Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 aug 2012 - Anul XVII, nr. 191 (5096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scumpiri impuse

Preţul apei potabile a crescut cu aproape 13%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii din toate localităţile în care furnizarea apei potabile este asigurată de operatorul regional ACET plătesc mai mult pentru fiecare metru cub de apă utilizat, începând de la 1 iulie. Mai exact, costul unui metru cub de apă a crescut de la 2,65 de lei la 2,98 de lei, fără TVA, în vreme ce pentru fiecare metru cub de apă consumat mai avem de plătit 1,64 de lei, în loc de 1,39 de lei, fără TVA, pentru serviciile de canalizare – epurare.

Chiar dacă majorările nu par semnificative ca valoare, adică 33 de bani la un metru cub de apă şi 25 de bani pentru fiecare metru cub de apă uzată, procentual, creşterile sunt destul de mari. Astfel, tariful apei potabile a crescut cu 12,45%, în vreme ce serviciile de apă-canalizare s-au scumpit cu 18%.

Altfel spus, factura lunară a sucevenilor, la un consum mediu lunar, va fi mai mare cu aproximativ 15%, adică media scumpirilor procentuale a serviciilor de apă şi canalizare.

Scumpirea serviciilor de apă şi canalizare încă de acum o lună şi jumătate l-a surprins şi pe primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost informat de majorarea tarifelor de către şefii asociaţiilor de proprietari.

“Nu cred că este corect ca preţul acestor servicii să se majoreze fără ca noi să mai avem nici un cuvânt de spus. Am înţeles că acum ACET este operator regional, are un alt statut, dar totuşi, ar trebui să fim informaţi din timp şi să ni se solicite măcar un acord de principiu”, a spus Ion Lungu.

Pe de altă parte, directorul ACET, Ştefan Groza, a explicat că scumpirea serviciilor de apă şi canalizare s-a făcut la data de 1 iulie conform obligaţiilor din contractul de finanţare în baza căruia în municipiul Suceava s-au făcut deja investiţii de 52,6 milioane de euro, iar în judeţ urmează să se facă lucrări de încă 120 de milioane de euro.

“Prin contractul semnat pe POS Mediu, anual, la 1 iulie trebuie făcute majorări de tarife, în baza unui algoritm care ţine cont de inflaţie şi alte aspecte economice, astfel încât operatorul de apă să nu iasă în pierdere şi să poată achita împrumutul de 12 milioane de euro, făcut pentru accesarea fondurilor externe. Acest contract se aplică aproape în întreaga ţară, în toate judeţele în care se fac investiţii în reţelele de apă şi canalizare, cu fonduri europene”, a declarat Ştefan Groza.

Practic, aceste scumpiri, care vor fi făcute anual la data de 1 iulie, sunt acceptate din start, odată cu semnarea contractului de finanţare şi de aceea nu mai este solicitată aprobarea noilor tarife în Consiliile Locale ale localităţilor deservite de ACET, ca operator unic.

În principal, este vorba de oraşele şi municipiile Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret, Solca şi Rădăuţi, unde se aplică tarife unice la serviciile de apă potabilă şi canalizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul apei potabile a crescut cu aproape 13%.
 Vizualizări articol: 2045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Preţul apei potabile a crescut cu aproape 13%1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei