Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 22 (5229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pivniceru: Codul de procedură civilă va intra în vigoare în luna februarie

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, ieri, că noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanţă "în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva".

"Noi aveam pregătită o ordonanţă în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva. (...) Am înţeles că s-a mobilizat Parlamentul, s-a mobilizat Preşedinţia şi, prin urmare, Codul de procedură civilă va intra în vigoare în luna februarie, peste câteva zile", a arătat aceasta, după avizarea bugetului pe 2013 al Ministerului Justiţiei (MJ).

Referitor la modificările făcute la bugetul MJ în cadrul comisiilor juridice reunite, ministrul a explicat că amendamentele au fost adoptate pentru se realiza o concordanţă cu sumele care figurau deja în Memorandum.

Membrii comisiilor juridice reunite au adoptat cu unanimitate de voturi un amendament propus de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, şi îmbunătăţit de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, prin care se prevede suplimentarea bugetului cu 35.041.000 de lei, reprezentând drepturi salariale pentru aproximativ 486 de posturi care urmează să fie ocupate odată cu intrarea în vigoare a codurilor.

"Din cauza incertitudinii privitoare la data intrării în vigoare, noi, pregătindu-ne pentru varianta de refugiu, nu am previzionat în buget cheltuielile necesare operaţionalizării aplicării Codului de Procedură Civilă. Acum, la aceste comisii, sumele care deja figurau în Memorandum, necesare aplicării Codului au fost adoptate, ceea ce înseamnă că şi legislativ, şi financiar, sistemul judiciar este pregătit să primească Codul, ca aplicaţie, de la 1 februarie", a arătat Pivniceru.

Întrebată de ce nu credea că va fi aplicat atât de devreme Codul de procedură civilă, Pivniceru a răspuns: "Pentru că Legea de degrevare a instanţelor a fost returnată de preşedinte la Parlament şi noi am calculat timpii ipotetici pe care legea ar fi putut să o străbată la Parlament - comisii, plen - şi ieşeam din calendarul din februarie".

Pivniceru a mai spus, după ce a fost întrebată dacă suplimentările la buget sunt suficiente, că este vorba despre "un buget de austeritate".

"Nu ne putem imagina că Republica România va da toţi banii la Justiţie. Sunt multe lucruri de cârpit, sunt multe lucruri de plătit. De exemplu, bugetul, aşa cum a fost aprobat el de guvern prin restricţia bugetară, era mai mare de opt ori decât bugetul anului trecut înainte de rectificare. După rectificare, el a devenit mai mic decât celălalt cu aproape 2 la sută", a menţionat ministrul Justiţiei.

Potrivit afirmaţiilor sale, aceasta nu înseamnă că, la rectificare, sumele nu se vor putea aloca.

"În definitiv, cel mai important pas al sistemului judiciar este implementarea codurilor, iar dacă bugetul s-a majorat sau se majorează în acest sens, restul sunt cheltuielile tradiţionale pe care orice instituţie le are cu plata bunurilor şi serviciilor şi pentru cheltuieli de capital", a conchis Mona Pivniceru.

În 22 ianuarie, ministrul Justiţiei anunţa că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.

"Sunt mari discuţii (pentru amânarea Codului de procedură civilă, n.r.), pentru că legea privind degrevarea instanţelor care ar fi permis intrarea în vigoare a Codului de la 1 februarie este în Parlament, retrimisă de preşedinte. Retrimiterea a fost făcută pe o chestiune de procedură parlamentară care viza Camera care ar fi trebuit să fie sesizată (...) Luând în calcul acest periplu parlamentar, soluţia cea mai bună ar fi amânarea intrării în vigoare a Codului, pentru ca sistemul să fie operaţional", spunea atunci Mona Pivniceru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pivniceru: Codul de procedură civilă va intra în vigoare în luna februarie.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pivniceru: Codul de procedură civilă va intra în vigoare în luna februarie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei