Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 aug 2012 - Anul XVII, nr. 178 (5083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Situaţie limită

Peste 300 de mineri s-au blocat în subteran, în mina de uraniu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Tensiunile au ajuns la cote maxime la punctul de lucru Botuşana al Sucursalei Crucea din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Peste 300 de oameni s-au blocat aseară în subteran, după ce negocierile purtate cu conducerea CNU s-au dovedit inutile. Nemulţumirile minerilor au răbufnit marţi dimineaţă, când au discutat mai bine de trei ore cu Anton Filipiuc, directorul Sucursalei Crucea a CNU, spunându-şi păsurile. Convinşi cu greu să nu înceteze activitatea încă de marţi, ortacii au acceptat să-l aştepte ieri pe Nicu Popa, directorul general al CNU, cu speranţa că revendicările lor vor fi satisfăcute.

În jurul orei 14.00, la exploatarea Botuşana a ajuns întreaga conducere a companiei care se ocupă cu exploatarea uraniului din România. Minerilor care urmau să intre în schimbul doi de la ora 16.00 li s-au adăugat în scurt timp şi colegii de la schimbul unu, care au ieşit din tură la ora 14.00. Cei peste 300 de oameni s-au aşezat la discuţii cu şefii CNU, dar cum aceştia nu au putut garanta că vor putea interveni pentru creşterea salariilor şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, nemulţumirea oamenilor s-a amplificat. În timpul celor aproape patru ore de discuţii sterile s-au auzit de mai multe ori huiduieli şi fluierături. În jurul orei 18.00, decizia finală a fost luată: „Ne blocăm în subteran până când vin banii. Dacă banii vin pe 31 august, stăm până atunci”. Aşa se face că întreaga masă de oameni ajunsă cu cuţitul la os s-a îndreptat din faţa sediului minei Botuşana direct către mină. Oamenii au formulat un şir întreg de revendicări, iar mai apoi şi-au scris numele şi s-au semnat cu toţii.

 

„Lucrăm în pericol în subteran şi în mediu toxic şi avem un salariu de mizerie”

Principala nemulţumire a oamenilor este legată de nivelul de salarizare. Gavril Dumbravă, din Stulpicani, lucrează la mina de uraniu de 12 ani, iar alţi opt ani şi i-a petrecut într-o mină de cărbune. Spune că îi este ruşine de meseria pe care o practică pentru simplul motiv că nivelul de salarizare este o bătaie de joc. „Din 2009 şi până acum nu ne-au dat nici un ban. Atunci luam 1.700-1.800 de lei, iar acum am ajuns să luăm 1.000 de lei”, a spus Gavril Dumbravă.

Minerii au reclamat şi faptul că prin scăderea veniturilor nu-şi permit să-şi întreţină copiii în şcoli, nu au bani pentru plata ratelor şi cheltuielilor şi trăiesc în mizerie. „Lucrăm în pericol în subteran şi în mediu toxic şi avem un salariu de mizerie. Ăsta nu e minerit, e bătaie de joc”, a concluzionat un ortac.

Şi pentru Ioan Goguş, de 44 de ani, din Crucea, om care a petrecut 22 de ani prin minele ţării, dintre care opt ani numai la uraniu, situaţia actuală este de neacceptat. Omul este de părere că o situaţie mai jenantă decât cea din ultimii ani nu a întâlnit niciodată.

O altă nemulţumire majoră a ortacilor a fost aceea că de fiecare dată când au cerut măriri de salarii în ultimii ani au primit doar ameninţări din partea şefilor.

 

Minerii mergeau să se blocheze în subteran, iar şefii CNU susţineau că se duc la muncă

După cele patru ore de negocieri purtate, fiecare parte a înţeles exact ce a dorit. În timp ce minerii susţineau cu fermitate că încetează lucrul şi se vor bloca în subteran, directorul general şi directorul adjunct al Companiei Naţionale a Uraniului erau convinşi că ortacii pleacă la muncă.

„Faceţi confuzie, oamenii merg la lucru. De asta se îndreaptă spre mină, pentru că acolo este locul lor de muncă. Am stabilit să ne întâlnim pe 30 august tot aici şi în aceeaşi formaţie. Eu voi ridica problemele ridicate de oameni în Consiliul de Administraţie şi vom încerca să le rezolvăm revendicările”, a declarat Nicu Popa, directorul general al CNU.

Abia după ce a fost invitat de ziarişti să afle exact ce se va întâmpla, Nicu Popa a aflat că se afla într-o mare eroare.

Totuşi, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului a recunoscut că veniturile minerilor sunt foarte mici în comparaţie cu munca prestată şi riscurile la care aceştia se expun.

„Oamenii au dreptate. Salariile sunt mici, dar asta-i viaţa. Noi înţelegem cel mai bine situaţia pentru că lucrăm de aproape 30 de ani în sistem, dar trăim în România şi trebuie să ne adaptăm condiţiilor economice din ţara noastră. Avem un produs pe care-l vindem şi trebuie să ne întindem cât ne este plapuma”, a fost concluzia lui Nicu Popa.

 

Presa, un spin pentru şefii CNU

Presa prezentă la faţa locului nu a fost digerată deloc bine de şefii minerilor protestatari. Aurelian Voicu, directorul adjunct al CNU, le-a spus oamenilor: „Am venit aici să vorbim, dar între noi, nu cu alţii”.

La rândul său, Anton Filipiuc, directorul Sucursalei Crucea a CNU, a fost şi el împotriva prezenţei reprezentanţilor mass-media. „Vrem să rezolvăm o problemă pe care o avem cu toţii, nu să creăm scandal. Un articol senzaţional nu ne rezolvă nouă problemele”, a spus Anton Filipiuc.

Timp de aproximativ 15 minute, discuţiile dintre conducere şi ortaci au fost sistate tocmai pentru că prezenţa presei nu era agreată. În cele din urmă, ziariştii s-au retras, iar cele două părţi au continuat dialogul, care în final s-a dovedit unul al surzilor.

Aşa se face că în final, ameninţările minerilor că se vor bloca în subteran au fost puse în practică. Rămâne de văzut cât timp va dura protestul şi dacă reprezentanţii Guvernului vor găsi soluţii pentru rezolvarea revendicărilor, în special cele de natură financiară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 300 de mineri s-au blocat în subteran, în mina de uraniu.
 Vizualizări articol: 1578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 300 de mineri s-au blocat în subteran, în mina de uraniu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei