Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: Crima împotriva evreilor a avut loc în contextul colapsului statului de drept

Miercuri, 10 Octombrie 2012 (15:27:13)

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, la comemorarea Holocaustului din România, că, în urmă cu peste şase decenii, în România şi în Europa a fost comisă o crimă îngrozitoare împotriva evreilor, în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept.

"Astăzi rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă. Pentru mine, ca avocat şi evreu, unul dintre cele mai înspăimântătoare aspecte este faptul că această crimă a avut loc în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept", a spus Mark Gitenstein, la memorialul victimelor Holocaustului din România.

Ambasadorul SUA a adus în discuţie faptul că, în luna mai 2011, doi "fii ai României", respectiv "incomparabilul" Elie Wiesel şi judecătorul Steven Breyer, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, "prieten al României şi nepot de român", au vorbit despre statul de drept şi despre Holocaust în Congresul SUA, la Washington.

Potrivit lui Gitenstein, Wiesel a explicat că evreii au fost abandonaţi nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe.

"Aşa cum a explicat el (Elie Wiesel, n.r.), judecătorii din perioada Holocaustului erau lipsiţi de independenţă, compasiune, integritate morală şi curaj. Judecătorul Breyer a susţinut că cele mai eficiente obstacole în calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborând constituţii şi oferind instanţelor independente şi procurorilor puterea să aplice prevederile acestora", a precizat Gitenstein.

El a subliniat faptul că americanii insistă atât de mult asupra statului de drept şi a independenţei judecătorilor şi procurorilor şi ia atât de ferm atitudine în această privinţă pentru că ei nu cred că scopul scuză mijloacele şi pentru că susţin cu tărie că tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie.

"Închei, precum Breyer, cu un verset din Psalmul 89 din Biblie: «Dreptatea şi judecata sunt temelia scaunului Tău de domnie». Şi, aşa cum spunea unul dintre părinţii fondatori ai Americii, «vigilenţa constantă este preţul libertăţii». Fie ca noi, americanii, şi dumneavoastră, românii, să nu uităm niciodată această atitudine. Nu cred că există alt mod mai potrivit de a comemora sutele de mii de evrei români şi romii care au murit aici în anii '40. Dumnezeu să binecuvânteze America! Dumnezeu să binecuvânteze România!", a mai spus Gitenstein.

La memorialul victimelor Holocaustului din România au participat, depunând coroane de flori, şe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: Crima împotriva evreilor a avut loc în contextul colapsului statului de drept.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: Crima împotriva evreilor a avut loc în contextul colapsului statului de drept0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei