Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 235 (5442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Guvernul propune un moratoriu privind legislaţia muncii, sindicatele se opun

Miercuri, 9 Octombrie 2013 (16:49:48)

Guvernul a propus miercuri, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, introducerea unui moratoriu privind legislaţia muncii, demersul fiind agreat de confederaţiile patronale, dar respins de sindicate.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la finalul şedinţei, că pe agenda discuţiilor au fost patru subiecte, doar două dintre ele fiind dezbătute "mai serios".

Primul punct de pe agendă a vizat modificarea legislaţiei muncii. "În acest sens, după o oră şi jumătate, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o schimbare urgentă. Partea guvernamentală a propus un moratoriu legat de acest lucru. Partea sindicală a comunicat că este greu să se încheie un moratoriu atâta timp cât nu există o deschidere sau o schimbare minimală a cadrului legislativ, care să permită deschiderea unor dezbateri mai lungi legate de modificările legislative în domeniul pieţei muncii", a declarat liderul sindical.

Întrebat care sunt modificările care trebuie aduse în legislaţia muncii, Hossu a precizat că partea sindicală a cerut patru modificări importante: problematica reprezentativităţii partenerilor sociali în structura contractelor colective de muncă, cât şi a problemei legate de dreptul de generalizare a contractului de muncă la nivel sectorial sau la nivel de grup de unităţi, dreptul la conflict de muncă, care este limitat în Legea 62 (legea dialogului social), şi problema contracrului colectiv de muncă unic la nivel naţional.

"Partea sindicală a anunţat că nu se pune problema să intrăm într-un moratoriu, atâta timp cât aceaste probleme urgente nu sunt rezolvate. Dacă vor fi rezolvate, putem intra într-un moratoriu de un an, până la sfârşitul anului viitor", a mai spus preşedintele "Cartel Alfa".

Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, a precizat că patronatele sprijină moratoriul propus. "Mai mult, noi am vrea să prelungim până după alegerile prezidenţiale, din motive lesne de înţeles. Sper să putem să semnăm acel moratoriu", a mai spus Agathon.

În privinţa salariului minim, sindicatele au înaintat premierului un proiect de acord social care să prevadă o creştere ritmică a salariului minim pe economie, aşa încât în 2016 să se ajungă la un decalaj de 50 la sută între salariul minim şi salariul mediu.

Tot în şedinţa de miercuri s-a decis organizarea unui grup de lucru, condus de vicepremier şi de miniştrii Muncii, Economiei, Agriculturii şi Dezvoltării Mediului de Afacaeri, care să dezvolte componentele necesare pentru a stabiliza locurile de muncă existente, dar şi pentru a crea o dinamică prin încurajarea înfiinţării de noi locuri de muncă.

Patronatele au mai afirmat că nu sunt de acord cu reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

"În toate ţările cu care suntem în competiţie, există contract de muncă numai la nivel de companie, iar în întreaga Uniune Europeană există o singură ţară care are contract de muncă la nivel naţional, e vorba de Belgia. Ce e bun pentru Uniunea Europeană este bun şi pentru România. În rest, vom negocia şi vom căuta o soluţie", a mai spus Agathon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Guvernul propune un moratoriu privind legislaţia muncii, sindicatele se opun.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Guvernul propune un moratoriu privind legislaţia muncii, sindicatele se opun0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei