca neam, ca istorie și ca viitor. Chiar dacă noi uităm, din ce în ce mai des, să te cinstim așa cum ar trebui. <Ne-am ales> cu tine aproape fără să te merităm, fără să știm să te prețuim. A trecut un 15 ianuarie în care am fost prea ocupați cu vacanța de iarnă, cu pârtia de schi, cu temele obligatoriu neobligatorii, cu <Jurnalul unui puști>, prea ocupați să fim români într-un sens care devine din ce în ce mai trist și mai dezamăgitor. Sperăm să ne poți ierta, domnule Eminescu, că am trecut mult prea repede și mult prea nepăsători peste o zi atât de mare pentru țara asta.
Ești poetul național al unei națiuni care și-a uitat valorile, care nu mai știe ce trebuie respectat și ce trebuie ignorat, care își găsește modele de urmat în oameni care n-au citit în viața lor o poezie… o națiune debusolată și confuză.
Te sărbătorim astăzi, după ziua ta de naștere, căci te cinstim în fiecare zi. Ne însoțim din fragedă copilărie cu slovele tale, potrivite în mod fericit în versuri meșteșugite, cu mii de înțelesuri. Vom păstra mereu în minte ecourile gândirii tale de geniu, care s-au întipărit adânc în conștiința noastră, pentru totdeauna.
Suntem siguri că prin ceea ce facem astăzi, acum, aici, ne facem demni de tine, domnule Eminescu, că ai fi mândru de noi măcar pentru o clipă din toată veșnicia ta, așa cum noi suntem, datorită lumilor magice, scenelor de istorie, colțurilor de natură, imaginate sau evocate de tine, pe care ni le-ai lăsat cu generozitate, mândri că aparținem acestui popor și promitem solemn că îți vom onora cum se cuvine valoroasa moștenire.”
Membrii cercului „Lectura și aventura”
de la școlile „Petru Comarnescu” și „Teodor Balan”  din Gura Humorului

prof. Antoanela Pohoață
prof. Oltea Nistor

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demni de Eminescu.
 Vizualizări articol: 986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Demni de Eminescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei