Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 apr 2011 - Anul XVI, nr. 79 (4677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul poliţelor obligatorii pentru locuinţe emise până la 31 martie a depăşit 481.000 de contracte

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor emise în perioada 15 iulie 2010-31 martie 2011 a atins 481.748 de contracte, reprezentând 5,74% din fondul locativ naţional, potrivit datelor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID).

"Portofoliul PAID de la sfârşitul lunii martie arată că au fost încheiate asigurări obligatorii pentru 5,74% din locuinţele din România, prin raportarea numărului total de poliţe la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinţe", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte ritmul de subscriere a poliţelor, acesta a revenit pe un trend ascendent în luna martie, ajungând la o medie de 1.000 de poliţe/zi, potrivit datelor PAID.

În perioada ianuarie-februarie, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungând la sub 400 contracte/zi, de la un varf de peste 10.000 de poliţe/zi înregistrat în ultimele doua luni ale anului trecut.

 

Valoarea asigurată a unei locuinţe, între 10.000 şi 20.000 de euro

Din totalul poliţelor emise, 400.661 acoperă locuinţe de tip A, iar restul de tip B. Cele mai multe poliţe au fost încheiate pentru locuinţe situate în mediul urban - 369.284, potrivit datelor PAID.

Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie 2010 şi acoperă riscul de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren.

Bulugea spune că România este expusă la o serie de dezastre naturale, în special la riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ce pot cauza pierderi economice şi umane în întreaga ţară.

În intervalul 2005-2010, inundaţiile au provocat pagube totale de peste trei miliarde euro (locuinţe, poduri, diguri, drumuri afectate).

"Au fost afectate aproape 62.000 de locuinţe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Guvernul a aprobat, în cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenţă de peste 233 milioane de euro", se mai spune în comunicatul PAID.

Bulugea a afirmat că există o confuzie între asigurarea obligatorie şi sancţiunile ce vor fi aplicate celor care nu îşi asigură locuinţele.

 

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi

"Legea 260/2008 este în vigoare şi produce efecte. Nu exista un termen limită pentru încheierea asigurării PAD, ci un termen de la care autorităţile locale vor aplica sancţiuni pentru cei neasiguraţi. Consider că protejarea prin asigurare a locuinţelor are o importanţă deosebită, având în vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populaţia nu trebuie să aştepte termenul de aplicare a sancţiunilor pentru ca dezastrele naturale se produc aleatoriu şi nu după un anume calendar", a spus directorul general al Pool-ului.

Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de primării cu până la 500 lei. Pe lângă amendă, proprietarii nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin Legea 260/2008 - cutremur, alunecare de teren şi inundaţie, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.

Pe de altă parte, persoanele fizice despăgubite, în condiţiile Legii 260/2008, pentru pagubele rezultate în urma producerii unui dezastru natural nu beneficiaza de prevederile Legii 114/1996 referitoare la acordarea locuinţelor sociale.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul poliţelor obligatorii pentru locuinţe emise până la 31 martie a depăşit 481.000 de contracte.
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Numărul poliţelor obligatorii pentru locuinţe emise până la 31 martie a depăşit 481.000 de contracte4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei