Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 aug 2012 - Anul XVII, nr. 178 (5083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Străinii au vândut titluri de stat de câteva miliarde de lei

Joi, 2 August 2012 (18:47:40)

Investitorii străini au vândut titluri de stat din portofoliu de câteva miliarde de lei, ceea ce a influenţat piaţa valutară şi cursul de schimb, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că ieşirile de capital, cauzate inclusiv de situaţia politică, s-au manifestat pe mai multe canale.

"Aşa cum aţi remarcat din comunicat, noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne. Cu alte cuvinte, această suprapunere a accentuat ieşirile de capital. De exemplu, o parte din titlurile de stat emise în lei şi aflate în posesia nerezidenţilor, după datele noastre au fost vândute. Adică a crescut oferta de lei şi concomitent cererea de valută. E vorba de câteva miliarde de lei, după datele nostre preliminare. Urmează să le analizăm aceste date, dar bineînţeles că influenţează piaţa valutară din România şi cotaţiile", a explicat Isărescu.

Şeful BNR a explicat, de asemenea, că nu se reînnoiesc la scadenţă liniile de credit ale unor bănci comerciale.

"Nu avem întreruperi, dar observăm o înclinaţie mai scăzută pentru a reînnoi cu diverse motivaţii. Şi acestea creează probleme în domeniul finanţării deficitului de cont curent (...) Mai avem şi alte canale prin care se observă efectul nefavorabil pentru noi", a continuat Isãrescu.

Isărescu a declarat că detensionarea situaţiei politice interne ar ajuta foarte mult economia românească prin revenirea încrederii investitorilor străini, întrucât situaţia financiară din Europa nu se va calma în următoarele săptămâni.

"Sperăm şi într-o îmbunătăţire a finanţării externe a deficitului bugetar ceea ce va ajuta şi rezeva (...) De multe ori rezerva este ţinută nu pt ca să o foloseşti ci ca să descurajezi.

Leul a pierdut 4,2% de la începutul lunii iulie şi până la referendum.

Cursul de schimb a revenit joi peste nivelul de 4,6 lei/euro, după ce la începutul săptămânii a avut o uşoară revigorare.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piaţa interbancară săptămâna trecută, marţi, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referinţei recordul a fost de 4,6397 lei/euro. Cursul BNR de joi este la distanţă de trei bani faţă de nivelul record.

Moneda naţională s-a apreciat puternic luni, după ce primele date de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulţi jucători străini au ales să-şi închidă din poziţii, însă dealerii nu au exclus şi o prezenţă discretă a BNR.

Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Străinii au vândut titluri de stat de câteva miliarde de lei.
 Vizualizări articol: 950 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Isărescu: Străinii au vândut titluri de stat de câteva miliarde de lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei