Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 111 (5318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Temerar

La 79 de ani, vrea permis de conducere pentru a se mai putea plimba cu motoreta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un sucevean ajuns la 79 de ani, care a condus prima dată o motoretă acum mai bine de jumătate de secol, se pregăteşte, în prag de 80 de ani, de examenul de permis de conducere, primul din viaţa sa. Nu este o glumă, Vasile Rotariu figurând deja pe lista de aşteptare a unei şcoli de şoferi, pentru a face pregătirea necesară obţinerii categoriei AM, special introdusă pentru mopede şi în general pentru vehicule pe două roţi cu capacitate cilindrică redusă, sub 50 de centimetri cubi.

 

Cum a ajuns suceveanul de 79 de ani în această situaţie 

Până la modificarea Codului Rutier, la începutul acestui an, vehiculele pe două roţi de acest gen puteau fi conduse în baza unei adeverinţe de cunoaştere a legislaţiei rutiere. Vasile Rotariu a obţinut o astfel de adeverinţă, în baza căreia a circulat în ultima perioadă. După noua legislaţie mai poate ieşi în trafic cu motoreta doar cu permis de conducere categoria AM ori altă categorie superioară. Permis de conducere pentru maşini nu a avut niciodată, astfel că singura soluţia care i-a rămas este permisul de conducere categoria AM.

 

Vrea să dea examen, însă deocamdată nu are cum

El a luat legătura cu reprezentanţii Şcolii de Şoferi Auto Sette Suceava, unde a obţinut şi adeverinţa de absolvire a unui curs de legislaţie rutieră. Aşa cum se întâmplă în cazul tuturor celor care vor să se pregătească pentru această categorie de permis şi să dea examen, a fost anunţat că mai are de aşteptat. Deşi noul Cod Rutier a intrat în vigoare de luni bune, iar cine conduce un vehicul pe două roţi fără permis riscă să se aleagă cu dosar penal, examenul pentru categoria AM încă nu se poate da. Asta pentru că, aşacum numai în România se poateîntâmpla, nu au fost aprobate nici acum normele metodologice de aplicare, iar şcolile nu se pot autoriza pentru această categorie.

 

Are două motorete şi este şi biciclist

Vasile Rotariu are însă răbdare. Ne-a povestit că şi-a cumpărat prima motoretă la scurt timp după ce a terminat armata.

„Am făcut armata în Valea Jiului, la Lupeni, în mină. Aşa era pe atunci, eram cinci mii de militari în mină. După ce am scăpat cu bine de acolo şi am venit acasă, cu banii câştigaţi mi-am luat o motoretă neamţească. A urmat peste ceva ani o motoretă Jawa”, a rememorat bărbatul.

După o perioadă de pauză în care nu a mai mers cu motoreta, Vasile Rotariu a revenit la pasiunea sa după ce a ieşit la pensie. Când nu merge pe bicicletă, trece la motoretă, mai ales că are în proprietate două. Este la curent cu modificarea legislaţiei şi ştie că acum nu mai are voie să iasă în trafic.

 

„Dacă nu iau permisul nu mai circul, asta este, rămân la bicicletă”

„Am să dau la şcoala de şoferi, de aceea m-am înscris acolo pe o listă de aşteptare până se clarifică lucrurile, când şi cum se dă examenul. Legea e lege, trebuie şi vizită medicală şi e necesară şi aceasta. Cred că o să mă descurc la examen, o să fac ce îmi cer ei acolo. Dacă nu iau permisul nu mai circul, asta este, rămân la bicicletă”, spune Vasile Rotariu.

Bătrânul ne-a făcut şi o mică demonstraţie că la cei 79 de ani ai săi este încă în formă şi poate conducere fără probleme o motoretă, astfel că obţinerea permisului nu pare deloc o misiune grea pentru el. 

Deşi merge practic de o viaţă pe motoretă, bărbatul consideră necesar ca un conducător de vehicul pe două roţi să aibă un permis. Ne explică şi de ce.

„Pentru mine nu ar trebui permis, că ştiu regulile de circulaţie foarte bine, dar pentru tineret cam este necesar. Mulţi şi-au pierdut viaţa ori au rămas cotonogiţi în accidente pe motoscutere. Aşa că ne supunem toţi legilor, inclusiv eu, la cei 79 de ani ai mei”.

 

20 de întrebări de legislaţie şi o probă de poligon

Constantin Alecsa, administratorul Şcolii de Şoferi Auto Sette, a precizat că Vasile Rotariu este cel mai vârstnic solicitant de permis de conducere categoria AM pe care îl are în baza de date. Sunt însă mulţi alţii trecuţi de 40, 50 şi chiar 60 de ani. De fapt, această categorie de persoane aşteaptă cel mai mult să poată da examenul pentru categoria AM, a precizat Alecsa. 

Chiar dacă despre modul de examinare pentru categoria AM nu se ştie nimic oficial, din informaţiile lui Constantin Alecsa vor fi 20 de întrebări din legislaţie şi o probă relativ simplă de poligon, cu câteva manevre. De la ce dată se vor putea da aceste examene, asta este o întrebare la care nimeni nu poate răspunde nimeni cu certitudine în momentul de faţă  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 79 de ani, vrea permis de conducere pentru a se mai putea plimba cu motoreta.
 Vizualizări articol: 3142 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
La 79 de ani, vrea permis de conducere pentru a se mai putea plimba cu motoreta5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei