Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 nov 2012 - Anul XVII, nr. 261 (5166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Liceenii suceveni beau şi fumează pe rupte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rezultate îngrijorătoare ale unui studiu realizat de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava în colaborare cu Organizaţia „Salvaţi Copiii” şi potrivit căruia liceenii, indiferent că este vorba de fete sau băieţi, beau şi fumează pe rupte.

Sunt statistici care spun totul despre starea societăţii româneşti, dar şi despre direcţia în care ne îndreptăm, una fără nici o perspectivă de viitor.

Studiul a fost realizat în perioada decembrie 2011 – februarie 2012, pe un eşantion de 500 de elevi din clasele IX-XII, din şcoli răspândite în tot judeţul, atât la oraşe, cât şi la sate. În afara procentului foarte mare de liceeni care beau şi fumează, îngrijorătoare este şi uşurinţa cu care aceştia îşi procură alcoolul şi ţigările. Practic, cei mai mulţi adolescenţi care merg la magazine pentru a cumpăra produse la care în mod normal nu au acces nu întâmpină nici o dificultate în acest sens.

 

Petrecerile adolescenţilor, adevărate paranghelii

Adolescenţii chestionaţi pe tema consumului de alcool şi tutun au răspuns într-o proporţie covârşitoare că ei sau colegii lor nu sunt deloc străini de aceste vicii. 79,8% dintre elevi spun că în liceul pe care-l frecventează se fumează. Pentru 32% dintre respondenţi fumatul este „foarte răspândit”, iar 43% au considerat că este „relativ răspândit”.

În ceea ce priveşte petrecerile la care participă liceenii suceveni, ţigările şi băuturile alcoolice sunt nelipsite. 81% dintre cei intervievaţi au admis că se fumează, iar 77% spun că se bea alcool.

Mai grav este că mai mult dintre jumătate dintre liceeni spun că se fumează la fiecare petrecere - 29% sau la cele mai multe petreceri - 25%, în timp ce rachiul este o constantă la fiecare petrecere în proporţie de 20%, iar de cele mai multe ori în proporţie de 22%.

„Din studiul realizat rezultă că atât consumul de alcool, cât şi consumul de tutun par a fi constante ale vieţii de adolescent. Din păcate, mediul şcolar nu îl izolează pe tânăr de tentaţia consumului de alcool şi tutun. Grupul de prieteni este un mediu foarte important, care joacă un rol determinant în influenţarea tinerilor, iar socializarea într-un mediu în care părinţii consumă alcool conduce la creşterea gradului de toleranţă faţă de acesta”, a explicat inspectorul principal Ileana Iacob, sociolog în cadrul IPJ Suceava.

 

Rachiu şi ţigări, la liber pentru puştani în baruri, restaurante şi magazine

Potrivit studiului efectuat de reprezentanţii IPJ Suceava, consumul de alcool şi tutun în rândul tinerilor este favorizat şi de cei care vând aceste produse. În cazul băuturilor alcoolice, 78,7% dintre liceeni spun că au reuşit să obţină ceea ce şi-au dorit fără probleme şi doar 4,3% dintre tinerii care s-au prezentat cu o asemenea cerinţă la un magazin au fost refuzaţi.

„Atât în cazul consumului de alcool, cât şi în cazul consumului de tutun în rândul tinerilor, apare evidentă lipsa de responsabilitate a agenţilor economici în raport cu reglementările specifice comercializării acestor produse. Putem considera că, referitor la consumul de alcool, acesta este acceptat în societate – pornind de la considerente tradiţionale, culturale, abuzul de alcool fiind condamnat moral sau legal datorită efectelor negative de comportament”, a arătat sociologul Ileana Iacob.

Cu alte cuvinte, mesajele obligatorii pe care administratorii de magazine au fost obligaţi să le afişeze în baruri, restaurante sau magazine reprezintă doar un fel de a se spăla pe mâini şi a arăta autorităţilor că-şi fac treaba. Realitatea este însă cu totul alta, iar efectele consumului de alcool şi de tutun de la vârste foarte mici au efecte pe termen lung, dar şi foarte scurt.

 

Alcoolul şi tutunul, modalităţile cele mai simple de manifestare a teribilismului

Pe de altă parte, sociologul Adrian Botezatu spune că aceste cifre nu fac altceva decât să reflecte fidel starea societăţii în care trăim. „Este oglinda unei societăţi pe care noi am construit-o în ultimii ani. În plus, alcoolul şi tutunul sunt cele mai la îndemână forme de manifestare a teribilismului în rândul adolescenţilor. Mai rău este că acest consum exagerat de alcool duce şi la creşterea violenţei, atât în şcoli, cât şi în afara acestora”, a explicat sociologul Adrian Botezatu.

În opinia sa, există trei explicaţii mari pentru care violenţa în şcoli a crescut, iar în judeţul Suceava, potrivit datelor poliţiei, în primele şase luni ale anului s-au înregistrat 25 de cazuri de infracţiuni, printre care şi o tentativă de omor. Mai întâi este vorba despre conţinutul ştirilor, care vorbesc foarte mult despre acte de violenţă, urmează lipsa unui control real al tinerilor din partea familiilor şi, nu în ultimul rând, sistemul de învăţământ din România, care pune accent pe informaţie şi nu pe educaţie.

 

Lasă copilul să guste!

17% dintre liceeni spun că au pus gura pe băuturi alcoolice pentru prima dată când nu împliniseră vârsta de 10 ani, în timp ce o majoritate de 52,69% au dat de gustul rachiului nu cu mult mai târziu, între 11 şi 14 ani. Mai cuminţi s-au dovedit 29,7% dintre intervievaţi, care spun că au consumat băuturi alcoolice abia când aveau între 15 şi 18 ani.

 

Mai mult de un sfert dintre liceeni aproape că „sudează” ţigările

Acelaşi studiu al IPJ Suceava arată că cei mai mulţi liceeni s-au apucat de fumat când aveau între 11-14 ani, respectiv 52,8% dintre cei intervievaţi.

Datele mai relevă faptul că 28,3% dintre tineri fumează de mai multe ori pe zi, în timp ce doar 4,2% fumează o singură dată pe zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liceenii suceveni beau şi fumează pe rupte.
 Vizualizări articol: 3573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Liceenii suceveni beau şi fumează pe rupte4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mda...Romania reala trimis de
( 7 nov 2012, 12:54:25
Mai curand trista e situatia in sine decat ca presa a semnalat aceasta problema.La urma urmei studiul respectiv este public si ca atare oricine cu putina bunavointa il poate cauta si accesa.
1.1  RE: Mda...Romania reala trimis de
( 7 nov 2012, 14:38:00
Asa este din pacate.
De asemenea, trist este ca toti stim ca orice copil poate cumpara tigari sau alcool de la orice chiosc, si nu facem nimic! Cate amenzi s-au dat pentru asa ceva? Cred ca nici una...
2.   Bre sandrinio, bre !!! trimis de
( 7 nov 2012, 14:10:17
Iar ma dezamagesti... Asta e vocabular de jurnalist ??? "rachiu", "paranghelii"... Daca pentru tine toate bauturile alcoolice sunt "rachiuri", inseamna ca cei ce consuma bere defapt consuma suc de hamei, iar cei ce consuma vin defapt consuma suc de struguri ??? Si chiar nu vad ce noutate ne-ai adus la cunostinta cu acest articol . De cand ma stiu, indiferent de generatie sau putere politica, liceenii au consumat BAUTURI ALCOOLICE si tigari. Si daca tot esti atat de oripilat de ce li se intampla liceenilor din ziua de azi, oare chiar ai curajul sa "arunci cu piatra"? Pe mine nu consumul de "rachiu" si de tigari ma deranjeaza cel mai tare la liceeni. Aceste doua vicii care apar in urma slabiciunii unora sunt minore pe langa proasta educatie pe care o primesc atat la scoala cat si acasa, lipsa interesului pentru invatatura, lipsa de respect, samd.
2.1  RE: Bre sandrinio, bre !!! trimis de
( 7 nov 2012, 15:14:01

...nu va mai luati de nimicuri!

Obseravati unde au adus politicienii invatamintul!?
Toti au denigrat profesorii si chiar unii aici pe forum! Toti si-au facut un titlu de glorie vorbind cu ura si dusmanie despre profesori, invatamint si rezultatele lor neperformante - in timp.
Si asta pe nedrept, pentru ca altele au fost cauzele cu adevarat! Altii au fost ,,actorii” care au contribuit la ,,dezastrul” in toata pletitudinea lui. Mai mult ca sigur urmele raului, se vor vedea curind, in citiva ani!

Au pus deja mina pe tara si o considera a lor! Se vede ca nu sunt sinceri, ne mint cu nerusinare si ne cred naivi!
Este trist dar va fi rau cu noi! Nu intereseaza pe nimeni cum traim!

Mare majoritate mergem la vot, votam si primim in schimb doar multa aroganta si impertinenta ... stiid foarte bine ca noi, nu avem alternative la alegere.

M-am saturat sa aleg, iar apoi sa regret!

3.   Ce-i mai rau, este ca RAUL instalat, va dura mult! trimis de
( 7 nov 2012, 15:20:08
S-au impopotionat la conducere falsii patrioti, lichelele, care urasc visceral oamenii necajiti . Adevaratii semidocti, mai bine spus animale, care au in cap innavutirea si preamarirea cu orice chip!.Oamenii mor cu zile, flaminzi si bolnavi....iar prin orase suna strident, zilnic, sirena salvarilor…
"Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei...Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministrii care s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti...Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet, e o epidemie infricosata de meningita morala". Octavian Goga - 1916

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei