Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mai 2010 - Anul XV, nr. 103 (4394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Clasament

DGFP Suceava, locul trei la nivel naţional la încasări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava s-a clasat, la sfârşitul lunii aprilie a.c., pe locul al treilea la nivel naţional în ceea ce priveşte încasările impozitelor şi taxelor. Directorul coordonator al acestei instituţii, Petrică Ropotă, a declarat că DGFP Suceava a reuşit să depăşească cu 20% planul de încasări stabilit la nivel central, sumele atrase la bugetul de stat fiind de 100,47 milioane de lei (1.004,7 miliarde de lei vechi).

„Aceste rezultate au fost obţinute atât datorită muncii tuturor funcţionarilor publici, dar şi datorită respectării legislaţiei privind aplicarea procedurilor de lucru”, a spus Ropotă.

 

Aproape 5.000 de conturi au fost blocate de la începutul acestui an

Petrică Ropotă a mai declarat că de la începutul acestui an, în urma aplicării măsurilor de executare silită, s-a reuşit colectarea unor datorii ale firmelor în sumă de 39,306 milioane de lei (393,06 miliarde de lei vechi).

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie a.c., Finanţele au poprit 4.803 conturi bancare ale firmelor care au înregistrat întârzieri la plata datoriilor către bugetul de stat, pentru suma de 25,25 de milioane de lei. În ceea ce priveşte sumele încasate de la începutul acestui an în urma blocării conturilor firmelor rău-platnice, DGFP Suceava a reuşit să încaseze 12,45 de milioane de lei.

De precizat că în această sumă sunt incluse şi o parte din datoriile recuperate în urma deciziilor de blocare a conturilor emise în cursul anului trecut. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, DGFP Suceava a emis anul acesta mai multe decizii de blocare a conturilor, respectiv 4.803, faţă de 4.324.

Pe de altă parte, Petrică Ropotă a declarat că în primele patru luni ale anului 2010 au fost emise 24.818 somaţii către firmele care au înregistrat întârzieri la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat. El a precizat că somaţiile au fost emise pentru datorii de 98,199 milioane de lei, reuşindu-se recuperarea a 26 de milioane de lei. Ropotă a mai spus că pentru recuperarea datoriilor pe care firmele le au la bugetul de stat, DGFP Suceava apelează la toate metodele de executare silită, de la somaţii, popriri de conturi bancare şi până la valorificarea bunurilor sechestrate. „Dacă nici prin aceste metode nu se reuşeşte recuperarea sumelor, se ajunge până la atragerea răspunderii materiale a acţionarilor şi asociaţilor firmelor care au datorii la bugetul de stat”, a explicat Petrică Ropotă.

 

Facilităţi pentru firmele care întârzie cu maxim 30 de zile plata datoriilor

Directorul DGFP Suceava a mai declarat că începând cu 1 iulie 2010 vor intra în vigoare prevederile unei Ordonanţe a Guvernului în care firmele care întârzie cu maxim 30 de zile cu plata impozitelor şi taxelor faţă de data declarării lor beneficiază de o serie de facilităţi. Astfel, agenţii care plătesc în 30 de zile de la data declarării datoriilor către bugetul consolidat al statului vor plăti o dobândă de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere, în condiţiile în care până în momentul de faţă procentul era de 1%. Ropotă a mai explicat că dacă stingerea datoriilor se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale stinse. Potrivit noilor prevederi legale, dacă stingerea datoriilor se realizează în următoarele 60 de zile, penalitatea creşte la 5% din obligaţiile fiscale principale stinse, iar după acest termen penalităţile cresc la 15% din obligaţiile fiscale rămase neachitate.

„De asemenea, pentru creanţele fiscale care au scadenţa anterioară datei 1 iulie a.c., începând cu această dată se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, caz în care termenele în funcţie de care se stabileşte nivelul penalităţilor încep să curgă de la începutul lunii iulie”, a spus şeful DGFP Suceava.

 

Firmele pot solicita amânarea la plata datoriilor

Petrică Ropotă a mai spus că potrivit prevederilor legale în vigoare, firmele care se află în dificultate financiară pot solicita şi o amânare la plata datoriilor, care poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni. În acest caz, majorările de întârziere vor fi tot de 0,05%, iar pe perioada pentru care s-a obţinut amânarea nu se aplică alte penalităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DGFP Suceava, locul trei la nivel naţional la încasări.
 Vizualizări articol: 388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
DGFP Suceava, locul trei la nivel naţional la încasări5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei