Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 aug 2012 - Anul XVII, nr. 178 (5083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Ştiaţi că...

O echipă de suceveni a „dat viaţă” uneia dintre cele mai impozante clădiri din Bucureşti, unicat în ţară – Crystal Tower

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Una dintre cele mai impozante clădiri de birouri din Capitală, Crystal Tower, cu o înălţime totală de 72 de metri, singura clădire din România pe acoperişul căreia pot ateriza elicopterele şi prima clădire din Europa Centrală şi de Est care primeşte o certificare BREEAM la cel mai înalt nivel, a devenit funcţională datorită muncii unor suceveni.

Este vorba de specialiştii Loial Impex SRL, o firmă din Suceava al cărei rol în aprecierile primite la unison de beneficiarul imobilului, Plaza Development, a fost determinant.

 

15 etaje, aproape 25.000 de metri pătraţi

Crystal Tower, situat în centrul Capitalei, în apropierea sediului Guvernului, are 15 etaje şi patru niveluri subterane, folosite pentru parcare. În total, aproape 25.000 de metri pătraţi.

Clădirea dispune la etajul I de săli de conferinţă, etajele 2-13 sunt numai birouri, iar la ultimele etaje se află un centru de fitness şi un restaurant.

La sfârşitul anului trecut, la decernarea premiilor Asociaţiei Profesioniştilor Green Building din Europa Centrală şi de Est, eveniment care a avut loc în Varşovia – Polonia, Crystal Tower a primit certificarea BREEAM, obţinută la nivel excelent - faza de design.

Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) este cel mai vechi şi mai important instrument de evaluare a clădirilor verzi la nivel internaţional, lansat în anul 1990, în Marea Britanie.

 

Sucevenii au creat un sistem care controlează întreaga clădire

Crystal Tower dispune de instalaţii de ultimă oră, iar aici este meritul sucevenilor de la Loial Impex.

O premieră în România, de exemplu, executată de personalul firmei din Suceava, a fost realizarea instalaţiei de balizaj pentru heliportul aflat pe acoperişul Crystal Tower, la peste 70 de metri de sol.

Directorul general al societăţii, Ioan Brăescu, ne-a explicat că specialiştii Loial „au realizat şi faza de detalii de execuţie a proiectelor de instalaţii electrice de curenţi tari, curenţi slabi şi BMS – Building Management System. Apoi, timp de doi ani, le-am executat tot noi, cu personalul propriu”.

Ce înseamnă acest sistem BMS? Ne explică tot directorul Brăescu: „Sistemul BMS controlează iluminatul artificial al clădirii, sistemul automat de umbrire pe toate laturile clădirii, climatizarea spaţiilor, precum şi monitorizarea consumurilor de energie electrică şi de apă. Distribuţia energiei electrice pe verticală s-a făcut utilizându-se bare capsulate de energie şi în cablu, pe toată înălţimea clădirii. Iluminatul este realizat cu corpuri de iluminat de înaltă eficienţă energetică, precum şi cu LED-uri”.

Practic, prin aceste instalaţii realizate de firma din Suceava, costurile operaţionale ale Crystal Tower vor fi cu până la 30% mai scăzute decât costurile de întreţinere pentru o clădire obişnuită.

Faţada clădirii de 72 de metri înălţime are încorporat un sistem inteligent de jaluzele controlate de senzori solari, sistem funcţional tot datorită celor de la Loial.

Specialiştii firmei din Suceava au realizat totodată şi sistemul de detecţie şi semnalizare incendiu, sistem format din trei centrale de incendiu interconectate, care monitorizează fiecare spaţiu al clădirii cu detectori de incendiu.

„Crystal Tower dispune de un sistem de adresare publică în caz de incendiu, monitorizare a noxelor în cele patru subsoluri, control acces... La rândul lor, aceste sisteme comunică cu sistemul BMS, care semnalizează la nivelul dispecerului eventualele alarme date de aceste sisteme”, completează Ioan Brăescu.

Directorul general precizează că Loial Impex a mai asigurat si managementul execuţiei celorlalte lucrări de instalaţii (sanitare, HVAC). Cu ajutorul utilizării celui mai avansat program de management al proiectului (Primavera Project Planner), specialiştii în management din cadrul Loial au reuşit să gestioneze execuţia proiectului conform planificării asumate la semnarea contractului.

 

Centrala de 17,2 milioane de euro

Portofoliul celor de la Loial Impex cuprinde şi alte lucrări de anvergură, iar una dintre cele mai importante, tot un proiect inedit, este centrala de cogenerare unicat în România.

E vorba de o centrală destinată producerii combinate de energie termică, energie electrică, apă răcită şi bioxid de carbon (CO2) –  “quad generation”, o investiţie de 17,2 milioane de euro, pentru fabrica Coca Cola din Radzymin – Polonia.

“E o centrală de cogenerare mai deosebită, în sensul că produce patru tipuri de energie: pe lângă energia electrică şi energia termică, clasice pentru o centrală de cogenerare, se mai produce şi apă răcită necesară procesului tehnologic al fabricilor Coca Cola, iar din gazele arse, înainte de a fi emise în atmosferă, se extrage bioxidul de carbon care apoi este introdus în băuturile acestei mărci de renume. Se asigură astfel şi o protecţie a mediului, pentru că nu mai poluează atmosfera cu bioxid de carbon”, precizează reprezentanţii Loial Impex.

 

Comoara păzită de măicuţe cu tehnologie de ultimă generaţie

Un alt proiect important al sucevenilor de la Loial şi finalizat la începutul acestui an a fost la Mănăstirea Suceviţa.

Concret, pe fonduri europene, specialiştii Loial Impex le-au făcut viaţa mult mai uşoară celor peste 70 de maici de la mănăstire, care au scăpat de făcut focul în sobă sau de încălzit apa, iar acum au la dispoziţie o centrală termică performantă, precum şi panouri solare pentru apă caldă non-stop.

Totodată, tezaurul mănăstirii, comoara fără de preţ de pe vremea lui Ieremia Movilă, ctitorul lăcaşului de cult, este păzit de câteva luni de maici cu camere video şi senzori de mişcare.

În două încăperi există monitoare pe care măicuţele urmăresc fiecare mişcare surprinsă de camerele de luat vederi, printr-un sistem de televiziune cu circuit închis, pentru supraveghere.

În camerele muzeului şi ale expoziţiei permanente de icoane a fost instalat şi un sistem de protecţie împotriva incendiului, cu senzori care detectează imediat fumul.

De asemenea, în cele două încăperi, precum şi în depozitele de obiecte bisericeşti, au fost instalate cinci echipamente de climatizare, care să menţină o umiditate şi o temperatură constantă, indiferent de anotimp şi condiţii atmosferice.

Totodată, a fost schimbată mare parte din instalaţia electrică, înlocuită instalaţia de iluminat, iar tavanul din camera în care se află muzeul mănăstirii a fost renovat şi tratat antifungic şi cu substanţe chimice împotriva dăunătorilor.

Aleile mănăstirii au fost refăcute tot de cei de la Loial, cu piatră de carieră aşezată în forme neregulate, asimetrice, pentru a păstra stilul medieval al „cetăţii” monahale, iar iconostasul din pronaosul bisericii mănăstirii a fost restaurat după sute de ani.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O echipă de suceveni a „dat viaţă” uneia dintre cele mai impozante clădiri din Bucureşti, unicat în ţară – Crystal Tower.
 Vizualizări articol: 6663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.35/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 20 voturi
O echipă de suceveni a „dat viaţă” uneia dintre cele mai impozante clădiri din Bucureşti, unicat în ţară – Crystal Tower4.4520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Discutabila lauda - putina reclama mascata trimis de
( 2 aug 2012, 15:44:14
Firma suceveana a fost aleasa de dezvoltator numai din prisma pretului mic pentru executie, lucrarea putea fi executata de orice alta firma specializata. Inginerii de la Suceava nu sunt cu nimic mai deosebiti fata de restul tarii (nu a fost proiectul lor...), poate doar prin faptul ca sunt platiti mai slab raportat la munca depusa . Dar cum poate ca stiti ca v-a mers buhul prin toata tara, moldoveanul munceste pe nimic sau in cazul de fata pe putin. Se poate totusi considera lucrarea ca si lucrare de referinta, felicitari colectivului Loial si lui iacob : plateste-ti oamenii!!!
2.   Comentariu trimis de
( 6 sep 2012, 01:20:57
Daca se tot spune ca asemenea lucrari se fac pe bani putini recomandam primarului ca atunci cind decide sa faca ceva frumos si de calitate ptr. orasul asta sa apeleze cu incredere la asemenea firme .Asemenea claDIRI IN SV.nu vor fi niciodata dar macar lucrari de calitate IATA ca se pot face.PTR.ce suma au lucrat cei de la aceasta firma nu stim dar nu conteaza ptr.noi cititorii FELICITARI FIRMEI SA LUCREZE SI LA NOI DE VOR AVEA CERERI IN JUDET

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei