Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iun 2012 - Anul XVII, nr. 129 (5034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MECTS împarte locurile pentru universităţi şi în funcţie cifra de şcolarizare din anii precedenţi

Ministerul Educaţiei a stabilit criteriile care stau la baza repartizării către universităţi a cifrei de şcolarizare pentru studiile universitare de licenţă în vederea admiterii la studii în anul universitar 2012-2013, printre acestea fiind locurile alocate în ultimii ani.

Conform legislaţiei în vigoare, studiile universitare de licenţă se pot organiza în regim de finanţare de la bugetul de stat de către instituţii de învăţământ superior de stat, respectiv în regim cu taxă de către instituţii de învăţământ superior de stat şi particular acreditate şi instituţii de învăţământ superior particular autorizate să funcţioneze provizoriu, informează MECTS, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Astfel, cifra de şcolarizare pentru studiile organizate în regim de finanţare de la bugetul de stat este aprobată anual prin Hotărâre de Guvern (HG 549/2012).

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) alocă universităţilor de stat cifra de şcolarizare aprobată de Guvern având în vedere ordinul ministrului Educaţiei din 2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităţilor, rezultatele ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din sistemul naţional de învăţământ din România, capacitatea de şcolarizare a programelor de studii performante şi numărul estimat al absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat din promoţia 2012 şi din promoţiile anterioare.

Un alt criteriu îl reprezintă cifrele de şcolarizare finanţate de la bugetul de stat în ultimii ani, fundamentate pe propunerile înaintate de conducerile instituţiilor de învăţământ superior de stat pe baza capacităţii lor de şcolarizare, potrivit MECTS.

Repartizarea cifrei de şcolarizare către universităţi ţine cont şi de propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior privind repartizarea cifrelor de şcolarizare, prin alocarea de granturi de studii finanţate de la buget pentru universităţile de stat, respectiv propunerile universităţilor de stat privind programele de studii şi numărul de locuri pentru şcolarizarea unor tineri de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diasporă.

Cifra de şcolarizare alocată de MECTS unei universităţi de stat se repartizează de către Senatul universitar, astfel încât să fie stimulate domeniile prioritare şi programele de studii performante.

Cifra de şcolarizare pentru studiile organizate în regim cu taxă este aprobată de către senatul universitar. Senatul aprobă cifra de şcolarizare cu taxă numai pentru programe de studii universitare de licenţă care funcţionează legal, în condiţiile stabilite prin actul de autorizare provizorie, respectiv acreditare, pentru fiecare formă de învăţământ, fiecare limbă de predare şi pentru fiecare locaţie geografică în care se desfăşoară.

Cifra totală de şcolarizare pentru fiecare program de studii universitare de licenţă, finanţate de la bugetul de stat şi cu taxă, nu poate depăşi capacitatea maximă de şcolarizare aprobată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MECTS împarte locurile pentru universităţi şi în funcţie cifra de şcolarizare din anii precedenţi.
 Vizualizări articol: 647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MECTS împarte locurile pentru universităţi şi în funcţie cifra de şcolarizare din anii precedenţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei