Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 aug 2012 - Anul XVII, nr. 191 (5096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Majorarea preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI

Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că majorarea preţului la gaze "este dovada incapacităţii actualului Guvern de a negocia cu FMI", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acum să înţeleg că sunt acuzat că nu am majorat preţul la factura de gaze, că dacă îl măream eram acuzat de ce am făcut-o. Această majorare a preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI. Pentru că ştiu cât de dure au fost negocierile de fiecare dată cu privire la preţul utilităţilor şi la gaze şi ştiu că arde buzunarul fiecărui cetăţean", a spus Emil Boc.

Fostul premier a afirmat că în perioada cât a condus Guvernul a apărat interesele cetăţenilor pentru a nu creşte preţul la gaze.

"Cât am fost la Guvern am apărat interesele oamenilor să nu crească preţul la gaze. După ce am plecat, să dea socoteală alţii", a spus Boc.

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va urca din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani, a anunţat, marţi, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

"Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (...). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Această formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut", a afirmat der Vrijer.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia.

"Pur şi simplu ne-am trezit că această mărire trebuia făcută de Guvernul anterior şi nu a fost făcută. Este îndeplinirea unei obligaţii asumate de Guvernul României, care anul trecut a amânat aceste reglementări, iar noi le punem în practică", a spus Ponta.

El a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor.

Datele anunţate de ANRE arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.

Pentru anul în curs nu erau prevăzute creşteri de preţ în baza calendarului anunţat de ANRE, prima, de 8%, urmând să fie efectuată la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, în octombrie 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Majorarea preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI.
 Vizualizări articol: 1228 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Boc: Majorarea preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(17 aug 2012, 11:30:58
cu o faţă deparcă-i furnică spaţială
aerodinamică deparcă-i un şifonier în 3 uşi
ne vorbeşte despre guvernarea actuală
deparcă dintotdeauna cu capu' am fost duşi

bah mogîldeaţă , ai făcut gargară cu pioneze ?
chiar nu ai niciun strop de ruşine,măcar ?
Doamne , când ridicolul la noi o să-nceteze ?
când vom scăpa de POLITICIANUL COCALAR ?
2.   Lasa-ne... trimis de
(17 aug 2012, 11:55:39
bai Boc lasa-ne in p**a noastra cu declaratiile tale de 2 lei...bine ca te-a interesat pe tine si ai avut tu capacitatea necesara sa negociezi cu FMI-ul cat ai fost la guvernare de aia ati taiat salariile si ati facut imprumuturi pe care tre sa le platim noi chiar daca au intrat in buzunar la voi ca ati stiut sa negociati...de ce p**a mea nu zici ce ai facut tu in toti anii astia si ce ai facut gresit...pai iti spunem noi daca ai memoria scurta...nu ai facut mai nimic...si putinul care l-ai facut l-ai facut rau...rau pt noi...ca pt voi...SA TRAITI BINE...ai face bine sa iti vezi de ale tale si sa ne lasi pe noi ca stim ce avem de facut si sincer ne-am cam saturat de tine si de taticutul tau Baselu...
3.   Ai fi ramas ! trimis de
(18 aug 2012, 10:46:26
D-le Boc , dac-ai fi facut lucruri bune erai la guvernare . Cand Romania va avea un presedinte si un guvern caruia sa-i pese de cetatenii acestui popor ? Am ajuns de rasul lumii sa ne dicteze altii ce sa punem pe masa !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei