Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 235 (5442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pană: Peste 3.000 de operaţii de extirpare a unui sân din cauza cancerului, făcute anual în România

Miercuri, 9 Octombrie 2013 (18:42:22)

Peste 3.000 de intervenţii chirurgicale de extirpare a unui sân şi câteva zeci pentru extirparea ambilor sâni sunt efectuate anual în România, din cauza descoperirii tardive a cancerului, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană.

Declaraţia secretarului de stat a fost făcută pe fondul discuţiilor privind iniţiativa unui grup dedeputaţi PNL de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care operaţiile de reconstrucţie mamară, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la sân, vor fi suportate de la bugetul de stat.

Potrivit deputaţilor PNL, impactul bugetar al modificării legislative se ridică la circa 1,2 milioane de lei pe an.

"În România, în fiecare an sunt înregistrate peste 3.000 de cazuri noi de mastectomii unilaterale şi câteva zeci bilaterale. Din păcate, în cele mai multe cazuri, cancerul la sân este depistat în stadiu foarte avansat. Pentru aceste cazuri, tratamentul este mai agresiv şi de mai lungă durată", a spus secretarul de stat, Adrian Pană.

La rândul lui, preşedintele comisiei de oncologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Dan Jinga a explicat că, în România, se face reconstrucţie mamară de zece ani, dar, din nefericire, costurile nu sunt rambursate de către CNAS.

"Anual sunt 7.000 de cazuri noi de cancer mamar, anual fiind tratate 10.000 de femei cu această suferinţă. Incidenţa cancerului la sân este de una din opt la nivel mondial, una din şase la nivel european şi în România", a mai spus medicul.

În cadrul prezentării iniţiativei legislative, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a susţinut că propunerea este una "este extrem de binevenită", arătând că România trebuie să facă un pas înainte pe calea adoptată de alte ţări europene.

Preşedintele CNAS a menţionat că preţul aproximativ pentru reconstrucţia mamară este de 500 de euro şi este "din păcate un efort pe care nu şi-l pot permite" multe dintre femeile aflate în această situaţie.

"Odată ce acest program va începe, odată ce el se va desfăşura în cele mai importante centre universitare (...), din ce în ce mai mult corpul medical va înţelege importanţa acestei abordări. Atunci când vorbim de cancerul mamar, de masectomie şi tratamentul de după, foarte important este şi confortul psihic al femeii care a suferit această operaţie", a mai spus Buşoi, precizând că cel mai probabil cea mai mare parte a costurilor vor fi suportate din bugetul de stat.

Profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirugie plastică reparatorie şi arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a spus că cele mai multe cazuri de reconstrucţie mamară efectuate la clinică au vizat o endoproteză simplă de 430 - 450 de euro.

"Costul actual pentru un implant de utlimă generaţie este de 430 - 450 de euro, dar, dacă este necesară şi o altă intervenţie, atunci poate depăşi 1.000 de euro", a explicat profesorul Lascăr.

Preşedintele CNAS Cristian Buşoi a mai spus că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, "avizul de principiu va fi unul pozitiv", urmând ca toate chestiunile tehnice să fie discutate ulterior adoptării iniţiativei legislative.

De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a precizat că instituţia pe care o reprezintă are un punct de vedere favorabil propunerii legislative.

Propunerea de modificare a Legii nr. 95/2006 a fost depusă de deputaţii PNL Mircea Roşca şi Graţiela Gavrilescu, precum şi de senatorul PNL Ion Luchian.

"Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţi care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt: e) corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vâsta de peste 18 ani, cu excepţia endoprotezelor mamare necesare operaţiilor de reconstrucţie în urma unor afecţiuni oncologice", potrivit modificării propuse la articolul 237 din Legea 95/2006.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pană: Peste 3.000 de operaţii de extirpare a unui sân din cauza cancerului, făcute anual în România.
 Vizualizări articol: 985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pană: Peste 3.000 de operaţii de extirpare a unui sân din cauza cancerului, făcute anual în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei