Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 sep 2012 - Anul XVII, nr. 208 (5113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Grădiniţe estivale pentru copii vulnerabili, timp de trei ani, printr-un proiect de 1,8 mil. euro

Joi, 6 Septembrie 2012 (14:04:57)

Copii romi, cu probleme emoţionale sau de sănătate mintală, vor fi incluşi în 30 de grădiniţe estivale, care vor fi organizate în următorii trei ani, pentru a fi ajutaţi să se integreze şi să rămână cât mai mult în mediul şcolar, printr-un proiect de 1,8 mil euro finanţat de o companie privată.

Proiectul derulat de Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Salvaţi Copiii Suedia şi cu Fundaţia Ikea, vizează susţinerea celor mai vulnerabile categorii de copii în faţa stigmatizării şi a discriminării - copiii romi, copiii cu tulburări de sănătate mintală, copiii cu suferinţe psiho-emoţionale sau tulburări comportamentale, dar şi combaterea acestor fenomene la nivelul societăţii.

Aproximativ 8.700 de copii şi părinţii acestora vor beneficia de servicii educaţionale şi de sănătate, desfăşurate în grădiniţe estivale pentru romi şi în centre de consiliere pentru copii şi părinţi.

De asemenea, 900 de profesionişti în domeniul sănătăţii şi educaţiei publice vor fi instruiţi pentru a putea preveni, identifica şi interveni în problemele cu care se confruntă copiii victime ale stigmatizării, acestora urmând să le fie distribuit şi un ghid de bune practici pentru educaţia timpurie a copiilor romi.

Ideea proiectului a pornit de la faptul că, potrivit Raportului Naţional cu privire la includerea copiilor romi în serviciile de educaţie timpurie (2010), 80 la sută dintre copiii care nu ajung niciodată la şcoală sunt de etnie romă.

De asemenea, la nivel european, unul din cinci copii suferă de o problemă emoţională, de dezvoltare sau comportamentală, iar unul din opt are o tulburare mentală diagnosticabilă clinic, ceea ce indică faptul că aproape 20 la sută dintre copiii români prezintă riscul de a dezvolta o tulburare mentală, potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citate de Salvaţi Copiii România.

Astfel, iniţiatorii proiectului susţin că vor derula acţiuni şi soluţii novatoare, pentru a răspunde în mod concret la unele din cele mai stringente probleme cu care se confruntă copiii, din cauza stigmatizării şi a stereotipurilor.

Practic, în cei trei ani de proiect, vor fi înfiinţate 30 de grădiniţe de vară (câte zece pe an), care vor desfăşura programe educaţionale pentru copiii romi preşcolari pentru a reduce diferenţele de dezvoltare psiho-educaţională între copii, în prima zi de şcoală.

Părinţii copiilor vor fi şi ei implicaţi în aceste activităţi pentru a înţelege importanţa educaţiei şi a şcolarizării copiilor.

Psihologul Diana Stănculeanu, coordonator program în cadrul organizaţiei neguvernamentale din România, a precizat că vor fi abordate trei mari surse de stigmatizare şi de stereotipare negativă din societatea românească: apartenenţa la etnia romă ca o premisă a eşecului social, bătaia ca formă de educare a copilului, problemele de sănătate mentală ale copilului.

"Astfel, stigmatizarea copiilor romi va fi contracarată prin intervenţii în comunitate şi atragerea acestora în sistemul educaţional, ca prim pas pentru a asigura integrarea lor socială şi accesul la oportunităţi de formare. Stereotipurile legate de educaţia copiilor prin bătaie, violenţă verbală sau emoţională – validate încă în mentalul colectiv din România - vor fi contracarate prin metode de parenting pozitiv şi prin programe de formare destinate părinţilor, bunicilor, educatorilor, precum şi personalului medical. Stigmatizarea şi stereotipurile negative legate de suferinţele mentale ale copiilor vor fi combătute prin promovarea unor strategii de politici publice moderne la nivel naţional, care să permită prevenirea unor situaţii periculoase pentru copii, precum şi tratarea corectă a problemelor cu care aceştia se pot confrunta", a declarat psihologul.

Proiectul va fi însoţit şi de o campanie de comunicare şi de conştientizare, intitulată "Copiii fără etichetă", menită să atragă atenţia asupra răului pe care stigmatizarea şi stereotipurile îl produc asupra echilibrului emoţional şi dezvoltării armonioase ale unui copil, indiferent de statusul său social.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grădiniţe estivale pentru copii vulnerabili, timp de trei ani, printr-un proiect de 1,8 mil. euro.
 Vizualizări articol: 313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Grădiniţe estivale pentru copii vulnerabili, timp de trei ani, printr-un proiect de 1,8 mil. euro5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei