Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2010 - Anul XV, nr. 147 (4438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul românilor titulari de firme în Italia a crescut de aproape zece ori din 2003 până în 2009

Peste 28.000 de români erau, în 2009, titulari de firme în Italia, numărul lor crescând de aproape zece ori comparativ cu anul 2003, românii reprezentând al doilea grup de întreprinzători străini în Italia, rezultă dintr-un raport de cercetare, prezentat joi de Caritas România.

Din raportul de cercetare "Românii din Italia între respingere şi acceptare" rezultă că la jumătatea anului trecut 28.580 de români erau titulari de firme în Italia, numai în 2007 aceştia înfiinţând peste 9.000 de firme, tendinţă care a continuat şi în 2008, în condiţiile în care în anul 2003 erau 2.909 de firme aparţinând unor cetăţeni români.

Documentul arată că majoritatea românilor ajung să aibă o afacere proprie numai după câţiva ani de muncă ca angajaţi în interiorul unei firme, valorificând economiile acumulate, de obicei fără a recurge la împrumuturi.

Domeniile în care cei mai mulţi dintre români au început activităţi antreprenoriale sunt: construcţiile (80,5 la sută), comerţul (5,5 la sută), manufactură (4,9 la sută) şi transporturi (2,1 la sută).

"Dacă se analizează mai atent principalele sectoare în care cetăţenii români au început activităţi antreprenoriale se descoperă că în multe cazuri, ceea ce a sporit activitatea autonomă a fost subcontractarea masivă din partea marilor companii. Nu este exclus că uneori poziţia de antreprenor poate reprezenta o formă de camuflare temporară a situaţiei de şomaj", se mai arată în raport.

Iniţiatorii raportului au mai arătat că românii, ca şi alte grupuri naţionale, răspund nevoii care există pe piaţa muncii italiene şi nu urmăresc propriile "vocaţii profesionale" pe bază etnică.

"Românii în mod particular sunt foarte apreciaţi în sectorul construcţiilor deoarece acceptă regulile acestui sector care presupune o anumită mobilitate", se mai arată în document.

De altfel, imigranţii reprezintă două treimi din cererea de forţă de muncă din Italia, iar românii se află pe primul loc, în perioada 2005 - 2008 numărul angajaţilor români triplându-se, de la 245.000 la 674.000.

"Apogeul a fost reprezentat de trecerea din 2006 în 2007 când s-a asistat la o dublare propriu-zisă, chiar dacă în mare măsură a fost vorba de persoane care se aflau deja pe teritoriul Italiei şi care au apărut datorită normativei mai favorabile intrată în vigoare după aderarea României la Uniunea Europeană", se arată în raport.

În colectivitatea românească a crescut în mod special numărul bărbaţilor (de la 51,7 la sută în 2006 la 53,2 la sută în 2008), 70.000 dintre ei beneficiind de măsurile de plasare în sectorul construcţiilor, chiar dacă a scăzut numărul orelor lucrate şi a crescut munca de tip part-time, semn al răspândirii muncii "la gri".

Din datele centralizate mai rezultă că cel puţin un sfert dintre femeile românce lucrează în asistenţă familială.

Iniţiatorii raportului de cercetare estimează că în Italia sunt peste un milion de români, cei mai mulţi provenind din judeţele din Moldova. La începutul acestui an erau înregistraţi cu reşedinţă în Italia 953.000 de români, iar alţi circa 55.000 erau în aşteptare pentru a fi înregistraţi în registrele de stare civilă de la primării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul românilor titulari de firme în Italia a crescut de aproape zece ori din 2003 până în 2009.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul românilor titulari de firme în Italia a crescut de aproape zece ori din 2003 până în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei