Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ţări din estul UE, inclusiv România, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale

Miercuri, 10 Octombrie 2012 (14:23:30)

Ţări din estul UE, inclusiv România, sunt criticate pentru cazuri de încălcare repetată a dreptului la libertate şi la un proces echitabil înregistrate la CEDO, într-o analiză comparativă independentă asupra justiţiei penale în UE în perioada 2007-2012, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Grecia, Bulgaria, Polonia şi România prezintă cele mai slabe performanţe în înfăptuirea justiţiei în cazurile penale, se arată în acest studiu asupra tribunalelor din Uniunea Europeană (UE). Întârzierile în aducerea cazurilor pe rolul instanţelor sunt cele mai răspândite motive ale acestor critici. De asemenea, în unele state UE detenţia înaintea procesului poate dura până la patru ani, pe când altele nu prevăd o perioadă maximă în acest sens, denunţă raportul, citat de cotidianul britanic.

Datele au fost colectate de către organizaţia Fair Trials International, cu sediul la Londra, şi firma internaţională de avocatură Clifford Chance şi acoperă o perioadă de cinci ani, începând din 2007 şi până în vara lui 2012. Problemele par să se agraveze, subliniază studiul, în contextul în care, în 2007, la nivelul UE se înregistrau 37 de încălcări ale dreptului la un proces echitabil, în comparaţie cu 75 de cazuri în 2011, reprezentând o creştere de peste 100%, relevă analiza.

Grecia înregistrează cel mai mare număr de încălcări, 108, în privinţa ambelor articole în decursul ultimilor cinci ani. Majoritatea au legătură cu întârzieri în aducerea cazurilor în instanţă. În plus, nu sunt disponibili întotdeauna interpreţi şi a fost ridicată problema corupţiei justiţiei, avertizează studiul, intitulat "Defence Rights in the EU" (Apărarea Drepturilor în UE), citat de The Guardian. Bulgaria a comis 92 de încălcări, înregistrate de CEDO, majoritatea tot din cauza amânărilor excesive, iar unii deţinuţi nu au primit un acces suficient la avocaţi, potrivit aceleiaşi surse.

Polonia, cu 67 de încălcări, nu a respectat recomandări ale Curţii de la Strasbourg privind consilierea juridică a pârâţilor şi durata amânărilor. De asemenea, "prea multe" persoane sunt reţinute în custodie frecvent, fără să li de acorde acces la dosar în cursul investigaţiilor, adaugă studiul. România, cu 46 de încălcări, este criticată pentru că nu a permis unor deţinuţi să conteste legalitatea detenţiei, pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi interogarea unor martori care depun mărturie împotriva lor înşile, potrivit cotidianului britanic.

Patternul acestor eşecuri în domeniul justiţiei reflectă problemele economice din Europa, ţările sărace fiind mai puţin capabile să înfăptuiască justiţia corect şi la timp, conchide raportul. Fair Trials International a utilizat informaţiile colectate şi a întocmit o hartă care evaluează fiecare stat UE în privinţa dificultăţilor cu care se confruntă în dreptul penal. Organizaţia îndeamnă, de asemenea, la adoptarea unui standard UE privind perioada de custodie înainte de proces. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţări din estul UE, inclusiv România, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ţări din estul UE, inclusiv România, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei