Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fiecare creştere cu 10% a şomajului a dus la mărirea cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi

Miercuri, 10 Octombrie 2012 (14:44:33)

Fiecare creştere cu 10% a şomajului a dus la o mărire cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi, la femei nefiind înregistrat, în schimb, un astfel de trend, arată un studiu citat miercuri, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.

Numărul cazurilor de sinucidere în rândul bărbaţilor a crescut pe plan mondial în ultimii trei ani, pe fondul crizei economice, potrivit aceleiaşi cercetări.

Criza economică şi socială, prin efectele ei, precum şomajul, reprezintă un factor de risc dramatic pentru suicid, potrivit studiului publicat, în rezumat, în ediţia din septembrie a revistei Hipocrate, care a examinat evoluţia ratei şomajului şi a celei a suicidului în mai multe regiuni din Marea Britanie. Datele cercetării arată că, anual, fiecare creştere cu 10% a şomajului a dus la o creştere cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi. La femei, însă, nu s-a constatat o astfel de evoluţie.

"Efectul mai pregnant asupra bărbaţilor are la bază arhetipurile sociale potrivit cărora rolul bărbatului este de a asigura traiul zilnic al familiei. În perioade istorice tulburi, bărbaţii sunt mult mai expuşi decât femeile la depresie şi suicid. Trebuie să acţionăm cu toţii, pentru că ieşirea din criză nu poate să se întâmple decât dacă avem oameni sănătoşi, capabili să muncească la maximum", a spus profesorul Ian Banks, preşedinte al European Men's Health Forum - partener în Iniţiativa pentru Sănătatea Bărbatului.

În România, patru din cinci sinucideri au ca victime bărbaţi. Potrivit Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), în 2011, în România s-au înregistrat 2.784 de sinucideri, 81% fiind bărbaţi. "Statistica spune totul. Şi în cazul bolilor mintale, bărbaţii sunt afectaţi într-o măsură mai mare decât femeile. Bărbaţii refuză să accepte ideea că pot suferi de depresie, iar fiecare zi care trece aduce o creştere exponenţială a riscului de sinucidere. Riscurile majore sunt la bărbaţii divorţaţi sau văduvi, la şomeri şi la cei care suferă de boli cronice, precum cancerul. «Ai grijă de fericirea ta, aşa cum ai grijă de maşina ta!» - acesta este mesajul pe care dorim să-l transmitem bărbaţilor cu acest prilej, apelând din nou la pasiunea pe care fiecare o simte pentru propria maşină", a declarat dr. Marius Geantă, director general KOL Medical Media.

Primele semne ale depresiei trebuie să fie recunoscute de bărbat sau, mai frecvent, de parteneră sau de familia acestuia. Cel mai adesea, bărbatul cu depresie începe să-şi piardă interesul pentru activităţile care-i făceau plăcere, precum pescuitul sau fotbalul, libidoul este scăzut, are tendinţa de a se izola de grupul de prieteni, iar performanţa profesională este în declin.

Tema Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale 2012 este "Depresia: o criză globală". Pe plan mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 380 de milioane de persoane suferă de depresie, iar o zecime dintre aceştia nu au acces la tratament.

Iniţiativa pentru Sănătatea Bărbatului este o platformă ştiinţifică de comunicare şi educare, desfăşurată sub patronajul European Men's Health Forum, coordonată de Kol Medical Media şi la care au aderat cele mai importante societăţi profesionale medicale din România, la nivel naţional aceasta fiind lansată în iunie 2012.

Iniţiativa pentru Sănătatea Bărbatului din România este susţinută de mai multe companii, printre care GlaxoSmithKline, Astellas, Berlin-Chemie şi Sandoz Pharma.

Primul studiu pan-european despre sănătatea bărbatului, publicat la sfârşitul lui 2011, arată o situaţie alarmantă în privinţa stării de sănătate a bărbaţilor din Uniunea Europeană.

Astfel, speranţa medie de viaţă în UE, pentru bărbaţi, este de 76,1 ani, față de 82,2 ani la femei. Totodată, 700.000 de bărbaţi mor anual din cauza cancerului, 300.000 ca urmare a unui infarct, iar 180.000, din cauza unui accident vascular cerebral.

Tot în UE, anual, mor 630.000 de bărbaţi din grupa de vârstă activă (15-64 de ani), comparativ cu 300.000 de femei. Studiul mai arată că bărbaţii se îmbolnăvesc mai repede de cancer decât femeile şi mor mai devreme din cauza acestei boli. În plus, în 23 dintre ţările UE, rata deceselor prin boli cronice de ficat, ca urmare a consumului de alcool, este dublă la bărbaţi faţă de femei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fiecare creştere cu 10% a şomajului a dus la mărirea cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fiecare creştere cu 10% a şomajului a dus la mărirea cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei