Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iun 2008 - Anul XIII, nr. 130 (3811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Terenuri agricole, tratament medical în străinătate şi călătorii gratuite pentru veterani

Veteranii de război răniţi în timpul misiunilor vor beneficia de tratament medical în străinătate, pentru cazurile care nu pot fi tratate în ţară, de proteze şi călătorii gratuite pentru transportul public, precum şi de câte cinci hectare teren agricol sau 500 metri pătraţi teren pentru casă.

Dacă terenurile nu pot fi acordate în natură, marii mutilaţi de război vor primi despăgubiri băneşti, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.

"Militarii răniţi sau care au suferit invalidităţi, precum şi urmaşii celor decedaţi în urma unor acţiuni militare vor beneficia de o serie de drepturi, în semn de recunoaştere a meritelor lor", se arată în ordonanţă.

Legislaţia actuală prevede doar posibilitatea de reintegrare în muncă pentru militarii care nu au suferit invalidităţi definitive. Noul act normativ stabileşte o serie de drepturi pentru militarii răniţi, dar şi pentru urmaşii acestora, respectiv tratament în străinătate în cazul în care afecţiunile nu pot fi tratate în ţară, cu suportarea cheltuielilor din bugetul Ministerului Apărării, tratament de recuperare gratuit în instituţiile medicale de profil, asistenţă pentru reconversie profesională şi reintegrare în muncă pentru invalizii de gradul III, proteze, orteze şi alte dispozitive medicale gratuite, dreptul de primi şi purta uniformă militară, după trecerea în rezervă sau în retragere, scutirea de la plata abonamentului radio-tv şi a abonamentului telefonic.

 

Călătorii gratuite şi indemnizaţii.

Ei vor mai beneficia de 12 călătorii interne dus-întors gratuite pe calea ferată sau pe căile fluviale, la alegere, într-un an calendaristic, de gratuitate pe mijloacele de transport în comun de suprafaţă şi subteran, iar pe perioada spitalizării membrii familiilor acestora pot utiliza gratuit spaţiile de cazare din căminele militare.

Persoanele în stare de invaliditate vor beneficia şi de acordarea unei indemnizaţii lunare. Pentru marii mutilaţi, indemnizaţia va reprezenta 2,5 solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent sau, după caz, salarii medii brute. De asemenea, aceste persoane beneficiază şi de împroprietărirea, cu un lot de 5 hectare teren agricol, în localitatea de domiciliu, sau un loc de casă de 500 mp în municipiul, oraşul sau comuna în care domiciliază.

Personalul armatei participant la acţiunile militare care, din cauza deficitului de teren, nu a putut fi împroprietărit, va fi despăgubit cu o sumă ce reprezintă contravaloarea terenului la care erau îndreptăţiţi. Cuantumul despăgubirilor se stabileşte prin hotărâre de guvern şi se actualizează anual.

Pentru gradul I de invaliditate, indemnizaţia va fi de două solde de grad şi funcţie, la minim corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau după caz, salarii medii brute, iar pentru gradul II de invaliditate, de 1,35 solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent, sau după caz, salarii medii brute.

Pentru gradul III de invaliditate, indemnizaţia va reprezenta o soldă de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare, gradului de sublocotenent sau, după caz, salarii medii brute.

Personalului civil i se acordă despăgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse în timpul şi din cauza serviciului militar în condiţiile stabilite de lege pentru soldaţii şi gradaţii voluntari.

Cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi personalul civil invalid pot cumula indemnizaţia de invaliditate cu pensia sau solda/salariul obţinut sau cu venituri suplimentare realizate prin activităţi în scop lucrativ.

 

Alte prevederi.

Personalul armatei rănit în cadrul acţiunilor militare beneficiază, pe lângă alte drepturi stabilite potrivit legii, de o indemnizaţie lunară în cuantum de două solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent sau, după caz, salarii medii brute. Indemnizaţia se acordă de la data producerii afecţiunilor fizice dobândite ca urmare a acţiunilor de luptă, accidentelor, până la data stabilirii situaţiei medico-legale.

Urmaşii militarilor decedaţi în cadrul unor acţiuni armate beneficiază de ajutoarele şi despăgubirile în cuantumurile prevăzute de legislaţia în vigoare şi de o indemnizaţie lunară egală cu solda lunară brută/salariul de bază brut pe care cel decedat l-a avut la data decesului, care se actualizează potrivit legii. De aceasta beneficiază urmaşii celor decedaţi care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi independente.

Ei au de asemenea dreptul la închirierea şi cumpărarea, cu prioritate, de locuinţe din fondul de locuinţe sociale al administraţiei publice, asistenţă medicală gratuită în instituţiile medicale militare sau publice şi asigurarea de medicamente gratuite, asistenţă psihologică gratuită, transferarea sau înscrierea la/în instituţiile militare de învăţământ a copiilor soldaţilor şi gradaţilor voluntari, precum şi ai personalului civil, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru copiii cadrelor militare decedate, acordarea de către Ministerul Apărării a burselor de studii pentru copiii persoanelor decedate, pe durata studiilor în instituţii civile de învăţământ, încadrarea soţului supravieţuitor în rândul personalului militar.

Actul normativ include în categoria acţiunilor militare şi misiunile cu potenţial ridicat de risc înalt, stabilite prin ordin al ministrului Apărării, desfăşurate pe teritoriul statului naţional.

Militarii care pe timpul misiunii s-au remarcat prin acte exemplare de craj vor primi titlul onorific de "Militar Veteran" sau "Veteran".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terenuri agricole, tratament medical în străinătate şi călătorii gratuite pentru veterani.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terenuri agricole, tratament medical în străinătate şi călătorii gratuite pentru veterani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei