Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 235 (5442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu, la Comemorarea Victimelor Holocaustului: Climatul economic dificil favorizează extremismul

Miercuri, 9 Octombrie 2013 (14:24:14)

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, afirmând că ţara nosatră va avea puterea să facă din asumarea trecutului un punct de pornire pentru o viziune care să împiedice repetarea episoadelor ce i-au întinat istoria.

"Ziua dedicată memoriei victimelor Holocaustului din România este, pentru poporul român, o datorie de onoare şi un apel la responsabilitate faţă de adevărul istoric. Este o zi cu o simbolistică aparte, o expresia a faptului că statul român s-a angajat să garanteze libertatea şi drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor săi, în spiritul respectului faţă de alteritate şi al principiilor statului de drept", susţine preşedintele în mesaj.

Potrivit acestuia, este cutremurătoare evocarea suferinţei şi a persecuţiilor justificate ideologic, la care au fost supuse comunităţile evreieşti şi rome.

"Participăm astăzi, prin compasiunea şi respectul nostru, la evocarea acestei tragedii umane care a marcat istoria secolului XX şi ale cărei reverberaţii vor continua să fie simţite de generaţiile care vor veni. În acelaşi timp, este important ca această moştenire a suferinţei care a marcat destinul poporului evreu să lase loc speranţei şi reconcilierii în numele valorilor care ne definesc şi prin care ne păstrăm umanitatea şi demnitatea", arată Băsescu.

El precizează că "amintirea unor crime care au avut puterea să clatine în profunzime temeiurile civilizaţiei noastre, ale spiritului care a ţinut laolaltă vechea Europă, ar trebui să aibă puterea de a cataliza prin generaţia de astăzi un nou spirit pentru o Europă unită în care, din nefericire, continuă să existe curentele extremiste şi xenofobe".

"Cu siguranţă, climatul economic dificil favorizează aceste fenomene sociale şi politice extreme, dar trebuie să realizăm că, în esenţă, acestea sunt animate de voinţa şi alegerile pe care le facem. Excluziunea, intoleranţa, antisemitismul, dispreţul faţă de ceea ce nu cunoaştem sunt, în egală măsură, efecte ale capacităţii noastre limitate de a răspunde provocărilor pe care ni le lansează zilnic lumea în care trăim, o lume sfâşiată de tensiuni economice şi sociale, de războaie civile, de acte de cruzime fără precedent împotriva oamenilor nevinovaţi", susţine Băsescu.

Preşedintele consideră că "mai ales într-o zi în care evocăm suferinţa unui popor, dar şi puterea sa de a ierta şi de a clădi o civilizaţie şi o cultură durabile care fac parte din patrimoniul României, avem prilejul de a reflecta cu maturitate şi cu responsabilitate la semnificaţia unei civilizaţii a păcii".

"Speranţa într-o lume mai bună nu înseamnă ceea ce ne imaginăm, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat. Rădăcinile speranţei într-o lume a concordiei, construită pe libertate şi adevăr, cresc în spiritul nostru, acolo unde cresc şi rădăcinile responsabilităţii faţă de valorile care ne definesc ca oameni. Pentru ca evocarea suferinţei umane să nu fie zadarnică, este necesar ca toate eforturile noastre să fie îndreptate spre un ideal de comunitate naţională în care patriotismul să fie înţeles ca dialog şi cunoaştere, ca respect faţă de lege şi faţă de instituţiile menite să slujească binele comun", menţionează şeful statului.

Traian Băsescu îşi exprimă convingerea că România, "ca ţară care s-a angajat să respecte exigenţele statului de drept, va avea puterea să facă din asumarea trecutului un punct de pornire pentru o viziune naţională care să împiedice repetarea episoadelor ce i-au întinat istoria".

"Cred că tinerii vor şti să preţuiască bogăţia diversităţii de tradiţii şi vor pune laolaltă ideile şi aspiraţiile lor pentru a clădi o lume în care dialogul şi curajul, respectul pentru pluralism şi solidaritatea ne vor garanta identitatea şi prosperitatea. Doresc să adresez membrilor Comunităţilor Evreieşti aprecierea mea profundă pentru contribuţia originală la cultura română şi patrimoniul naţional. «Să ne amintim», împreună cu cei care au supravieţuit tragediei Holocaustului şi care şi-au păstrat, în ciuda suferinţelor şi a nedreptăţilor, fidelitatea faţă de România şi încrederea în viitorul pe care-l putem clădi împreună", se arată în mesajul şefului statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, la Comemorarea Victimelor Holocaustului: Climatul economic dificil favorizează extremismul.
 Vizualizări articol: 621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu, la Comemorarea Victimelor Holocaustului: Climatul economic dificil favorizează extremismul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei