Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zgonea: Statul român a promovat politici antisemite şi rasiste într-un moment tulbure al istoriei

Miercuri, 10 Octombrie 2012 (14:35:41)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, miercuri, la memorialul victimelor Holocaustului din România, că statul român a promovat politici antisemite şi rasiste într-un moment tulbure al istoriei şi că abordarea acestui subiect a fost evitată de regimul comunist.

"Cu profundă consideraţie şi adâncă pioşenie faţă de suferinţa celor care au căzut victime ale Holocaustului, mă adresez astăzi dumneavoastră pentru a aduce omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste, promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naţionale. Holocaustul a reprezentat una dintre probleme grave ale istoriei, a cărei abordare a fost evitată atât în timpul regimului communist, cât şi în primii ani de după Revoluţia din 1989. Uneori s-a căutat escamotarea faptelor, alteori s-a distorsionat adevărul", a precizat Zgonea.

El a susţinut că asumarea trecutului propriu, cu bune sau rele, nu este doar un excerciţiu de onestitate ci, deopotrivă, o dovadă a conştiinţei democratice şi a responsabilităţii conducerii statului român.

Zgonea a admis că statul român, într-unul din momentele de cumpănă ale istoriei sale, nu a reuşit să se ridice la înălţimea misiunii lui esenţiale - aceea de a asigura securitatea tuturor cetăţenilor săi, indiferent de originea etnică - şi a subliniat că momentul comemorativ de miercuri se înscrie între eforturile societăţii româneşti de recuperare a memoriei şi de asumare a responsabilităţilor trecutului, în acord cu valorile morale şi politice care stau la baza statutului de ţară democratică.

"Istoria nu poate fi recuperată decât atunci când întreaga naţiune este conştientă de eroarea Holocaustului, când recunoaşte existenţa acestui act îndreptat împotriva evreilor, cu credinţa că el nu mai poate fi repetat", a spus Zgonea.

El a adus în discuţie şi faptul că românii, pe de altă parte, şi-au riscat libertatea şi chiar viaţa pentru ca semenii lor evrei să fie salvaţi. "Dacă acest moment întunecat, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat, în acelaşi timp suntem datori să spunem că mulţi români - ştiuţi şi neştiuţi - şi-au riscat libertatea şi chiar viaţa pentru ca semenii lor evrei să fie salvaţi de la moarte", a subliniat Zgonea.

El a arătat că tragedia Holocaustului nu trebuie să se mai repete şi a apreciat că tinerele generaţii trebuie să cunoască şi să înţeleagă întregul adevăr. "Având convingerea fermă că progresele extraordinare pe care România le-a făcut până acum în domeniul cercetării, educaţiei şi comemorării Holocaustului vor continua şi în viitor, doresc să subliniez că este foarte important ca acest moment al amintirilor dureroase să fie marcat în fiecare an de comemorarea Holocaustului şi, implicit, a victimelor unor orori petrecute cu numai şapte decenii în urmă. Acest gest este într-adevăr un semn fundamental al maturizării şi democratizării societăţii româneşti", a mai arătat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a prezentat acest mesaj la memorialul victimelor Holocaustului din România, unde a depus şi o coroană de flori.

Zgonea a trecut în revistă, la venirea şi la plecarea de la eveniment, garda de onoare prezentată de Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteanu", care a intonat imnul naţional al României.

La memorialul victimelor Holocaustului din România au participat, depunând coroane de flori, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, consilierul prezidenţial Crisitan Diaconescu şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zgonea: Statul român a promovat politici antisemite şi rasiste într-un moment tulbure al istoriei.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zgonea: Statul român a promovat politici antisemite şi rasiste într-un moment tulbure al istoriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei