Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2009 - Anul XIV, nr. 213 (4199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc a cerut Fondului de Garantare să rezolve dosarele restante la "Prima Casă" în maxim o săptămână

Premierul Emil Boc a cerut Fondului de Garantare a Creditelor să soluţioneze dosarele restante la "Prima Casă" în maximum o săptămână, prin proceduri care să fie stabilite cu Asociaţia Română a Băncilor, susţinând totodată că este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea băncilor implicate.
Şeful Guvernului a solicitat reprezentanţilor Fondului să se întâlnească, în cursul săptămânii viitoare, cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a conveni modalităţile prin care poate fi simplificată procedura de completare a dosarelor şi de scurtare a termenelor de aprobare, se arată într-un comunicat al Guvernului.
"Primul-ministru şi reprezentanţii Fondului au susţinut că este necesar ca băncile să accepte depunerea, de către clienţi, a antecontractelor după momentul în care dosarele sunt declarate eligibile. Şeful Executivului a apreciat că este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea băncilor, pentru a se asigura protecţia clienţilor în ceea ce priveşte antecontractele semnate, şi a dat asigurări că va monitoriza, în perioada următoare, rezolvarea aspectelor ridicate în cadrul întâlnirii de ieri", se arată în comunicat.
În discuţia de ieri, de la Guvern, premierul Emil Boc i-a spus preşedintelui Fondului de Garantare a Creditelor, Aurel Şaramet, că mail-ul său a fost blocat de numărul mare al plângerilor primite din partea persoanelor care reclamă probleme în programul "Prima Casă" şi i-a cerut să stabilească un calendar clar de proceduri.

 

Nemulţumirile clienţilor

Şeful Guvernului i-a spus preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care gestionează derularea programului "Prima Casă", că foarte multe persoane sunt nemulţumite deoarece dosarele de creditare sunt procesate greu şi reclamă faptul că riscă să piardă avansul plătit pentru cumpărarea unei locuinţe.
Conform datelor prezentate de premier, la Fondul de Garantare au fost depuse 2.614 solicitări de creditare, dintre care 1.414 au fost rezolvate, 429 doar avizate şi 774 cereri sunt încă în lucru.
Ultima întâlnire între şeful Guvernului şi preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a avut loc la sfârşitul lunii august.
Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează ca, împreună cu băncile, să reducă termenul de finalizare a dosarelor pentru "Prima Casă" şi să propună un termen mai lung cu până la 20 zile pentru încheierea antecontractelor de vânzare-cumpărare a caselor, de la aproximativ 30 zile în prezent la 45-50 zile, analizând şi varianta unui nou proiect de stimulare a construcţiilor noi, printr-un program similar acestuia.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Guvernul a stabilit pentru 2009 un plafon de garantare de un miliard de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc a cerut Fondului de Garantare să rezolve dosarele restante la \"Prima Casă\" în maxim o săptămână.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc a cerut Fondului de Garantare să rezolve dosarele restante la \"Prima Casă\" în maxim o săptămână0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei