Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 111 (5318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom, pentru 56,8 milioane euro

Vineri, 17 Mai 2013 (16:38:11)

Fondul Proprietatea (FP) a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom (SNP), sub participaţia de 1,77% pe care intenţiona să o cedeze, la un preţ cu 6% sub piaţă, încasând astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

"Numărul final al acţiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (acţiunile plasate), iar preţul pe acţiune este de 0,39 lei", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureţti (BVB).

Fondul Proprietatea a anunţat miercuri că vrea să vândă un pachet de 1,77% din acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din România, pachet estimat atunci la 445 milioane lei (102 milioane euro), în funcţie de ultima cotaţie bursieră. Fondul preciza că nu exclude să crească volumul de titluri în funcţie de condiţiile pieţei.

Totuşi, în cadrul operaţiunii Fondul a vândut doar 1,11% din titlurile OMV Petrom, reprezentând 63% din pachetul vizat, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane lei).

Preţul la care Fondul a cedat acţiunile este cu 6% sub ultima cotaţie bursieră de joi, de 0,415 lei/titlu şi, totodată, cu 12,2% sub preţul dinainte ca FP să-şi anunţe, miercuri, intenţia de transfer.

Discountul la care FP a vândut acţiunile OMV Petrom este similar celui la care BERD a vândut la finele lunii noiembrie un pachet reprezentând 0,4% din acţiunile OMV Petrom pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro). BERD a vândut atunci acţiunile la preţul de 0,37 lei/titlu, cu peste 6% sub cotaţia anterioară de la bursă.

În iulie 2011, statul a încercat să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom, însă operaţiunea a eşuat, investitorii considerând mari preţurile cerute. Statul a vrut să vândă atunci acţiunile la preţuri cuprinse între 0,3708 lei/titlu şi 0,46 lei/titlu. Preţul minim a fost cu 3% sub piaţă. La preţul maxim oferta era evaluată la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la preţul minim statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

După anunţul de miercuri dimineaţă, acţiunile OMV Petrom au scăzut pe bursă cu 6,6%, de la 0,4442 lei/titlu la 0,415 lei/titlu.

În acelaşi timp, preţul titlurilor Fondului Proprietatea a urcat cu 4,2%, de la 0,638 lei/acţiune la 0,665 lei/acţiune.

Raportat la preţul la care Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acţiunile Petrom, compania din sectorul energetic este evaluată la 20,091 miliarde lei (5,093 miliarde euro). În acelaşi timp, capitalizarea bursieră a companiei este de 23,507 miliarde lei (5,419 miliarde euro).

Banii încasaţi de FP pentru pachetul de acţiuni Petrom vor fi utilizaţi pentru răscumpărarea de acţiuni proprii şi "alte operaţiuni de creştere a valorii pentru acţionari". Fondul derulează în prezent un program prin care vizează achiziţia a cel mult 8% din propriile titluri.

"Motivaţia principală a Fondului Proprietatea în derularea acestei tranzacţii a fost crearea unui eveniment de lichiditate pentru acţiunile Petrom, având ca rezultat volume mai mari de tranzacţionare în urma plasamentului şi, posibil, un preţ mai mare al acţiunilor companiei. Lichidităţile obţinute în urma tranzacţiei pot fi folosite pentru răscumpărări de acţiuni şi alte operaţiuni de creştere a valorii pentru acţionari", se arată într-un comunicat transmis de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

În cadrul operaţiunii au fost plasate 46 de ordine, cele mai multe de investitori instituţionali, iar dintre acestea 29 au venit de la investitori care anterior nu au deţinut titluri OMV Petrom.

"Considerăm că plasamentul OMV Petrom a fost un succes, având în vedere că este cel mai mare plasament privat realizat vreodată pe piaţa din România şi că a atras noi investitori şi lichiditate pentru acţiunile Petrom, care rămâne o deţinere importantă a Fondului. Piaţa locală de capital are nevoie de tranzacţii mari pentru a putea să se dezvolte în continuare şi ar trebui reţinut că, din păcate, am avut parte de doar două plasamente secundare de când am preluat mandatul Fondului, în 2010", a declarat în comunicat mangerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

Administratorul Fondului menţionează că aceasta a fost cea mai mare operaţiune de tip Accelerated Book Building din România şi din Europa de Sud-Est. Discountul de 12,2% faţă de ultimul preţ de închidere dinaintea lansării ofertei este apropiat de nivelurile înregistrate în alte tranzacţii comparabile efectuate cu acţiunile altor companii din regiune, potrivit Franklin Templeton.

"Managerul de Fond speră că această tranzacţie semnificativă va spori atractivitatea pieţei din România în rândul investitorilor instituţionali locali şi străini. Totuşi, pentru ca acest lucru să se realizeze, mai trebuie implementate o serie de reforme, inclusiv: eliminarea tuturor limitelor de deţinere pentru acţiunile listate; proceduri mai simple pentru acţionari pentru votarea în adunările generale ale acţionarilor; accesul la piaţă pentru investitorii instituţionali trebuie să fie mai puţin costisitor şi mai putin birocratic; comisioanele de tranzacţionare trebuie să devină competitive în raport cu alte pieţe din regiune; fondurile de pensii trebuie să fie încurajate să investească mai mult în acţiuni româneşti; calendarul listărilor companiilor de stat trebuie respectat; codul de guvernanţă corporativă pentru companiile de stat trebuie să fie implementat corect, pentru a avea Consilii de Administraţie cu adevărat independente şi management profesionist; şi companiile listate ar trebui să publice toate comunicările şi rapoartele financiare în limba engleză (pe lângă română) pentru a fi mai uşor de înţeles de către investitorii instituţionali", se mai arată în comunicat.

Vânzarea pachetului de 1,11% din acţiunile OMV Petrom a fost intermediată de consorţiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services şi Raiffeisen Capital&Investment.

În urma tranzacţiei, Fondul Proprietatea mai deţine 19% din titlurile OMV Petrom, faţă de 20,11% anterior.

Intenţia Fondului Proprietatea privind vânzarea de acţiuni OMV Petrom vine în condiţiile în care Fondul este presat de acţionari să vândă din participaţiile pe care le deţine.

La începutul anului trecut, cel mai mare acţionar al FP, fondul american de hedging Elliott Associates, a solicitat ca Fondul să vândă din participaţiile deţinute, iar banii să fie distribuiţi acţionarilor. Propunerea Elliott a fost aprobată de acţionarii Fondului Proprietatea în AGA, însă FP încă nu a realizat nicio tranzacţie în acest sens.

Ulterior propunerii Elliott, FP a anunţat în luna martie a anului trecut că ar putea vinde acţiunile deţinute la Electrica, precum şi la companiile din România controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participaţii evaluate atunci la 527,6 milioane euro. Tranzacţiile ar urma să fie intermediate de Citigroup Global Markets Limited, însă, până în prezent nu a fost realizată nicio tranzacţie cu aceste participaţii.

Compania Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăsesc Fondul Proprietatea (20,11% înaintea vânzării pachetului de 1,11%) şi BERD (2,03%), iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom, pentru 56,8 milioane euro.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom, pentru 56,8 milioane euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei