Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 nov 2014 - Anul XIX, nr. 267 (5776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Debut la 62 de ani

Triplă lansare de carte, la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi”, a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava, a găzduit joi după-amiază o triplă lansare de carte.

Autorul, Dodu Toader Ciuc, a debutat la vârsta de 62 de ani, lansând simultan trei volume de versuri, apărute la editura ieşeană „Opera Magna”: „EU”, „Lumină lichidă” şi „Stele ninse”.

 

Un poet care vine dintr-un „loc cu oameni frumoşi, un loc de baladă şi de legendă”

Dodu Toader Ciuc, din Ilişeşti, judeţul Suceava, despre care poetul Mihai Sultana Vicol (care l-a îndemnat să-şi publice versurile şi i-a scris un „Cuvânt de întâmpinare” la prima carte ieşită de sub tipar) spune că „face mereu proba unui spirit independent, a unui rebel lucid care fără a fi dogmatic îşi susţine cu fervoare şi cu o anume inflexibilitate ideile”, a fost însoţit la eveniment de câţiva dintre consătenii săi, în frunte cu primarul comunei, Florinel Răduţu Avasaloaie, şi viceprimarul Vladimir Florea.

Un poet care vine dintr-un „loc cu oameni frumoşi, un loc de baladă şi de legendă”, aşa cum a spus consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina şi interpreta de muzică populară Gabriela Teişanu, care a subliniat faptul că Ilişeştiul este baştina celui mai mare folclorist bucovinean, Simion Florea Marian.

 

„Suntem martori la lansarea cărţilor poetului doduist”

Mihai Sultana Vicol, care l-a prezentat pe autor ca fiind „un poet metaforic, un poet de mare sensibilitate, care scrie natural” („poezia curge la Dodu Toader Ciuc”), a conturat totodată portretul unui tezaurizator de carte („are o bibliotecă imensă, cu peste zece mii de volume şi o colecţie cu cca. 130 de biblii”).

Poetul humorean Sorin Poclitaru („un poet desăvârşit şi un prieten de cursă lungă”, aşa cum l-a caracterizat Mihai Sultana Vicol) a remarcat faptul că „suntem martori la lansarea cărţilor poetului doduist” şi a accentuat că „poezia frumoasă se naşte la ţară”.

Dodu Toader Ciuc, care spune în textele introductive ale cărţilor sale că şi-a găsit versurile „gustând bucurii şi tristeţi”, şi-a adunat poeziile în aceste volume, întrucât „cartea rămâne să încălzească lumina cu răcoarea ascunsă”.

 

„Lăsaţi cuvinte urmaşilor!”

„Am iubit foarte mult cărţile”, a mărturisit el în faţa auditoriului. „Fiecare om trebuie să lase ceva în urma lui - a continuat el - iar eu vreau să las şi câteva cărţi”.

Îndemnul cu care şi-a încheiat Dodu Toader Ciuc cuvântarea a fost „Lăsaţi cuvinte urmaşilor!”

Evenimentul, în cadrul căruia poeţii Mihai Sultana Vicol şi Sorin Poclitaru au recitat din versurile lor, a beneficiat de un moment artistic special pentru care Gabriela Teişanu şi-a îmbrăcat costumul popular: interpretarea unei doine de la Ilişeşti („A frunză”), culeasă, aşa cum a spus ea, „de la lelea Dafina Florea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Triplă lansare de carte, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Triplă lansare de carte, la Biblioteca Bucovinei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei