Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 iul 2012 - Anul XVII, nr. 176 (5081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE a luat notă "cu neplăcută surprindere" de declaraţiile lui Orban privind evoluţiile din România

Marţi, 31 Iulie 2012 (19:13:54)

Ministerul român al Afacerilor Externe informează că a luat notă, "cu neplăcută surprindere", de declaraţiile făcute sâmbătă la Băile Tuşnad de premierul Ungariei, Viktor Orban, privind referendumul de duminică, arătând că dezaprobă această "intervenţie în politica internă a ţării".

"MAE a luat notă, cu neplăcută surprindere, de declaraţiile făcute de primul ministru al Ungariei referitoare la evoluţiile interne din România şi dezaprobă folosirea prilejului oferit de vizite neoficiale pentru intervenţii în politica internă a ţării", a declarat, răspunzând unei solicitări a MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga.

Oficialul MAE a precizat că vizita înaltului demnitar ungar în România a făcut obiectul unei corespondenţe, pe canale diplomatice uzuale, între Ambasada Ungariei la Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul căreia s-a precizat că premierul Viktor Orban participă la activităţile unei şcoli de vară.

"Ministerul Afacerilor Externe, subliniind importanţa relaţiilor de bună-vecinătate şi de cooperare dintre România şi Ungaria, a transmis părţii ungare mesaje pentru evitarea unor declaraţii publice care să afecteze relaţiile dintre cele două ţări şi să ia în considerare contextul intern din România. Ca şi în cazul vizitelor anterioare ale demnitarilor maghiari în Transilvania, MAE a insistat să se recurgă la mecanismele şi canalele de cooperare existente, conform uzanţelor diplomatice, pentru transmiterea mesajelor care vizează relaţiile dintre cele două ţări", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", referitor la referendum, că le urează "românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate".

"Aş dori să urez românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate. Iar la alegerile parlamentare, să ia decizii cu care să poată proteja acel fundament care există în starea firavă care a fost făurită şi de maghiarii din România. În invit pe maghiari să simtă greutatea istorică a momentului, este posibil ca soarta României să se hotărască pentru viitorul câtorva decenii", a declarat Orban Viktor, potrivit traducerii oficiale, citate de corespondentul MEDIAFAX.

În judeţele cu populaţie semnificativă de etnie maghiară prezenţa la urne la referendumul de duminică a fost cea mai scăzută din ţară: Harghita - 11,56%, Covasna - 20,6%, Mureş - 33,96%.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, după ce a votat, că îl atenţionează pe omologul său ungar, Viktor Orban, şi îi cere să nu mai intervină în viaţa politică a României îndemnând cetăţenii români de etnie maghiară să nu vină la vot.

"Eu mi-am făcut datoria ca prim-ministru al României să-l atenţionez pe primul-ministru al Ungariei să nu mai intervină în viaţa politică a României, pentru că am văzut locuitorii din Harghita şi Covasna îl ascultă pe premierul Orban, însă suntem în România şi vreau ca românii să-şi decidă singuri soarta dinolo de persoane fie din România, fie din alte ţări, care vor răul României", a spus Ponta.

El a adăugat că este foarte revoltat de acţiunea omologului său ungar.

"Sunt foarte revoltat de faptul că primul-ministru al Ungariei, domnul Orban, îndeamnă cetăţenii români de etnie maghiară să nu vină la vot. Eu, dimpotrivă, le spun românilor să nu-l asculte pe domnul Orban şi nici pe prietenii domnului Viktor Orban, să vină să-şi decidă singuri soarta, pentru că România este şi rămâne o ţară democratică dacă oamenii pot vota şi-şi pot decide soarta, iar România este un stat de drept dacă recunoaştem cu toţii rezultatele, aşa încât sunt foarte optimist că românii îşi decid singuri viitorul în această zi", a spus Ponta.

De asemenea, USL a comentat că premierul Ungariei, Viktor Orban, ar fi trebui să se abţină de la participarea directă într-o problemă politică a României şi apreciază că mesajul său de demobilizare a electoratului maghiar a făcut ca prezenţa la vot să fie mai scăzută decât în mod normal.

"Fenomenul care se pretrece în Harghita şi Covasna, unde prezenţa e extraordinar de jos, arată că mesajul lui Laszlo Tokes, de susţinere a lui Traian Băsescu prin neprezentare, ca şi al premierului Viktor Orban, care a venit special la Tuşnad azi ca să participe la un simpozion pentru a-şi întări mesajul de neprezentare către cetăţenii etnici maghiari, au fost mai puternice decât mesajul cel puţin public al UDMR, anume ca cetăţenii să participe", a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz.

El a precizat că populaţia de etnie maghiară a fost demobilizată şi în Mureş şi în Bistriţa-Năsăud.

"Deci, se văd lucruri limpezi că a fost demobilizare pe seama mesajului pe care l-a transmis - şi care, iată, a prins - Uniunea Civică Maghiară şi Laszlo Tokes în principal şi şeful Guvernului de la Budapesta, care în mod normal ar fi trebuit, cel puţin acum, să se abţină de la o participare directă în legătură cu o problemă politică în România", a spus Duvăz. El a mai arătat că tabloul celor prezenţi la vot ar fi fost mult mai bun în lipsa acestei demobilizări.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că le mulţumeşte cetăţenilor români de etnie maghiară, precizând că a înţeles semnalul dat de aceştia.

"Dincolo de a le mulţumi românilor, permiteţi-mi o menţiune şi pentru cetăţenii români de etnie maghiară. Le-am înţeles semnalul şi nu îmi rămâne decât să le mulţumesc şi lor, ca de altfel tuturor românilor", a spus Băsescu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, au avut vreun efect asupra intenţiei de vot a maghiarilor din România la referendum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen a declarat, duminică seară, într-o conferinţă de presă, că nici la alegerile locale, nici în 2008, "aceste luări de poziţie nu au avut efecte directe şi efecte măsurabile asupra intenţiei de vot".

"Nu cred că declaraţiile lui Orban Viktor au avut vreun afect asupra intenţiei de vot a maghiarilor din România, aşa cum nici la alegerile locale, nici în 2008 aceste luări de poziţie nu au avut efecte directe şi efecte măsurabile asupra intenţiei de vot", a spus liderul UDMR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE a luat notă "cu neplăcută surprindere" de declaraţiile lui Orban privind evoluţiile din România.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE a luat notă "cu neplăcută surprindere" de declaraţiile lui Orban privind evoluţiile din România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei