Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul aprobă actul normativ în baza căruia angajaţii Oltchim vor primi ajutoare sociale

Miercuri, 10 Octombrie 2012 (13:31:07)

Guvernul va aproba, în şedinţa de miercuri, actul normativ în baza căruia vor fi acordate ajutoare sociale pentru angajaţii Oltchim (OLT), a anunţat premierul Victor Ponta, care a adăugat că trebuie găsită şi o soluţie pentru ca banii care intră în conturile combinatului să nu fi luaţi de creditori.

"Astăzi introducem şi hotărârea de guvern privind ajutoarele sociale, dar împreună cu ministrul de Finanţe trebuie, mâine, să luaţi o decizie, pentru că suntem într-un cerc vicios. Vrem să dăm, să ajutăm şi să fie bani pentru salarii, dar imediat ce se pun banii în cont îi ia un creditor. Trebuie să găsiţi până mâine soluţia juridică în aşa fel încât banii pe care îi putem avea pentru salarii şi pentru repornirea combinatului să nu fie imediat luaţi de către creditori. Care e soluţia juridică cea mai bună asta trebuie să o propuneţi dumneavoastră şi consiliul de administraţie, mâine, poimâine cel târziu, să ia soluţia corectă", i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Marţi, premierul a declarat că angajaţii Oltchim ar urma să încaseze în luna octombrie salariile restante, iar în noiembrie vor fi repornite, în mod treptat, anumite secţii.

El a arătat însă în acelaşi timp că trebuie găsită o soluţie juridică prin care banii viraţi în contul Oltchim pentru plata salariilor şi repornirea combinatului să nu mai fie încasat imediat de către unul dintre creditorii companiei.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul înfiinţarea unei noi societăţi comerciale pentru Oltchim, prin intermediul căreia să poate fi asigurate atât fonduri pentru furnizori şi repornirea combinatului, cât şi banii pentru plata salariilor angajaţilor.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii a precizat că Guvernul va acorda ajutoare sociale la Oltchim doar angajaţilor care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie şi după ce va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora şi bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe. După finalizarea anchetelor sociale, Executivul va emite o hotărâre pentru acordarea de ajutoare către angajaţii în cazul cărora se va decide că au dreptul la un astfel de ajutor.

În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a stabilit ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La aceastea se adaugă datorii pentru credite contractate de la BCR (72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul aprobă actul normativ în baza căruia angajaţii Oltchim vor primi ajutoare sociale.
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul aprobă actul normativ în baza căruia angajaţii Oltchim vor primi ajutoare sociale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei