Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2009 - Anul XIV, nr. 213 (4199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şcolile se vor închide la confirmarea a trei cazuri de gripă porcină în clase diferite

Ministerul Sănătăţii a decis, ieri, ca Direcţiile de Sănătate Publică să suspende, pentru şapte zile, activitate în unităţile de învăţământ în care se confirmă, prin analize de laborator, trei cazuri de îmbolnăvire cu gripă AH1N1 în clase diferite ale aceleiaşi instituţii şcolare.
Totodată, în cazul confirmării unei singure îmbolnăviri într-o clasă autorităţile vor dispune închiderea clasei şi izolarea colectivului timp de şapte zile.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Comitetul de Coordonare şi acţiune al MS pentru noua formă de gripă pandemică a finalizat, ieri, un plan special de monitorizare, prevenire şi acţiune în cazul îmbolnăvirilor cu virusul AH1N1 în unităţile de învăţământ.
Strategia pe care se axează planul vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor până la demararea campaniei de vaccinare din decembrie şi acţiuni rapide pentru limitarea răspândirii virusului în şcoli pe toată durata pandemiei.

 

Măsuri obligatorii

Măsurile vor fi comunicate în teritoriu de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Guvernului şi sunt obligatorii pentru personalul din învăţământ, putând atrage răspunderea conform legii în cazul neîndeplinirii lor, a precizat sursa citată.
Planul stabileşte în mod clar obligativitatea implicării, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, a unităţilor de învăţământ, prin conducătorii acestora şi a corpului profesoral. Unităţile de învăţământ îşi vor organiza Comitete de gripă, care vor fi responsabile cu informarea şi educarea părinţilor şi a elevilor privind prevenţia îmbolnăvirii, cu monitorizarea şi raportarea cazurilor cu simptome ale afecţiunilor respiratorii şi cu aplicarea de măsuri în cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1.
Astfel, în fiecare zi, unităţile şcolare sunt obligate să realizeze chestionarea elevilor şi evidenţa simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sunt raportate Comitetului de gripă, izolate şi consultate de către medicul şcolar (sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie ce are în arondare şcoala respectivă), care confirmă sau infirmă simptomele şi contextul epidemiologic (a călătorit sau a luat contact cu persoane care au călătorit în ţări care au raportat prezenţa AH1N1).
În cazul îndeplinirii celor două condiţii, va fi anunţată Direcţia de Sănătate Publică (DSP) judeţeană, care aplică măsurile standard în cazul suspiciunilor de îmbolnăvire cu AH1N1, respectiv preluare, testare şi internare sub tratament antiviral în urma confirmării de laborator, a precizat sursa citată.
În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ şi de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infecţioase, pentru diagnostic şi conduită terapeutică.

 

Condiţiile suspendării cursurilor şcolare

Planul de acţiune definit de Ministerul Sănătăţii prevede şi condiţiile suspendării cursurilor şcolare sau închiderii unităţilor de învăţământ.
Potrivit documentului, în cazul confirmării unei singure îmbolnăviri într-o clasă va fi dispusă închiderea acesteia şi izolarea colectivului pe o durata de şapte zile.
DSP va dispune suspendarea activităţii unităţii de învăţământ pe o perioadă de şapte zile, dacă se confirmă, prin analize de laborator, un număr de trei cazuri de îmbolnăvire prin gripa AH1N1 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ.
În perioada 15-30 septembrie, fiecare şcoală va organiza întâlniri cu părinţii pentru le prezenta măsurile care trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirilor în unitatea de învăţământ, precum şi ore de dirigenţie pentru informarea şi educarea elevilor. DSP judeţene vor distribui către Inspectoratele Şcolare materiale informative pentru elevi, părinţi şi cadre didactice privind gripa şi măsuri de prevenire.
Planul de acţiune şi responsabilitatea aplicării lui vizează întreg sistemul de învăţământ românesc, toate nivelurile de şcolarizare şi preşcolarizare, precum şi toate formele de învăţământ privat.
Ministerul Sănătăţii face apel la cadrele didactice şi părinţi, în egală măsură, să trateze cu maximă responsabilitate starea de sănătate a copiilor, precum şi măsurile de prevenţie şi acţiune în cazul noii forme de gripă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcolile se vor închide la confirmarea a trei cazuri de gripă porcină în clase diferite.
 Vizualizări articol: 444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şcolile se vor închide la confirmarea a trei cazuri de gripă porcină în clase diferite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei