Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Culturii susţine că reorganizarea RomâniaFilm nu rezolvă problemele regiei

Miercuri, 10 Octombrie 2012 (18:42:21)

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, o informare din care rezultă că reorganizarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm, propusă de guvernele anterioare, nu este în măsură să rezolve problemele regiei.

"Ministerul Culturii consideră că reorganizarea regiei, limitată la simpla reorganizare a HG 530/ 1991, potrivit celor stabilite prin diferite articole, inclusiv a unei Ordonanţe 47/ 2011, nu rezolvă problemele regiei şi nu este în măsură să ducă la eficientizarea activităţii", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Contactată miercuri de MEDIAFAX, Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber "RomâniaFilm" a declarat că este imposibil ca la conducerea RADEF să rămână un consiliu de administraţie "care nu are nimic în comun cu cinematografia".

"Este o mare porcărie ce se întâmplă acum. Vom aştepta punctul de vedere al Comisiei din Senat, aşa cum ne-a sfătuit domnul Sergiu Nicolaescu, şi vom ieşi în stradă, la Guvern", a declarat Maria Bikfalvi.

Aceasta a adăugat că măsurile luate de Ministerul Culturii cu privire la RADEF sunt o încercare de a destabiliza regia.

"Actuala putere îşi pune oamenii în funcţie, chiar dacă aceştia nu au nicio legătură cu cinematografia. Nu îi contest competenţa domnei Irina Margareta Nistor, însă dânsa nu ştie ce se petrece cu adevărat într-o sală de cinematograf. Dânsa este critic de film", spune liderul sindical.

Bikfalvi susţine că se află în posesia unor dovezi ale încercării unor primari ai actualei puteri de a prelua cinematografe, fapt care, contravine OUG nr. 47/2011, care prevede că, "pentru sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, prevăzute în anexa nr. 1, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "Romaniafilm", începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă nu mai pot fi încheiate protocoale între primarul unităţii administrativ-teritoriale beneficiare şi reprezentantul mandatat de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "Romaniafilm".

"Este clară intenţia puterii actuale de a pune mâna pe cinematografe", susţine Maria Bikfalvi.

Peste 100 de membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm au început protestele pe 3 octombrie, în faţa sediului Ministerului Culturii din Capitală, sindicaliştii fiind "echipaţi" cu un sicriu, colivă şi lumânări, ca "simbol al morţii cinematografiei" în mandatul actualului ministru al Culturii, Puiu Haşotti. De atunci, reprezentanţii sindicatului au protestat în fiecare zi în faţa ministerului Culturii, de la ora 10.00 la ora 12.00.

Marţi, preşedintele CNS "Cartel ALFA", Bogdan Iuliu Hossu, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care susţine cererile membrilor sindicatului RomâniaFilm. Tot marţi, sindicaliştii au întrerupt protestele, la cererea expresă a lui Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, care i-a sfătuit să aştepte o decizie a respectivei comisii.

Sindicaliştii RADEF - o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii - susţin actuala conducere a Regiei, asigurată de Marius Iuraşcu, şi spun că se opun "intereselor" ministrului Culturii, Puiu Haşotti.

Mai precis, sindicaliştii protestează faţă de decizia ministrului Puiu Haşotti, care, prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat CA al RADEF. Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

În urma protestelor, săptămâna trecută, Puiu Haşotti l-a eliminat pe Maxim Meca din componenţa Consiliului de Administraţie. Aceasta a fost, de altfel, singura cerere a protestatarilor la care Puiu Haşotti a răspuns favorabil.

De asemenea, sindicaliştii cer menţinerea salariului şi păstrarea locurilor de muncă, dar şi stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale.

Potrivit Mariei Bikfalvi, pe 28 septembrie, Sindicatul Liber România Film a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cere anularea ordinului ministrului Culturii prin care a fost schimbată componenţa CA al RADEF.

Maria Bikfalvi a depus, la câteva zile de la începerea protestelor, şi plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru "abuz în serviciu". Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este "nelegal şi netemeinic" din mai multe motive.

Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanţilor sindicatului, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căreia "autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperative de acte text de lege". Pe de altă parte, sindicatul consideră că "nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administraţie".

Sindicatul a mai atras atenţia asupra faptului că Mihail Ţintea solicită să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, ca urmare a unei soluţii definitive, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 13 septembrie 2012.

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.

Maxim Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009.

În 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Culturii susţine că reorganizarea RomâniaFilm nu rezolvă problemele regiei.
 Vizualizări articol: 1837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Culturii susţine că reorganizarea RomâniaFilm nu rezolvă problemele regiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei