Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 111 (5318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul sesizează DNA pentru achiziția de soft educațional de miniștrii Funeriu și Vreme

 

Guvernul va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foștilor miniștri Daniel Funeriu și Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziția de soft educațional, în baza căreia ar fi efectuat plăți de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane peste preţul real.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Acţiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

În document se arată totodată că împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme şi de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi aproată de premierul de la acea dată, Emil Boc.

Prin nota aprobată de Boc s-au consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului şi s-a creat aparenţa de legalitate a contractului de achiziţionare, acuză inspectorii guvernamentali.

Potrivit constatărilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a fost împuternicit de Guvern să încheie un acord-cadru multianual, pe perioada 2009-2012, pentru achiziţia dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare, pentru 29 de instituţii şi autorităţi publice. Pentru Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a fost prevăzut un număr total de 5.294 licenţe.

Împuternicirea a fost acordată în baza HG 460/2009, în care nu au fost însă prevăzute norme referitoare la închirierea licenţelor destinate unităţilor şi instituţiilor de învăţământ.

În septembrie 2009, Ministerul Comunicaţiilor a încheiat cu D-con.net AG, lider al asocierii formate din D- con.net AG, D-con.net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG şi Dim Soft S.R.L., un contract având ca obiect închirierea pe o perioadă de 3 ani a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft, pentru instituţiile publice beneficiare.

Pentru Ministerul Educaţiei expirase, în noiembrie 2009, dreptul de utilizare a produselor software destinate unităţilor de învăţământ, iar din luna decembrie produsele software Microsoft au fost utilizate în cadrul unităţilor de învăţământ fără a exista un temei legal sau contractual.

Reprezentanţii Microsoft Ireland Operations Limited au transmis către miniştrii Vreme şi Funeriu faptul că ordinul de licenţiere a expirat şi că se impune încheierea unui nou acord pentru licenţele Microsoft folosite în sistemul educaţional public. De asemenea, aceştia au notificat faptul că, în situaţia în care nu se încheie un nou acord, trebuie să înceteze utilizarea produselor software Microsoft pe toate computerele înscrise în ordinul de licenţiere.

"Împuternicirea acordată Ministerului Comunicaţiilor de către Guvern prin HG 460/2009 a fost limitată la închirierea licenţelor pentru produsele software Microsoft utilizate în instituţiile publice. Pentru închirierea licenţelor educaţionale era necesară extinderea împuternicirii, printr-un act normativ cu aceeaşi forţă juridică, respectiv printr-o hotărâre a Guvernului. Pentru a crea aparenţa că extinderea împuternicirii de a închiria licenţele educaţionale se poate realiza fără emiterea unui act normativ, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, au semnat nota comună privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli, în care s-a consemnat că acordul-cadru încheiat în baza HG 460/2009 permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe pentru şcoli. Această afirmaţie este necorespunzătoare adevărului întrucât dispoziţiile HG 460/2009 nu au reglementat închirierea licenţelor educaţionale, ci numai a celor necesare unui număr de 29 instituţii publice", afirmă inspectorii.

Nota comună a fost aprobată de fostul prim- ministru Emil Boc şi a constituit temeiul încheierii de către Ministerul Comunicaţiilor cu D- con.net, lider de asociere, a contractului pentru livrarea unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server. Cantităţile de licenţe au fost stabilite în baza adresei Ministerului Educaţiei semnată de Funeriu.

Preţul total pentru închirierea licenţelor, în perioada august 2011 -decembrie 2012, a fost de 13,9 milioane euro, după aplicarea unui discount motivat de faptul că licenţele sunt folosite exclusiv în sistemul educaţional. Preţul unitar (după aplicarea discountului) a fost de 53,73 euro/licenţă/an pentru licenţele ProDesktop şi 73,01 euro/licenţă/an pentru licenţele Windows Server.

Din valoarea totală a contractului, Ministerul Comunicaţiilor a efectuat plăţi în sumă totală de 8,8 milioane euro, iar o altă plată de 5 miliaone euro trebuie efectuată, conform contractului, în perioada 24 - 30 iunie 2013.

Inspectorii mai arată că, urmare a modului defectuos de stabilire a necesarului de licenţe educaţionale, în contract s-a prevăzut închirierea dreptului de utilizare a unui număr de 179.259 pachete de tip ProDesktop şi 6.828 sisteme de operare Windows Server, deşi numărul de staţii de lucru pe care puteau fi instalate aceste produse software era mult mai mic, respectiv 107.779.

Din nota de informare cu privire la activitatea în cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a opţiunilor strategice cu privire la acordul privind utilizarea licenţelor Microsoft a rezultat faptul că s-a plătit pentru un număr mult mai mare de licenţe închiriate decât numărul de licenţe utilizabile în educaţie. Din recalcularea valorii contractului cu numărul de pachete egal cu numărul de calculatoare a reieşit faptul că a fost angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar.

Diferenţa de plată între preţul aferent numărului de licenţe educaţionale şi preţul aferent licenţelor educaţionale efectiv utilizabile în unităţile de învăţământ a constituit pagubă adusă bugetului statului.

 

Funeriu, despre raportul ce îl vizează: O nouă calomnie din seria "Funeriu n-are bacalaureatul"

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a comentat pe blogul personal raportul în urma căruia Guvernul va sesiza DNA în ceea ce îl priveşte, afirmând că este vorba despre "O nouă calomnie din seria «Funeriu n-are bacalaureatul»" şi că va răspunde celor "îndrituiți să investigheze" acuzaţiile.

"Este vorba despre o acuzație a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea și a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licențe pentru computerele din școli, contracte începute între 2000 și 2004. Am vegheat să nu se producă ilegalități la Ministerul Educației pe perioada mandatului meu", afirmăFuneriu, în postare.

Fostul ministru al Educaţiei ţine să sublinieze, de asemenea, că "au fost multe plângeri" împotriva lui ca ministru, însă "niciuna dintre ele dovedită adevărată, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii".

Referitor la "acuzațiile aduse de Guvern", Funeriu spune că va răspunde "celor îndrituiți să investigheze aceste acuzații".

"Vreau să se aplice legea ca oricărui cetățean al țării", conchide Funeriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul sesizează DNA pentru achiziția de soft educațional de miniștrii Funeriu și Vreme.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul sesizează DNA pentru achiziția de soft educațional de miniștrii Funeriu și Vreme0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pagube...perdute trimis de
(19 mai 2013, 15:44:49
unde sunt bani nostri ....in averile...afaceristilor care ne-a condus...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei