În luna aprilie a acestui an, Suceava va găzdui etapa naţională a concursului „CanSat” România 2016, competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană.
Opt echipaje de elevi şi coordonatorii acestora îşi vor da concursul la Suceava pentru calificarea la etapa finală, care va avea loc într-o ţară europeană, în luna iunie.
„Echipele vor construi câte un satelit miniatural pe care trebuie să-l lanseze la înălţimea de 1 kilometru, de pe aeroportul din Salcea”, a precizat Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus, ambasador al Spaţiului Cosmic pentru Regiunea Nord-Est.
Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. Satelitul, denumit CanSat, va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui avion şi va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.
Patru elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, coordonaţi de prof. Anca Greculeac, au intrat în faza de selecţie pentru etapa naţională a concursului CanSat.
Seminar de pregătire la Voroneţ
Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate în finală, împreună cei opt ambasadori români ai spaţiului, reprezentanţi ROSA (Agenţia Spaţială Română) vor participa la un workshop de pregătire la Voroneţ, în perioada 11-14 februarie.
„Vor fi organizate cursuri pentru profesorii coordonatori, seminarii despre construcţia satelitului, dezbateri, vor fi tratate subiecte precum integrarea de senzori, transmisia și prelucrarea datelor obținute etc”, a mai completat Victor Şutac.
La prima ediţie naţională câştigători au fost elevii suceveni
Prima competiție "CanSat" a avut loc în anul 1999 în SUA, urmându-i multe alte competiții naționale și internaționale. În România, concursul a fost organizat, pentru prima dată, în 2015.
Echipa Nexus Suceava, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, coordonată de Victor Şutac, a câştigat faza naţională şi a reprezentat România la competiţia europeană "CanSat" din 2015 desfășurată în Portugalia.
Potrivit organizatorilor, competițiile "CanSat" oferă elevilor ocazia de a avea o prima experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea a datelor, lucrul în echipă) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).
Pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic.