Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 sep 2008 - Anul XIII, nr. 218 (3899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Structura noului an şcolar

Peste 3,3 milioane de elevi din învăţământul preuniversitar, din care 230.000 în clasa întâi, au început, ieri, cursurile noului an şcolar care va avea 35 de săptămâni, însumând 172 de zile lucrătoare.

În învăţământul preuniversitar sunt 23.715 unităţi şi spaţii de învăţământ, din care 14.621 autorizate şi 9.094 neautorizate. În respectivele unităţi predau aproximativ 305.000 de cadre didactice. În clasele I-XII învaţă aproximativ 3,3 milioane de elevi, numai în clasa întâi fiind aproximativ 230.000 de şcolari.

Anul şcolar 2008-2009 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 172 de zile lucrătoare. Prin derogare, pentru clasele a IX-a şi a X-a de la şcoala de arte şi meserii, pentru clasa a XII-a de liceu – filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XIII-a de liceu - filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare durata cursurilor este de 36 de săptămâni, însumând 177 de zile lucrătoare. Săptămâna 36 prevăzută de planul-cadru va fi alocată instruirii practice şi stagiului de pregătire practică pentru dobândirea experienţei în condiţii reale de muncă. Orele prevăzute pentru această săptămână vor fi planificate de fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de prevederile contractului sau convenţiei de colaborare cu partenerii sociali.

Pentru clasa a XI-a - anul de completare, clasa a XI-a de liceu - filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XII-a de liceu - filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 182 de zile. Ultimele două săptămâni de cursuri pentru aceste clase, din perioada 15-26 iunie 2009, sunt pentru stagii de pregătire practică.

Pentru învăţământul postliceal (şcoala postliceală şi şcoala de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile de învăţământ în vigoare.

 

Durata semestrelor şi vacanţe

Anul şcolar 2008-2009 a început în 1 septembrie 2008 şi se încheie în 31 august 2009, fiind structurat pe două semestre. Cursurile din semestrul întâi sunt între 15 septembrie şi 19 decembrie 2008 şi din 5 până în 30 ianuarie 2009. În perioada 27 octombrie - 2 noiembrie 2008, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţă de iarnă este între 20 decembrie 2008 şi 4 ianuarie 2009.

În perioada 31 ianuarie - 8 februarie este vacanţă intersemestrială, iar din 9 februarie începe semestrul al doilea. Vacanţa de primăvară este programată între 11 şi 20 aprilie. Cursurile vor fi reluate în 21 aprilie şi se vor încheia în 12 iunie. Vacanţa de vară este programată în intervalul 13 iunie - 13 septembrie.

De asemenea, în anul şcolar 2008-2009 se vor acorda zilele libere prevăzute de lege şi de contractele de muncă aplicabile.

Tezele de pe semestrul I al anului şcolar 2008-2009 se susţin, de regulă, până la data de 19 decembrie 2008, iar cele de pe semestrul al doilea până la 15 mai 2009.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării numărului de zile de cursuri stabilite prin ordin al ministrului, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele de bacalaureat şi de absolvire.

Calendarul examenului naţional de bacalaureat, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Structura noului an şcolar.
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Structura noului an şcolar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei