Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 aug 2012 - Anul XVII, nr. 178 (5083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Şantiere eterne

Investiţii de milioane de euro, începute în şcoli de ani buni şi abandonate din lipsă de fonduri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Investiţii de sute de mii de euro, care au fost demarate în mai multe şcoli din judeţul Suceava de ani buni de zile, se află acum în stand-by, lucrările fiind abandonate din lipsă de fonduri.

Început în toamna anului 2007 şi cu termen de finalizare de aproximativ doi ani de zile, campusul de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava (LPS) este şi la ora actuală în stadiul de şantier şi, mai mult decât atât, a devenit ţinta hoţilor de fier vechi care în ultimul timp „s-au aprovizionat” de aici.

Lucrările în şantierul de la LPS s-au sistat de mai bine de doi ani de zile, din lipsă de fonduri. Proiectul demarat în 2007 la LPS cuprinde un cămin de elevi de 120 de locuri, un amfiteatru cu 300 de locuri, o cantină cu 80 de locuri şi un club al elevilor.

Căminul de elevi este 80% finalizat, în timp ce celelalte obiective sunt finalizate în proporţie de aproximativ 50%.

Campusul Liceului cu Program Sportiv a fost ridicat în cadrul unui program ministerial, în care erau prevăzute mai multe campusuri la nivel naţional, respectiv judeţean.

 

Lucrări demarate acum patru ani la Colegiul „Ştefan cel Mare”

O altă investiţie de amploare demarată în Suceava, încă de pe vremea fostului ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei, este sala de sport a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”. Lucrările totale ar însemna aproximativ două milioane de euro, iar investiţia a demarat în anul 2008. După puţină vreme însă, lucrările au fost stopate din lipsă de fonduri.

Până acum, în sala de sport a colegiului au fost băgate milioane de lei, însă banii nu au fost suficienţi decât pentru fundaţie, ridicarea stâlpilor de la parter şi începerea lucrărilor la pereţii exteriori. Cum banii s-au terminat, s-au oprit şi lucrările, iar în momentul de faţă, directorul colegiului, Dan Popescu, a declarat că „am obţinut ceva bani de la primărie pentru achiziţionarea de substanţe termohidroizolante pentru a proteja lucrările efectuate până acum”.

Directorul Dan Popescu a mai spus că în scurt timp va relua demersurile în vederea obţinerii de fonduri pentru continuarea lucrărilor.

Şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş” au fost demarate o serie de investiţii cu bani guvernamentali, lucrări care au rămas însă la stadiul de şantier.

Investiţia de la acest colegiu cuprinde întregirea unităţii pe cea de-a patra latură, prin construirea unui corp de clădire care va cuprinde laboratoare, la etajul II, şi un centru de documentare şi informare (CDI), la nivelul etajului I. Acesta va avea o bibliotecă cu porţi electronice, prin care se va intra pe bază de cartelă, prevăzută cu pereţi exteriori şi acoperiş parţial din sticlă, biblioteca fiind cu acces direct la raft.

Pentru această investiţie ar fi necesare şase milioane de lei. Lucrările au început în 2008, dar nu s-a realizat decât fundaţia.

Prin construcţia laboratoarelor s-ar descongestiona actualele laboratoare, care s-ar transforma în săli de clasă.

Într-o vizită efectuată la acest colegiu, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a promis că va aloca fonduri pentru continuarea lucrărilor, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Directorul adjunct al colegiului, Anca Greculeac, a declarat că „lucrările sunt la stadiul la care au început, pentru că nu ne-au mai fost alocaţi bani”.  

 

Ministerul a cerut Inspectoratului Şcolar un studiu de prioritizare a lucrărilor

Acestea sunt doar câteva exemple de lucrări de investiţii în valoare de sute de mii de euro din judeţul Suceava, care au început de ani de zile şi care au rămas la stadiul de şantier.

Banii au venit la început fragmentaţi, cu promisiuni că vor veni şi alţii, iar apoi nu au mai venit deloc.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Laura Hacman, a declarat că „nu s-au mai primit bani de investiţii şi lucrări la şcoli nici de la Guvern şi nici de la Ministerul Educaţiei, însă ni s-a cerut să realizăm un studiu de prioritizare a lucrărilor, probabil tocmai în vederea alocării unor sume de bani pentru continuarea investiţiilor”.

 

Două obicetive au fost finalizate recent

Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Suceava, la nivelul judeţului sunt 30 de obiective aparţinând unităţilor de învăţământ, începute şi nefinalizate. Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman a spus că „majoritatea sunt grădiniţe şi şcoli cu clasele I-IV, dar sunt şi investiţii începute în unităţi gimnaziale şi liceale”. Investiţiile din licee sunt cele trei menţionate anterior, respectiv la LPS, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Petru Rareş”, la care se mai adaugă lucrări de investiţii la internatul Liceului „Ion Luca” din Vatra Dornei şi încă trei campusuri şcolare începute la Vicovu de Sus, Dorna Candrenilor şi Centrul Şcolar Gura Humorului.

Inspectorul şcolar Laura Hacman a mai precizat că „recent au fost finalizate două lucrări de investiţii, respectiv cele de la Zamostea şi Pătrăuţi”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţii de milioane de euro, începute în şcoli de ani buni şi abandonate din lipsă de fonduri.
 Vizualizări articol: 1024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Investiţii de milioane de euro, începute în şcoli de ani buni şi abandonate din lipsă de fonduri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei