Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 aug 2012 - Anul XVII, nr. 191 (5096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Euro Insol:Salariul mediu în Hidroelectrica este de 1.643 euro; angajaţii au 70 de beneficii

Vineri, 17 August 2012 (16:08:41)

Salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor, fiind o situaţie "atipică", potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica.

"Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 şi care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei şi încurajează nemunca", a declarat vineri într-o conferinţă de presă Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica.

Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", managementului deficitar, investiţiilor neperformante şi secetei prelungite, dar şi a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi.

Potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe sariat, iar diferenţa de 59% este reprezentată de sporuri şi indemnizaţii.

"Este atipic, n-am mai auzit nicăieri în lumea asta. Mai mult de jumătate dăm pe altceva decât pe muncă", a afirmat Borza.

El a adăugat că salariaţii companiei de stat, intrată în insolvenţă în luna iunie a anului curent, beneficiază de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizaţii, a căror ponderea este mai mare cu 300% faţă de salariul de bază.

"Câteva exemple: 30 milioane lei primă de vacanţă, 21 milioane lei deplăsări ale personalului din şi de la serviciu, inclusiv pentru deplasări în interes personal cu familia, 13 milioane lei diurne pentru delegaţii, 18 milioane lei sporuri de fidelitate şi prime jubiliare, 31 milioane lei prime de vechime", a continuat Borza.

Alte sporuri acordate salariaţilor Hidroelectrica sunt pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepoţilor, pentru formare profesională, zilele libere plătite pntru studii, ore suplimentare plătite cu 200% din salariul de bază sau pentru fidelitatea "neîntreruptă" faţă de companie.

El a precizat că, potrivit contractului colectiv de muncă, un salariat disponibilizat beneficiază de 48 salarii compensatorii, în timp ce o persoană care iese la pensie primeşte echivalentul a 12 salarii.

"Un şofer de la Hidroelectrica are un salariu brut în luna iunie 2012 de 9.900 lei", a spus Borza.

Salariile de încadrare a şoferilor în Hidroelectrica pornesc de la 2.700 de lei.

Cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridică la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de anul 2011, potrivit raportului Euro Insol.

Raportul arată că bugetul de venituri şi cheltuieli al Hidroelectrica pentru 2011 şi 2012 a fost elaborat fără să ia în calcul "realitatea economică şi posibilităţile financiare ale societăţii, ştiut fiind că societatea înregistra un declin al cifrei de afaceri şi se confrunta cu dificultăţi financiare majore pe fondul secetei prelungite".

"Deciziile manageriale în desfăşurarea proceselor organizaţionale, atât în cazul proceselor operaţionale, cât şi în cazul celor strategice, sunt adesea controversate şi produc efecte negative care se regăsesc deopotrivă în poziţia financiară şi în performanțele debitoarei Hidroelectrica", se arată în raport.

Întrebat dacă managementul companiei a falsificat bugetul companiei pentru anul trecut, Borza a răspuns că nu ar folosi acest termen, dar "sunteţi pe aproape".

Euro Insol arată că seceta de anul trecut nu a determinat la nivelul managementului "o reacţie adecvată în sensul restructurării corespunzătoare a cheltuielilor".

Personalul tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ din Hidroelectrica reprezintă 39% din personal, procent considerat de Borza "supradimensionat".

Borza a adăugat că, de fapt, Hidroelectrica nu a avut anul trecut profit brut de 39,6 milioane de lei, întrucât nu au fost recunoscute în buget toate cheltuielile, astfel că în 2011 producătorul de electricitate a înregistrat pierderi totale de cel puţin 143 milioane lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Euro Insol:Salariul mediu în Hidroelectrica este de 1.643 euro; angajaţii au 70 de beneficii.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euro Insol:Salariul mediu în Hidroelectrica este de 1.643 euro; angajaţii au 70 de beneficii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei