Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 108 (5315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Suceava şi Botoşaniul, la „Floarea din grădină”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Interesantă ideea celor de la canalul de ştiri Digi 24 de a încerca să facă o prezentare a judeţelor ţării, în perspectiva regionalizării dorite de Guvernul USL.

La sfârşitul săptămânii trecute a venit rândul judeţelor Suceava şi Botoşani. Din câte se ştie, vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, responsabilul cu regionalizarea, propune înfiinţarea a opt regiuni, una dintre acestea urmând să aibă capitala la Iaşi şi să fie formată din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui şi, normal, Iaşi. Însă, Digi 24 a cuplat Suceava cu Botoşaniul şi a încercat să afle care sunt atuurile fiecărui judeţ, pentru a vedea care merită să devină capitală. N-am reuşit să urmăresc decât o parte a dezbaterii televizate.

Discuţiile de la Suceava au fost conduse de Cosmin Prelipceanu, iar cele de la Botoşani de Sanda Nicola. La Suceava, la Muzeul Satului, despre Suceava vorbeau artistul Mihai Pânzaru PIM, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şi doi cetăţeni pe care nu-i cunosc. La Botoşani, invitaţii doamnei Nicola erau o doamnă şi doi domni. Maestrul PIM şi domnul Ursu au prezentat punctele tari ale Sucevei, după care discuţia s-a mutat la Botoşani, iar apoi la Bucureşti, unde Dan Suciu stătea de vorbă cu trei cetăţeni care nu ştiau foarte multe despre Suceava şi Botoşani. Cei trei habarnişti fuseseră invitaţi să-şi dea cu părerea despre cele două judeţe şi să pună note. Până în momentul în care am văzut eu emisiunea, telespectatorii acordaseră mai multe voturi Sucevei decât Botoşaniului, iar păreriştii habarnişti dăduseră note mai bune Sucevei.

Proiectul Digi 24 mi-a adus aminte, pe undeva, de „Floarea din grădină”, în formatul consacrat înainte de 1989. La respectiva emisiune apăreau fete şi flăcăi care visau să devină cunoscuţi şi, astfel, să fie invitaţi să cânte la cât mai multe nunţi. Înainte de a elibera mierlele din gât, flăcăii şi fetele de la „Floarea din grădină” prezentau ţinutele cu care urcaseră pe scenă. Spuneau de la cine au moştenit opincile, cine le-a dat brâul, cine le-a pus bundiţa pe umeri şi cine le-a legat baticul la gât. În cadrul emisiunii de la Digi 24, locul bundiţelor cu bordură de jder şi al brumăriilor a fost luat de peisaje, evenimente istorice, mănăstiri, domnitori, compozitori, teatre, fabrici şi uzine.

Dar, pentru ce trebuie Suceava şi Botoşaniul să participe la concursuri de cântat trecutul şi prezentul în văzul lumii? Pentru ce trebuie să participe sucevenii şi botoşănenii la concursuri de frumuseţe şi deşteptăciune? Pentru ce trebuie să fie sădite noi straturi de invidie pe câmpurile de la graniţa dintre cele două judeţe? Doar pentru că Liviu Dragnea şi Guvernul din care face parte vorbesc despre necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, din dorinţa de a abate atenţia de la adevăratele probleme ale oamenilor din Suceava şi Botoşani, din Arad şi Timiş, din Gorj şi din Dolj?

Dezbaterile televizate nu ar trebui să încerce să afle care dintre judeţele Suceava şi Botoşani are stea în frunte, ci dacă oamenii o vor duce mai bine în caz că se va face regionalizare.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava şi Botoşaniul, la „Floarea din grădină”.
 Vizualizări articol: 3219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Suceava şi Botoşaniul, la „Floarea din grădină”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei