Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 6 (5213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oficial CE: Nu avem în plan trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti înainte de raportul MCV

Joi, 10 Ianuarie 2013 (15:54:44)

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat joi că în acest moment nu este în plan trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti pentru pregătirea raportului MCV care va fi publicat până la sfârşitul acestei luni.

"În acest moment nu este un plan o misiune înainte de raport. Evident, au fost contacte cu autorităţile de la Bucureşti privind pregătirea raportului, dar în acest moment nu sunt planuri pentru trimiterea unei misiuni de experţi să meargă la Bucureşti", a declarat joi Gray, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 17 decembrie, cu ocazia consultărilor de la Palatul Cotroceni, că în jurul datei de 11 ianuarie va veni la Bucureşti o misiune de experţi ai Comisiei Europene în vederea raportului MCV.

"În ceea ce priveşte România, raportul e programat să fie adoptat de Comisie în a doua jumătate a lunii ianuarie. După cum ştiţi, au fost alegeri în România şi s-a considerat că este mai potrivit să se vină cu raportul după ce noua administraţie este instalată", a mai afirmat joi Mark Gray.

De asemenea, el a arătat că, deşi următorul raport MCV prevăzut pentru Bulgaria urma să fie publicat de Comisie la sfârşitul lui 2013, organismul de la Bruxelles a urmărit cu atenţie evoluţiile de la Sofia privind desemnarea procurorului general şi va informa "oral" Consiliul despre acestea.

"În concluziile Consiliului care vor fi trase cu privire la raportul despre România va fi o oportunitate pentru o discuţie în Consiliu (...) despre progresele din Bulgaria", a mai arătat Gray.

Noul procuror general al Bulgariei, Sotir Tatarov, a depus joi jurământul, însă procedura de desemnare a acestuia a provocat dezbateri aprinse în ţara vecină. Oficiali ai Comisiei Europene au declarat de mai multe ori săptămânile trecute cu privire la aceste probleme din ţara vecină că un raport MCV suplimentar privind evoluţiile din Bulgaria ar putea fi redactat în orice moment dacă va fi considerat necesar de către organismul de la Bruxelles.

Preşedintele Băsescu anunţa în decembrie venirea la Bucureşti a misiunii de experţi ai Comisiei Europene în contextul în care arăta că trebuie rezolvate restanţele parlamentare privind ridicarea imunităţii unor parlamentari şi miniştri anchetaţi penal de procurori.

"Dar avem o problemă care se va materializa în ianuarie. În vederea raportului pe Justiţie, începând cu 11 ianuarie, sau 11, 12 ianuarie, vom avea o nouă vizită a Comisiei Europene. În modul cel mai sincer, vă spun că mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare şi nu vreau să le numesc, le ştiţi foarte bine. S-ar putea din nou să revină problema de acum doi ani când în raport aveam menţiuni că Parlamentul se opune anchetării unor politicieni pe care Parchetul vrea să-i ancheteze, nu să îi aresteze. Deci, acest punct v-aş ruga să îl aveţi în vedere ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea Guvernului, pentru că depinde foarte mult abordarea politicului pentru ca Schengen să fie un succes", a declarat Băsescu.

El a menţionat faptul că există ţări care tot timpul au suspectat "lipsa de apetit a clasei politice din România pentru libertatea justiţiei" şi cărora nu le trebuie dată ocazia să amâne din nou decizia privind aderarea României la Schengen.

"N-aş vrea să dăm ocazia unor ţări care tot timpul ne-au suspectat pe lipsa de apetit a clasei politice pentru libertatea justiţiei, nu aş vrea să le dăm ocazia ca la următorul JAI, în martie, să spună că avem o problemă cu România, să ne mai gândim pentru următorul JAI", a spus preşedintele.

El anunţa după Consiliul European din decembrie că în anexa concluziilor acestuia a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

Germania şi Olanda sunt ţări care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen, anunţând că aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene pentru a accepta acest lucru.

Decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi amânată dincolo de martie 2013, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, citate în această săptămână de site-ul Novinite.com.

Miniştrii de Interne din cadrul UE se vor întâlni în primul consiliu sub preşedinţie irlandeză la 7 martie, când ar urma să fie discutate şi candidaturile României şi Bulgariei la Schengen. Dar acest lucru s-ar putea schimba, din cauza opoziţiei puternice din partea Olandei şi a altor ţări, a declarat postul de radio naţional din Bulgaria, citând surse de la Comisia Europeană.

Potrivit informaţiilor, de această dată România ar fi responsabilă de o eventuală nouă amânare, deoarece ea va fi determinată de situaţia complicată din punct de vedere politic din ţară, mai afirma site-ul Novinite.com.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oficial CE: Nu avem în plan trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti înainte de raportul MCV.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oficial CE: Nu avem în plan trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti înainte de raportul MCV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei