Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 aug 2012 - Anul XVII, nr. 178 (5083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cepoi: FNUASS are nevoie, în plus, de 0,3% din PIB pentru categoriile scutite

Joi, 2 August 2012 (15:27:53)

România nu va mai avea persoane neasigurate, prin noua lege a sănătăţii, însă, pentru aceasta, statul va avea obligaţia plăţii contribuţiei lunare la FNUASS a sumelor datorate de categoriile exceptate, adică 0,3% din PIB, potrivit MS, sau 0,6 % din PIB, potrivit MFP, a spus ministrul Vasile Cepoi.

"Din calculele noastre (ale Ministerului Sănătăţii - n.r.), reiese că Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate are nevoie de un buget de 0,3% din PIB pentru plata categoriilor exceptate, cum ar fi pensionarii cu venituri mici, persoanele defavorizate social, şomerii. Din calculele Ministerului Finanţelor Public, rezultă că, pentru plata acestor categorii, ar fi nevoie de 0,6 la sută din PIB", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, la o dezbatere privind noua lege a sănătăţii.

Potrivit ministrului, cei care plătesc contribuţa primesc pachetul de bază, iar cine nu plăteşte, din cauza situaţiei financiare precare, are acces la pachetul social de servicii.

Proiectului Legii sănătăţii stabileşte categoriile de persoane asigurate, pentru care plata se face din alte surse şi de către cine.

Astfel, pentru co-asiguraţi, respectiv soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, aşa cum sunt definiţi în Legea 571/2006 cu modificările şi completările ulterioare, sunt mai multe situaţii. În cazul în care venitul impozabil lunar al persoanei asigurate depăşeşte dublul salariului minim brut pe ţară, persoana asigurată va plăti contribuţia de asigurări obligatorii de sănătate în cota corespunzătoare pentru asigurat, aplicată la salariul minim brut pe ţară, lunar, pentru fiecare persoană co-asigurată. În situaţia în care venitul impozabil al persoanei asigurate este sub cel menţionat, contribuţia de asigurări obligatorii de sănătate în cota corespunzătoare pentru asigurat, aplicată la salariul minim brut pe ţară, lunar, se plăteşte din bugetul de stat.

Tot în obligaţia bugetului de stat va fi plata contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate pentru: persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cele prevăzute în Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 şi care nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi.

Tot bugetul de stat va suporta plata contribuţiei la asigurările obligatorii de sănătate pentru persoanele care se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi pentru cele care se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani sau se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi şapte ani.

Din buget va fi suportată plata şi pentru: persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau care se află în arest preventiv, precum şi cele care se află în executarea măsurilor prevăzute la articolele 105, 113 şi 114 din Codul penal, respectiv cele care se află în perioada de amânare sau întrerupere a executării pedepsei privative de libertate, dacă nu au alte venituri; pentru străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum şi cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identităţii şi sunt cazaţi în centrele special amenajate potrivit legii; pentru persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare, bugetul de stat are obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate în cota corespunzătoare pentru asigurat, aplicată la salariul minim brut pe ţară, lunar.

În plus, pentru pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, bugetul de stat are obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate, în cota corespunzătoare pentru asigurat.

De asemenea, din bugetul de stat va fi plătită contribuţia pentru pensionarii cu venituri din pensii mai mari de 740 lei, în cota corespunzătoare pentru asigurat, aferentă sumei de 740 lei. Alte categorii pentru care asigurarea obligatorie de sănătate va fi plătită de la bugetul de stat este reprezentată de cetăţenii români care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioadă de cel mult 12 luni, dacă aceştia nu au venituri.

Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate revine bugetului asigurărilor de şomaj.

Dintre persoanele care nu realizează venituri impozabile, plata contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate va fi suportată din bugetul administraţiei publice locale pentru cele care beneficiază de venitul minim garantat şi cele care sunt asistate social, potrivit proiectului de act normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cepoi: FNUASS are nevoie, în plus, de 0,3% din PIB pentru categoriile scutite.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cepoi: FNUASS are nevoie, în plus, de 0,3% din PIB pentru categoriile scutite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei