Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 sep 2012 - Anul XVII, nr. 208 (5113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţii de criză

Profesorii şi părinţii fac clacă la crăpat şi clădit lemne pentru Şcoala „Bogdan Vodă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Profesorii de la şcoala câmpulungeană „Bogdan Vodă” şi unii dintre părinţii elevilor au în aceste zile o ocupaţie suplimentară: despică şi clădesc lemnele cu care se vor încălzi elevii şcolii la iarnă. Nu este vorba despre o eventuală activitate suplimentară care să le aducă un ban în plus, ci de muncă fizică voluntară, pentru că şcoala nu îi poate plăti legal, oricât ar vrea conducerea sa să găsească o soluţie.

Şcoala a trebuit să recurgă la o astfel de invitaţie la „clacă” pentru că nu are cine să facă muncile necalificate în instituţie.

Directorul şcolii, prof. Belamia Ichim, a explicat însă că nimeni nu-i obligă pe profesori sau părinţi să se implice în asemenea acţiuni şi nu au existat nici un fel de condiţionări, ci doar un apel lansat public de şcoală, căruia i s-a răspuns pozitiv şi dezinteresat. Directorul Ichim ne-a declarat: „Noi nu putem decât să mulţumim celor care ne-au înţeles dificultăţile şi ne ajută. Este un răspuns ca într-o mare familie la apelul nostru, pentru că la şcoala aceasta colectivul chiar este ca o familie şi oamenii se ajută între ei. Ştiu că pare puţin neobişnuit să se facă muncile necalificate de către profesori şi părinţi, dar nu avem altă soluţie deocamdată”.

 

Şcoala nu poate angaja muncitori din cauza prevederilor legale referitoare la blocarea posturilor

Şcoala „Bogdan Vodă” se află chiar în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, este cea mai mare dintre şcolile câmpulungene şi are în acest an peste 700 de elevi. Încălzirea şcolii se face şi în prezent cu sobe şi lemne de foc. Conducerea şcolii a reuşit până acum să asigure aproape toată cantitatea de lemne necesare pentru această iarnă şi a plătit unei firme specializate pentru tăierea buştenilor. Cu despicarea lemnelor şi clădirea lor astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru elevi ar fi trebuit să se ocupe personalul auxiliar al şcolii, dar şcoala nu mai are aşa ceva şi nici nu poate angaja nici un muncitor, chiar dacă este foarte necesar.

„Noi am avut trei muncitori. Unul a demisionat, unul nu a mai venit la muncă şi sigur că s-a renunţat la el din cauza asta, iar al treilea s-a pensionat. Cel care s-a pensionat a continuat să ne ajute încă jumătate de an, chiar dacă nu am mai putut să îl plătim. Din cauza prevederilor legale actuale referitoare la blocarea posturilor, nu putem angaja alt muncitor şi am ajuns în situaţia să ne rugăm la cei ce ne pot ajuta, de câte ori avem de făcut activităţi ca aceasta cu lemnele. Am solicitat sprijin la ISJ şi am găsit înţelegere, dar deocamdată aşteptăm să vedem dacă se va putea găsi o soluţie legală ca să angajăm măcar un muncitor”, a adăugat directorul Ichim.

Din acelaşi motiv, şcoala va trebui să recurgă la o variantă asemănătoare şi pe timpul iernii, când va fi necesară aprinderea focurilor în zeci de clase. Sarcina va reveni singurului paznic pe care îl mai are şcoala iar conducerea şcolii se gândeşte cu îngrijorare că dacă şi această persoană ar fi temporar indisponibilă, tot profesorii ar urma să devină şi ”fochişti” de ocazie ca să nu îngheţe copiii în clase.

Cât despre paza şcolii în aceste condiţii, aceasta se va baza mai mult pe sistemul de supraveghere video care funcţionează în şcoală, pentru că unicul paznic nu va putea fizic să fie la slujbă în fiecare zi timp de 24 de ore.

Şcoala a beneficiat şi de ajutorul primăriei când a fost necesară, de pildă, intervenţia unor muncitori şi utilaje pentru îndepărtarea deşeurilor de lemne din iarna trecută şi curăţenia generală în curtea instituţiei, dar această soluţie nu poate fi decât una ocazională şi nu rezolvă problema majoră generată de lipsa personalului propriu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii şi părinţii fac clacă la crăpat şi clădit lemne pentru Şcoala „Bogdan Vodă”.
 Vizualizări articol: 1022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Profesorii şi părinţii fac clacă la crăpat şi clădit lemne pentru Şcoala „Bogdan Vodă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Voluntariat trimis de
( 6 sep 2012, 13:28:39
f.bine, nimic nu-i gresit.......
cind eram eleva in satul meu, cind terminam anul scolar, o saptamina toti elevii veneau la scoala si faceam curatenie generala in clase : spalatul podelelor, geamurilor, repartii la banci, usi, ferestre , absolut totul se facea cu elevii si parintii.....
ce este rau si acuma sa se faca asa ceva?
si asa elevii stau numai prin crisme, baruri, nu le pasa de nimic......nu mai bine sa-si faca curatenie in locul unde isi dsfsoara orele un an de zile ?
2.   Nu-i rau! trimis de
( 6 sep 2012, 16:29:09
Voluntariatul e binevenit oricand si in orice domeniu. E foarte frumos. Dar ia spune, dom' director, ai crapat si matale un bustean, doi acolo, ca doar vrei sa fie caldut in cancelarie la iarna!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei