Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 aug 2012 - Anul XVII, nr. 191 (5096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borza, Euro Insol: "Era contractelor bilaterale s-a încheiat"

Vineri, 17 August 2012 (15:32:35)

Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe, din care peste jumătate s-au înregistrat din 2009 până în prezent, dar "era contractelor bilaterale s-a încheiat", a declarat şeful administratorului judiciar al companiei de stat.

"Era contractelor bilaterale s-a încheiat", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", managementului deficitar, investiţiilor neperformante şi secetei prelungite, dar şi a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi.

Între ianuarie 2009 şi mai 2012 pierderile Hidroelectrica au ajuns la 2,7 miliarde lei (635,2 milioane euro), reprezentând nerealizarea veniturilor prin raportare la tarifele de pe piaţa de energie OPCOM.

Hidroelectrica, deţinută de stat, prin Ministerul Economiei, a intrat în insolvenţă în luna iunie.

O altă cauză a intrării în insolvenţă a Hidroelectrica a fost identificată de Euro Insol ca fiind achiziţia energiei de la la alţi producători, pentru acoperirea necesarului pe care Hidroelectrica trebuia să-l livreze prin acordurile bilaterale.

Compania a cumpărat în perioada 2009-2011 electricitate în valoare de 1,78 miliarde lei în principal de la termocentrale (la un preţ mediu de 215 lei/MWh) şi de la Nuclearelectrica (pentru un tarif mediu de 153 lei/MWh). Prin aceste contracte de achiziţie a energiei, Hidroelectrica a pierdut 561,8 milioane lei (132,8 milioane euro).

"Subliniem că aproape 31% din întreaga cantitate cumpărată în 2009-2011 este consemnată în 2010, an care din punct de vedere al hidraulicităţii şi al producţei de energie a însemnat pentru
debitoarea Hidroelectrica un an foarte bun, ceea ce reprezintă un motiv în plus să considerăm că încheierea şi derularea acestor contracte în forma respectivă reprezintă mai degrabă o formă de ajutor acordată respectivilor producători, în dauna intereselor ecomomice ale Hidroelectrica", se spune în raport.

Hidroelectrica este obligată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să livreze mai multă energie pe piaţa reglementată faţă de anii anteriori, la preţuri mai mici decât costul de producţie, înregistrând o pierdere de 290 milioane lei.

"Opinia administratorului judiciar este aceea că deciziile adoptate de ANRE (...) într-o perioadă de doi ani consecutivi secetoşi au contribuit în mod determinant la deteriorarea rapidă şi sigură a indicatorilor financiari ai Hidroelectrica şi au reprezentat o premisă majoră a declanşării procedurii insolvenţei", potrivit raportului.

Producătorul de energiei a fost afectat şi de majorarea de 4,2 ori a costului de achiziţie a apei uzinate 4,23 ori, de la 0,26 lei/1000 metri cubi la 1,1 lei/1000 metri cubi, înregistrând o creştere a costurilor cu 231,8 milioane lei în 2011 faţă de 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borza, Euro Insol: "Era contractelor bilaterale s-a încheiat".
 Vizualizări articol: 766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borza, Euro Insol: "Era contractelor bilaterale s-a încheiat"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei