Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 sep 2011 - Anul XVI, nr. 218 (4816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc a trimis Parlamentului propunerea pentru Ministerul Afacerilor Europene condus de Orban

Premierul Emil Boc a transmis celor două Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene şi numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister.

În scrisoarea transmisă Parlamentului, şeful Guvernului invocă alineatele 2 şi 3 din articolul 85 al Constituţiei pentru completarea structurii Executivului.

Alineatele respective stabilesc că, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului şi că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută anterior numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

"Ministerele şi membrii Guvernului prevăzuţi în Hotărârea Parlamentului României nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea încrederii Guvernului, cu modificările rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constituţia României, nu fac obiectul modificării structurii şi componenţei Guvernului", se arată într-un comunicat transmis de Executiv.

Potrivit sursei citate, premierul solicită preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să dispună măsurile necesare în vederea organizării unei şedinţe comune a celor două Camere pentru obţinerea aprobării Parlamentului în ceea ce priveşte înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene.

Noul ministru va coordona procesul de absorbţie a fondurilor europene, precum şi politicile şi strategiile din domeniul afacerilor europene.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că "ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător", stabileşte articolul 37 al aceluiaşi act normativ.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sâmbătă, la Suceava, că modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea unui nou minister nu presupune ca toţi miniştrii să fie reaudiaţi în comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie să obţină 235 de voturi în Parlament.

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, marţi, după şedinţa BPC, că înfiinţarea noului minister care să gestioneze fondurile europene echivalează cu o restructurare guvernamentală, el opinând că este necesară aprobarea Parlamentului pentru întregul Guvern.

Voicu a precizat că PNL nu a exprimat o poziţie publică privind acest nou minister, menţionând că va exista mai întâi o discuţie în cadrul USL.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după şedinţa BPN al partidului, că parlamentarii opoziţiei vor vota împotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerul Fondurilor Europene ce urmează a fi creat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc a trimis Parlamentului propunerea pentru Ministerul Afacerilor Europene condus de Orban.
 Vizualizări articol: 431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc a trimis Parlamentului propunerea pentru Ministerul Afacerilor Europene condus de Orban0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei