Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 29 (5236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un masterand român la Uppsala ignorat de angajatori a primit atenţie sub un nume "mai suedez"

Miercuri, 6 Februarie 2013 (18:10:55)

Un masterand român la Uppsala, care a trimis sute de CV-uri în Suedia pentru a obţine un loc de muncă, fără să obţină vreun răspuns, s-a bucurat de un succes "neaşteptat" după ce şi-a schimbat numele astfel încât să sune "mai suedez", relatează site-ul TheLocal.se.

Potrivit site-ului, masterandul român "Oidiu X" a trimis peste 200 de CV-uri în Suedia, dar nu a primit niciun răspuns, lucru care l-a determinat să încerce altă tactică. "Am auzit că un tip pe care îl cheamă Pablo, în Marea Britanie, şi-a schimbat numele de pe CV în Paul, după care a constatat că i-a răspuns mai multă lume la solicitări, aşa că m-am gândit să recurg la acelaşi truc", a declarat el pentru The Local, adăugând că "a mers".

Astfel, românul a imprimat 40 de CV-uri în suedeză, fără să îşi precizeze naţionalitate, dar scriind că a studiat doi ani la Universitatea Uppsala. Pe 20 dintre ele şi-a scris numele adevărat, iar pe celelalte 20 un nume suedez ales la întâmplare. De asemenea, el a modificat aşezarea în pagină, astfel încât nu se putea observa, la prima vedere, că CV-urile conţineau exact aceeaşi informaţie. El a trimis CV-urile către 20 de companii din Uppsala, Gothenburg, Malmö şi Stockholm, inclusiv la o agenţie de recrutare, Academic Work, potrivit site-ului.

Însă, în timp ce la CV-urile pe care se afla numele său real nu a primit niciun răspuns, la cele 20 de CV-uri trimise sub nume suedeze fictive a primit 13 invitaţii la interviu. "Este clar că nici măcar nu s-au deranjat să le citească pe cele cu numele real", s-a plâns "Ovidiu" pentru site. "Au văzut un nume străin şi nu le-au deschis. Posturile (vizate) începeau de la munca de jos şi până la funcţii în sectorul marketing, pentru care eram supracalificat. Nu înţeleg nimic", a adăugat el.

Elin Frejd, PR Manager la Academic Work, a declarat pentru site că nu a auzit despre acest caz şi nici despre cazuri similare. "Este şocant să auzi aşa ceva. Nu ar trebui să fie deloc aşa", a spus ea, adăugând că agenţia a avut "experienţe fantastice cu străinii" pe care încearcă să îi promoveze pe lângă angajatori. "Poate că unii clienţi se tem să nu angajeze persoane care nu vorbesc suedeză", a apreciat ea, prezentând scuze masterandului. "Dacă este adevărat, nu sunt prea mândră de acest lucru şi îl încurajez să vină să discutăm, poate îl putem ajuta", a mai declarat ea pentru The Local.

Un ofiţer de caz în cadrul instituţiei Ombudsman-ului suedez pentru egalitate, .Annika Höög, a declarat pentru site că nici ea nu a auzit desopre vreun caz similar. "Primim numeroase plângeri de la străini pentru discriminare la solicitarea unui loc de muncă, dar este foarte dificil de demonstrat în cele mai multe cazuri", a subliniat ea, adăugând că, în Suedia, "atitudinea angajatorilor faţă de străini poate varia" şi apreciind că este mai dificil pentru străini să îşi găsească de lucru "decât dacă ar fi în Marea Britanie sau Canada, de exemplu". Höög nu a putut să furnizeze o explicaţie în acest sens.

"Nu m-am prezentat la niciun interviu, în caz că ceea ce am făcut este ilegal", a declarat românul pentru The Local. "Însă întreaga situaţie este foarte frustrantă. Să ai un job în Suedia înseamnă mai degrabă să fii membru al unui club exclusivist decât al forţei de muncă", a adăugat românul. The Local precizează că "Ovidiu X" nu este numele real al masterandului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un masterand român la Uppsala ignorat de angajatori a primit atenţie sub un nume "mai suedez".
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un masterand român la Uppsala ignorat de angajatori a primit atenţie sub un nume "mai suedez"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei