Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 2 (5209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ca-n România

A absolvit un curs de calificare pentru un post în Germania, însă este ţinut pe loc de lipsa formularelor tipizate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Suceviţa, aşteaptă în zadar de aproape trei luni de zile să primească diploma care să ateste faptul că a absolvit un curs de calificare în meseria de mecanic auto, curs pe care la urmat prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Grav este că respectiva diplomă îi era necesară pentru un loc de muncă în Germania, iar angajatorul i-ar fi dat ca termen limită pentru trimiterea diplomei finele lui 2012.

 

Absolvent fără diplomă şi cu loc de muncă pierdut

Beniamin Melen, din Suceviţa, a mai lucrat pentru respectivul angajator în Germania, iar acum câteva luni de zile acesta i-ar fi solicitat să urmeze un curs de calificare şi să obţină o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană. Prin intermediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Rădăuţi, tânărul a început în vara anului trecut un curs de calificare în meseria de mecanic auto, pe care l-a absolvit pe 18 octombrie 2012. Pregătirea practică a fost susţinută la o societate de reparaţii auto din Rădăuţi, după care candidatul a fost examinat de o comisie a Centrului Regional de Formare Profesională Cluj, organism aflat în subordinea Ministerului Muncii.

Tatăl tânărului în vârstă de 25 de ani a declarat: „La puţin timp după examen am început să întrebăm de diplomă, la forţele de muncă la Rădăuţi, la Suceava, apoi la centrul de formare de la Cluj. Am fost plimbaţi de la o persoană la alta şi am ajuns până la Ministerul Muncii, însă nu am primit decât promisiuni. La un moment dat ni s-aspus cănu sunt diplome tipărite şi pot elibera în loc doar o adeverinţă de absolvire. Patronul din Germania a spus însă că nu acceptă o simplă adeverinţă”.

 

Nu sunt formulare tipizate încă din august 2012

Pentru a clarifica această problemă am luat mai întâi legătură cu reprezentanţii AJOFM Suceava. Aceştia cunoşteau situaţia, însă au precizat că nu pot emite ei diplomele, acest curs de calificare fiind gestionat de Centrul Regional de Formare Profesională Cluj.

Adriana Filip, coordonatorul Serviciului de Formare Profesională din cadrul centrului regional Cluj, a confirmat situaţia reclamată de sucevean.

„În momentul de faţă nu există formulare de certificate de absolvire pe care să le scriem. La nivelul centrului nostru, care acoperă zece judeţe, există peste o mie de persoane în această situaţie. Aceste formulare tip ar urma să ne fie livrate de la Agenţia de Prestaţii Socile de săptămâna viitoare, după care vom începe să completăm diplomele. Avem absolvenţi de cursuri fără diplome încă din august 2012”, a precizat Adriana Filip.

Motivul lipsei acestor formulare nu este foarte clar, fiind legat, se pare, de reorganizarea din cadrul instituţiilor subordonate Ministerului Muncii.

Adriana Filip a mai precizat că absolvenţii fără diplome au primit provizoriu adeverinţe de absolvire. Cel puţin la nivel naţional acestea sunt recunoscute în locul diplomelor, iar reprezentanta Centrului Regional de Formare Profesională Cluj susţine că la fel ar trebui să stea situaţia şi în cazul locurilor de muncă în străinătate. Ea susţine că are exemple concrete de angajatori străini care au acceptat fără probleme aceste adeverinţe provizorii, însă a admis, pe de altă parte, că pot fi şi cazuri în care agenţii economici să accepte doar diploma în original de absolvire a cursului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A absolvit un curs de calificare pentru un post în Germania, însă este ţinut pe loc de lipsa formularelor tipizate.
 Vizualizări articol: 1372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A absolvit un curs de calificare pentru un post în Germania, însă este ţinut pe loc de lipsa formularelor tipizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei