Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri dure

Sucevenii din 2.700 de apartamente, lăsaţi fără apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa caldă nu mai curge la robinetele a 2.700 de apartamente din municipiul Suceava, care, începând de la finele săptămânii trecute şi inclusiv luni, au fost debranşate de la Termica, din cauza datoriilor imense ale asociaţiilor de proprietari din care fac parte.

În această situaţie neplăcută se află membrii a zece asociaţii de proprietari, cele mai multe din cartierul Burdujeni – Asociaţiile 33, 41, 49, Cămin FAMOS, 38, 58 bloc 113+114, una din Obcini– Asociaţia 79, una din cartierul George Enescu – Asociaţia 47 şi una din Areni – Asociaţia Areni Observator.

În total au fost debranşate de la apă caldă 159 de scări de bloc din Suceava, numărul persoanelor afectate fiind de aproape 5.200.

Conducerea Termica a declarat că principala cauză care a determinat includerea acestor asociaţii pe lista debranşărilor o reprezintă vechimea datoriilor, precum şi cuantumul acestora.

Astfel, cele mai vechi datorii la marfa livrată sunt ale Asociaţiei 79 din Obcini (42 de apartamente), care este cu plăţile gigacaloriilor consumate la nivelul lunii martie 2011, iar cu plata penalităţilor, la nivelul lunii octombrie 2007, având de achitat în total peste 1,6 miliarde de lei vechi.

O situaţie gravă se înregistrează şi la nivelul Asociaţiei 41 din Burdujeni, cu 330 de apartamente, care a acumulat datorii de peste zece miliarde de lei vechi şi este cu plăţile mărfii consumate la nivelul lunii iunie 2011, iar cu cea a penalităţilor la nivelul lunii aprilie 2006.

Cum principalul criteriu aplicat de cei de la Termica pentru a stabili cine beneficiază sau nu de apă caldă a fost ca datoriile pentru marfa consumată (gigacalorii) să nu fie mai vechi de 2012, toţi cei care sunt cu plăţile la nivelul anului 2011 au fost „executaţi”, prin debranşarea din punctul termic.

Aşa se face că în rândul sucevenilor care nu beneficiază de apă caldă se află acum şi locatarii Asociaţiilor 58 bloc 113+114, 47 şi Areni Observator, care sunt cu plăţile la nivelul lunii decembrie 2011.

Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că toate asociaţiile aflate în situaţia de a fi debranşate au fost atenţionate din timp, au fost chemate la negocieri şi li s-a dat ocazia de a achita din datoriile restante, avertizări privind oprirea apei calde fiind afişate la toate scările de bloc din respectivele asociaţii, dar rezultatele s-au lăsat aşteptate.

Valoarea totală a datoriilor pe care cele zece asociaţii de proprietari o au de achitat către Termica este de 47 de miliarde de lei vechi, adică un sfert din suma pe care societatea de termoficare o are de încasat de la populaţie.

 

Suceveni cu plata la zi, lăsaţi fără apă caldă

Tăierea apei calde la asociaţiile cu datorii îi nedreptăţeşte puternic pe sucevenii care sunt la zi cu plata facturilor şi care sunt acum victimele unui sistem învechit şi prostesc, pe care nimeni nu s-a obosit să îl schimbe.

Practic, indiferent dacă sunt buni platnici sau rău-platnici, toţi au rămas acum fără apă caldă, iar acest lucru li se va întâmpla iar şi iar tuturor celor care au ghinionul să aibă pe scară sau în bloc chiar şi o singură persoană care nu are de gând să plătească vreodată ceea ce consumă.

 

Rău-platnicii, ameninţaţi că nu vor primi nici căldură

Debranşarea celor 2.700 de apartamente este doar o primă etapă a măsurilor pe care Termica vrea să le ia contra asociaţiilor rău-platnice.

Conducerea Termica a transmis ieri Primăriei Suceava o informare asupra măsurilor întreprinse şi a precizat că, în funcţie de încasări, în perioada următoare se va proceda similar cu restul asociaţiilor cu restanţe mari la plata energiei termice consumate.

Mai mult, conducerea Termica se gândeşte chiar la oprirea furnizării căldurii pentru asociaţiile rău-platnice:

„Sistarea furnizării apei calde menajere reprezintă o primă etapă a acţiunii de recuperare a sumelor restante, urmând ca în cazul neredresării situaţiei financiare, asociaţiile rău-platnice să fie în pericol de a nu beneficia nici de încălzire în iarna 2012-2013”.

Pe de altă parte, viceprimarul Ovidiu Doroftei consideră că măsura luată de Termica, deşi justificată din punctul de vedere al datoriilor imense acumulate de cele zece asociaţii, afectează şi locatarii care sunt la zi cu plata utilităţilor.

„Voi discuta cu cei de la Termica ca oprirea furnizării apei calde să nu se mai facă la nivelul întregii asociaţii, ci, pe cât posibil, la nivel de scară de bloc, pentru că sigur printre cei afectaţi sunt şi locatari care au fost mereu atenţi să achite ceea ce au consumat”, a spus Ovidiu Doroftei.

 

Peste 6.300 de suceveni, fără apă caldă

Odată cu debranşarea celor zece asociaţii de proprietari, numărul sucevenilor care nu beneficiază de apă caldă depăşeşte 6.300, pentru că, tot din cauza datoriilor imense şi a plăţilor aproape inexistente, alţi 1.184 de suceveni nu beneficiază de acest serviciu de luni de zile.

Asociaţiile debranşate cu mai mult timp în urmă sunt 75, 55 MES, 31 Eroilor şi 62, ale căror datorii depăşesc şapte miliarde de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii din 2.700 de apartamente, lăsaţi fără apă caldă.
 Vizualizări articol: 2928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevenii din 2.700 de apartamente, lăsaţi fără apă caldă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(10 oct 2012, 12:01:45
Problema e ca sufera si cei ce au platit. Eu sa fiu in locul acestora, nu as mai da nici un ban. Daca tot sufar, sa sufar fara sa platesc!
2.   Bataie de joc trimis de
(10 oct 2012, 12:34:47
Santem de rasul lumii... De ce trebuie sa cotizam la Asociatiile de proprietari,de ce nu se fac contracte indiviuale cu Termica,ACET,etc,in toate orasele se poate numai la noi fosilele de la Asociatii fac legea,iau comisioane grase de peste tot si salarii nesimtite.Asociatiile de proprietari ar trebui sa se ocupe doar cu plantarea de panselute in jurul blocurior,iar Presedintele si ceilanti Membri sa fie voluntari,fara a fi retribuiti.
2.1  RE: Bataie de joc trimis de
(10 oct 2012, 13:25:58
Aici ai dreptate. Am si eu un presedinte de asociatie care merita omorat! O fosila ambulanta care e platit degeaba!!!!
3.   Comentariu trimis de
(10 oct 2012, 20:42:44
Nu sunt deacord cu aceasta metoda.La mine pe scara toti suntem cu plata la zi si totusi nu avem apa calda.Normal era ca apa sa fie oprita pe scari nu pe toata asociatia.Oricum lor le este mai usor sa opreasca de la punctul termic decat sa mearga in fiecare scara.Niste magari...
4.   Apa caldă trimis de
(10 oct 2012, 21:46:39
centrala murală de apartament vă poate scuti de privarea apei calde și totodată de furtișagurile asociațiilor de proprietari care sunt mînă-n mînă cu cei de la primărie ...TERMICA care va falimenta în cel mai scurt timp posibil
5.   Sugestii... trimis de
(11 oct 2012, 11:28:54
D-le Doroftei daca reusiti sa determinati Termica sa nu mai debranseze
la nivel de Asociatie de Proprietari ci la nivel de scara de bloc va pot spune,
cu toata sinceritatea, ca faceti un pas important inspre fotoliul de Primar din 2016.
Poate, un departament de monitorizare a Asociatiilor de Proprietari in cadrul Primariei mult mai riguros, care
sa fie intr-adevar functional si in slujba cetateanului, ar mai rezolva din probleme.
Totusi, in fruntea unei Asociatii de Proprietari ar trebui sa fie persoane cu suficiente abilitati manageriale, nu oricine.
Din pacate, sunt arondat Asociatiei 31 Eroilor care ar trebui sa intre in reorganizare prin impunerea de persoane
capabile sa gestioneze problemele acesteia.Si ma gandesc sa impuneti un numar maxim de proprietari arondati unei Asociatii, evitand astfel acumularea
de datorii enorme.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei