Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 sep 2010 - Anul XV, nr. 224 (4515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protestul CNSLR-Frăţia s-a încheiat mai devreme, unii sindicalişti nemulţumiţi de acţiuni

Protestul CNSLR-Frăţia din Piaţa Victoriei s-a încheiat cu două ore şi jumătate mai devreme decât fusese programat, atât în urma incidentului, dar şi din cauză că oamenii erau obosiţi, o parte dintre sindicalişti declarându-se nemulţumiţi de acţiunea de ieri.

Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat că oamenii erau veniţi de dimineaţă şi erau obosiţi.

"V-aş mai fi ţinut, dar cred că sunteţi obosiţi şi aţi stat o zi întreagă în soare. V-aţi sculat de dimineaţă şi aţi pornit la drum", le-a spus Marius Petcu sindicaliştilor.

Acţiunea din Piaţa Victoriei s-a încheiat în jurul orei 16.30, deşi era programată până la ora 19.00, protestatarii plecând pe Kiseleff spre autocarele parcate în zona Muzeul Ţăranului Român.

Mulţi dintre manifestanţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a desfăşurat acţiunea de ieri, arătându-se convinşi că problemele lor nu vor fi rezolvate. Mai mulţi protestatari din Ocna Mureş (judeţul Alba) au apreciat că au venit degeaba, întrucât "nici măcar nu a venit cineva de la Executiv" ca să-i bage în seamă.

În legătură cu incidentul dintre protestatari şi jandarmi, cei mai mulţi sindicalişti au fost convinşi că acesta a fost provocat de câţiva manifestanţi care, sătui de nepăsarea guvernanţilor, au încercat să forţeze blocajele şi să intre în sediul Guvernului. Ei au spus că s-au enervat când jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, astfel că şi-au unit forţele pentru a dărâma gardurile de protecţie.

"Oricum vor ajunge la mâna noastră (guvernanţi - n.r.), pentru că noi îi tratăm pe ei. Ei vor avea nevoie de noi şi ar trebui să ştie asta", a spus unul dintre protestari.

O altă variantă lansată de manifestanţi a fost aceea potrivit căreia, înainte de incident a apărut o persoană cu o hârtiuţă în mână în care se spunea că liderii lor de sindicat sunt "mână-n mână cu clasa politică şi cu Executivul".

Unul dintre manifestanţi, care s-a prezentat drept liderul Sanitas Roşiori, de la Spitalul Municipal din Roşiori, Avram Dumitru, a spus că totul a pornit de la momentul în care jandarmii au făcut uz de gaze lacrimogene.

"Nu era cazul să fim trataţi aşa. Nu aveau voie să folosească împotriva noastră gazele lacrimogene, noi cei care, în fiecare zi, stăm ore în şir la căpătâiul bolnavilor pentru a le salva viaţa. Nu aveau voie să folosească gaze lacrimogene pentru că sunt nemulţumiţi că ne-au redus salariile, că nu avem cu ce să lucrăm şi că de multe ori ne este ruşine să ne uităm în ochii bolnavilor. Nu aveau voie să folosească gaze lacrimogene împotriva oamenilor în halate albe întrucât de ani de zile noi suntem cei care prin eforturi personale încercăm să-i ţinem pe români în viaţă", a spus Avram Dumitru.

"S-au speriat de noi, le era frică că o să-l omorâm pe Boc şi atunci jandarmii ne-au atacat cu gaze lacrimogene", a mai spus liderul de sindicat din Roşiori.

La ora transmiterii acestei ştiri, se curăţă ultimele obiecte - sticle, steaguri - aruncate de manifestanţi, pentru a se putea relua traficul.

Ioana Preda, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că traficul rutier a fost reluat în faţa Guvernului, pe un singur sens, pe ruta Piaţa Romană-Piaţa Victoriei-Bulevardul Aviatorilor.

De asemenea, s-a reluat circulaţia şi pe Bulevardul Aviatorilor. la finalul protestului circulaţia rutieră a fost reluată pe toate arterele din zona Palatului Victoriei, rămânând închis doar Bulevardul Kiseleff, unde sunt parcate autobuzele care îi vor prelua pe protestatari.

În Piaţa Victoriei a avut loc un incident, după ce protestatarii au încercat să forţeze barajul de protecţie pentru a ajunge la Guvern şi au aruncat cu sticle de plastic şi cu ouă spre sediul Executivului.

Între manifestaţi şi jandarmii veniţi să îi oprească a avut loc o altercaţie. În zona gardurilor de protecţie au venit mai multe echipaje de jandarmi, care au reuşit să îi ţină pe protestatari în zona amenajată pentru miting.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a-i opri pe protestatari.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat că protestatarii au încercat să forţeze barajul de protecţie din zona amenajată pentru miting, dar au fost opriţi de forţele de ordine. El a precizat că nici un protestatar sau jandarm nu a fost rănit în timpul busculadei.

El a susţinut că oamenii sunt instigaţi verbal de la tribună de către persoane care le-au spus să forţeze barajul de protecţie. Militaru a adăugat că protestatarii aruncă în jandarmi cu bannere, sticle cu apă şi chiar pietre.

Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut apel la protestatari să se liniştească şi să continue paşnic mitingul, dar aceştia aruncă în continuare cu apă şi cu sticle goale spre jandarmii veniţi să îi oprească.

În timpul mitingului din Piaţa Victoriei protestatarii au schimbat dansul pinguinului cu Hora Unirii şi au ţinut un moment de reculegere "în aşteptarea decesului premierului".

Liderul CNSLR Frăţia i-a transmis premierului că ar trebui să îl doară, "pentru că uneori tăcerea este mai dureroasă".

Petcu l-a avertizat pe premier că toţi cetăţenii vor pleca din ţară în căutarea unui trai mai bun dacă Guvernul nu încetează cu măsurile de austeritate.

Protestatarii şi-au strigat în cor nemulţumirile şi cererile, pornind de la solicitarea unui salariu minim pe economie atât în sectorul bugetar cât şi în cel privat de 750 de lei, stoparea disponibilizărilor, nemodificarea Codului Muncii şi renunţarea la anularea contractelor colective de muncă.

Delegaţii ale protestatarilor au fost la discuţii, la Ministerul Muncii, cu ministrul Ioan Botiş, însă acestea s-au încheiat fără nici un rezultat înainte ca protestatarii să plece spre sediul Guvernului.

Mitingul a fost deschis la ora 12.00 de sindicaliştii de la Sanitas. La ora 13.00 li s-au alăturat şi cei din federaţiile membre ale CNSLR-Frăţia. La acţiune au mai participă sindicalişti de la FSLI Petrom, din Aviaţie, CFR, sindicate ale şoferilor, din învăţământ şi funcţionari publici.

La protest au participat sindicaliştii atât din Bucureşti, cât şi din alte judeţe.

La ora 14.00, oamenii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, în drum oprindu-se la Ministerul Muncii, aruncând cu ouă şi covrigi spre sediul instituţiei.

 

Hossu: Unii încearcă denigrarea mişcării sindicale, vor să demonstreze că e o adunătură de huligani

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, consideră că se încearcă o denigrare a mişcării sindicale prin manifestări violente şi că unii vor să demonstreze că mişcarea sindicală este "o adunătură de huligani".

Liderii confederaţiilor sindicale au fost invitaţi, ieri după-amiază, la discuţii la Ministerul Finanţelor, la care participă şi ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Bogdan Hossu a spus, la intrarea în sediul instituţiei, că întâlnirea de ieri după-amiază cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Muncii este un semnal pozitiv în încercarea de rezolvare a revendicărilor sindicaliştilor.

Întrebat despre incidentul din Piaţa Victoriei de la mitingul CNSLR Frăţia, Hossu a spus că acesta a fost un strigăt de disperare al cetăţenilor care au avut curaj.

"Este o mulţime greu de controlat iar jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, ceea ce a agitat şi mai mult spiritele şi lucrurile au degenerat. În România s-ar părea că violenţa poate rezolva problemele. Sperăm ca semnalul sindicaliştilor să fie corect perceput", a adăugat Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" le-a transmis membrilor săi care vor protesta joi şi vineri în Piaţa Victoriei să fie calmi, "să nu răspundă la violenţă cu violenţă".

 

Antonescu: E regretabil că s-a ajuns la violenţe în timpul mitingului, Boc să se gândească la demisie

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că este regretabil că în acţiunile de protest ale oamenilor nemulţumiţi de actuala guvernare s-a ajuns la violenţe, transmiţându-i premierului Emil Boc că ar trebui să se gândească să-şi dea demisia.

"Aş vrea ca, în numele PNL şi al tuturor membrilor săi, să transmit un mesaj de solidaritate cu cei care astăzi au protestat şi protestează împotriva celui mai rău Guvern din istoria României, cel puţin după 1990, dacă nu din toată istoria României. Astăzi am văzut cum disperarea oamenilor, indiferent că sunt sau nu sindicalişti, bugetari, capătă forme din ce în ce mai hotărâte", a spus Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a subliniat că "este regretabil că s-a ajuns la momente de violenţă", ţinând să-i transmită premierului că ar trebui să se gândească la demisie.

"Cred, măcar în al doisprezecelea ceas, cei care ne guvernează, în fond pe o bază parlamentară, ilegitimă şi cu încrederea a sub 10% dintre locuitorii acestei ţări ar trebui să înţeleagă că nici un guvern nu poate să rămână la putere doar pentru că este susţinut de preşedinte, de o majoritate parlamentară precară. Cred că domnul Emil Boc, în primul rând, care este, orice s-ar zice, oficial, primul-ministru al României, ar trebui să gândească clar, şi în calitate de om politic şi în calitate de jurist, la demisie, la o posibilitate prin care să putem avea un Guvern care să răspundă aşteptărilor şi disperării atâtor români", a mai spus liberalul.

Antonescu a adăugat că, poate, în opinia unora, sindicaliştii care au protestat nu sunt în număr foarte mare, adăugând că "Boc trebuie să ştie că în spatele acestei părţi nevăzute există o nemulţumire crescândă şi care este celor mai mulţi, copleşitor de mulţi dintre români, de toate categoriile sociale, de toate profesiile şi de toate vârstele".

 

"Cartel Alfa" protestează faţă de reacţia violentă a forţelor de ordine la mitingul CNSLR Frăţia

"Cartel Alfa" protestează faţă de reacţia violentă a forţelor de ordine, de încercările de incitare ale manifestanţilor din Piaţa Victoriei, considerând că prin acestea se încearcă împiedicarea manifestării libere a unor opinii şi a nemulţumirilor faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" arată, într-un comunicat de ieri, că sunt solidari cu toate confederaţiile care îşi manifestă nemulţumirea faţă de politicile guvernamentale. Potrivit acestora, revendicările sindicaliştilor din CNSLR Frăţia sunt îndreptăţite şi sunt susţinute şi de "Cartel Alfa".

"Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» protestează faţă de reacţia violentă a forţelor de ordine, faţă de încercările de incitare ale manifestanţilor, precum şi faţă de mijloacele folosite de forţele de ordine. Considerăm că prin aceasta se încearcă împiedicarea manifestării libere a unor opinii şi a nemulţumirii faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern", potrivit comunicatului citat.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" au precizat că se pronunţă categoric împotriva disponibilizărilor, "a modificării abuzive a legii pensiilor, care nu trebuie promulgată în forma adoptată de Parlament, a modificării Codului Muncii şi încercării de legiferare a sclaviei moderne prin desfiinţarea contractelor individuale de muncă, împotriva dereglementării pieţei muncii şi a măsurilor de creştere exagerată a austerităţii prin legea de salarizare unică a sectorului bugetar".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul CNSLR-Frăţia s-a încheiat mai devreme, unii sindicalişti nemulţumiţi de acţiuni.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protestul CNSLR-Frăţia s-a încheiat mai devreme, unii sindicalişti nemulţumiţi de acţiuni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei