Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 24 (5231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conferinţă de presă

Deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, Ioan Marocico, s-a întâlnit cu presa suceveană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, Ioan Marocico, a avut ieri, secondat de preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor (UUR) din România, prof. Ioan Bodnar, o întâlnire cu presa suceveană, în cadrul căreia şi-a prezentat priorităţile de acţiune şi câteva din realizările sale la începutul mandatului.

 

„Am lăsat aici, când am plecat, o familie de şase persoane şi am câştigat o familie de 52.000 de suflete”

Ioan Marocico, care a ţinut să spună de la bun început că are origini bucovinene, a precizat că a revenit „pentru prima dată pe meleagurile natale în calitate de deputat”.

Originar din comuna Ulma, judeţul Suceava, (comună din care este şi soţia sa) Ioan Marocico a spus că a plecat din această zonă în urmă cu 20 de ani şi s-a stabilit la Timişoara.

„Am lăsat aici, când am plecat, o familie de şase persoane - a subliniat el - şi am câştigat, ca reprezentant al etniei ucrainene, o familie de 52.000 de suflete”.

 

„Temelia comunităţii ucrainene este cultura, cu rădăcinile, tradiţiile şi obiceiurile specifice”

Accentuând faptul că este dornic să fie „un promotor al valorilor şi al neamului ucrainean”, Ioan Marocico a spus că a învăţat de la părinţi să se poarte cu cinste şi că „temelia comunităţii ucrainene”, care este cea de-a treia minoritate etnică din România, „este cultura, cu rădăcinile, tradiţiile şi obiceiurile specifice”.

El a declarat că între priorităţile demersurilor sale de deputat se află şcoala şi Biserica ortodoxă ucraineană, subliniind faptul că în România există un singur liceu cu predare în limba ucraineană, Liceul „Taras Şevcenko” din Sighetu Marmaţiei, care funcţionează într-o clădire veche „care trebuie renovată din temelii”.

Renovarea acestui liceu (ca şi a unor şcoli cum este, în judeţul Suceava, Şcoala cu clasele I-VIII din satul Lupcina, comuna Ulma) face obiectul unui amendament la Legea bugetului, pe care l-a depus deja în Parlament.

 

„Biserica şi Uniunea Ucrainenilor din România trebuie să meargă împreună”

Alte amendamente, care vizează judeţul Suceava şi pentru care, cu concursul prefectului Florin Sinescu, doreşte să obţină susţinere din partea parlamentarilor suceveni, se referă la obţinerea sumelor necesare asfaltării drumului judeţean Brodina-Ulma, a drumului Lupcina-Sălaş şi a drumului comunal din Brodina de Sus.

În ceea ce priveşte Biserica ortodoxă ucraineană, Ioan Marocico, care are deja experienţa unor fapte care au dat rezultate la Timişoara, pe principiul că „Biserica şi Uniunea Ucrainenilor din România trebuie să meargă împreună”, şi-a propus să dezvolte acest concept în întreaga ţară, în zonele în care comunitatea ucraineană este reprezentată.

 

Doreşte să atragă în UUR „cât mai mulţi tineri, pentru ca, alături de decanii de vârstă, să putem reforma Uniunea!”

Ca realizări, deputatul Ioan Marocico a spus că are deja satisfacţia unui fapt împlinit, şi anume acela că, în zona Ulma-Izvoarele Sucevei, unde nu era semnal pentru telefonie mobilă, în urma demersurilor făcute la unul dintre marii operatori, „s-au instalat amplificatoare de semnal în staţiile existente şi, de câteva zile, există semnal”, iar un alt operator de telefonie „a promis că, în scurt timp, va acoperi întreaga zonă”.

Ioan Marocico şi-a încheiat expunerea spunând că doreşte să atragă în UUR „cât mai mulţi tineri, pentru ca, alături de decanii de vârstă, să putem reforma Uniunea!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, Ioan Marocico, s-a întâlnit cu presa suceveană.
 Vizualizări articol: 1779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, Ioan Marocico, s-a întâlnit cu presa suceveană5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Promitator ! trimis de
(31 ian 2013, 13:49:48
Ar fi cazul ca domnul deputat sa deschida un cabinet de deputat in Radauti ca sa poata fi contactat de cei interesati . Este de bun augur ca din zona populata cu preponderenta de ucraineni sa fie un deputat in parlamentul romaniei . Intradevar semnalul la telefonie a fost imbunatatit si asteptam cu mare speranta asfaltarea drumului pe Valea Brodinei pana in Brodina de Sus
2.   INTREBARI INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(31 ian 2013, 14:27:13
DE CE NU S-A ABORDAT SI PROBLEMA FOSTELOR PADURI GRANICERESTI,DIN ZONA CARLIBABA,IZVOARE,ULMA????
MOMENTAN LA IZVORIY SE,, OPEREAZA VARTOS'',SAU CUM SE SMIORCAIA FOSTUL PREFECT PRIN 2001,GATERISTII AVEAU PROTECTIE INALTA,INSA NU NOMINALIZA TRAFICANTII DE LEMN SI DE INFLUENTA,PROBABIL SA NU-I DERUTEZE DE LA,,INCROPIRILE POETICE''???
GURILE RELE POVESTESC,CA UNII PADURARI-AFACERISTI DE LA OC.SILVIC BREAZA-PROPRIETAR SI A FOSTEI ARII PROTEJATE DE LA P. CAILOR,AR AVEA NISCAIVA AMANTE FOCOASE PE LA MALINI.
RELATII SUPLIMENTARE SI VALOROASE,SE POT OBTINE SI DE LA ,,VESNICUL STRAJER'' AL PTF IZVORIY,UN FEL DE ,,LINIA INTAI'',ALINTATA DE INFRACTORII SILVICI,DE BRACONIERI SI CONTRABANDISTI CU NUMELE DE ,,WIKY''-PROBABIL DE LA VICTORIA.
BIATA ,ASTEAPTA SI EA DESPAGUBIRILE,CARE NU MAI VIN.
DACA MAI AVETI NEVOIE DE PERSONAL,IN UNIUNE,COOPTATI SIMPATIZANTII DE LA FDGR-GUBERNA C-LUNG.SUCCESURI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei