Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 aug 2012 - Anul XVII, nr. 178 (5083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Între adevărul istoric şi legendă

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nămăeşti

 

Adevărul istoric şi legenda se întrepătrund în povestea Icoanei Maicii Domnului, care a dus faima Mănăstirii Nămăeşti din judeţul Argeş. Conform specialiştilor, icoana datează din secolul al XVI-lea, fiind de tip Eleusă.

După tradiţia populară însă, icoana ar fi fost pictată de însuşi Sfântul Evanghelist Luca, întocmai după chipul şi asemănarea Maicii Domnului.

Secole mai târziu, în vremea Descălecatului lui Negru Vodă, un cioban, înnoptând pe stânca, la poalele căreia se află astăzi mănăstirea, ar fi auzit glasul Maicii Domnului în vis, glas prin care i se pomenea de existenţa unei icoane sfinte, ascunse într-o grotă, în chiar stânca unde acesta înnopta.

Săpând în piatră şi găsind icoana, ciobanul ar fi pus temelia acestui sfânt lăcaş de rugăciune, urmând întocmai calea auzită în vis: aici vei face tu biserica, în cinstea şi slava intrării în biserică, a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viaţă şi tămăduire”.

La fel s-a făcut voia Domnului şi în privinţa locului icoanei în mănăstire. Aşezată pe peretele din stânga al bisericii, icoana şi-a ales ea însăşi locul, refuzând să rămână în altar, unde fusese dusă prima dată. În fiecare dimineaţă, călugării o găseau pe podea, căzută din cuie.

Glasul Maicii Domnului a fost cel ce i-a călăuzit pe monahi, arătându-le că icoana trebuie să fie aşezată la îndemâna credincioşilor, că aceştia să se poată ruga direct la ea. Şi tot Maica Sfântă a fost aceea care i-a învăţat pe cei ce se chinuiau să restaureze chipul deteriorat al icoanei, că încercările de acest fel vor fi în zadar, deoarece nimeni n-ar mai fi putut picta chipul adevărat al Fecioarei. Icoana a părăsit Schitul Nămăeşti în timpul Primului Război Mondial, când turla bisericii, stăreţia şi chiliile au fost bombardate.

Focul a pătruns şi în biserică, dar în faţa icoanei s-a stins miraculos. Pentru protecţie, un soldat a dus totuşi icoana sfântă la adăpost, la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung.

De atunci, doar o dată icoana a mai fost scoasă din Schit, în vara anului trecut, când a fost dusă la Bucureşti, pentru a fi îmbrăcată într-o nouă ramă de aur. Pentru cei ce vin de departe să i se roage, Icoana are daruri miraculoase, face minuni în vindecări, ajută femeile să aibă copii, îndulceşte vrajbele din familii.

(sursa: www.etno.ro) 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nămăeşti.
 Vizualizări articol: 3169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nămăeşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei