Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 mai 2012 - Anul XVII, nr. 124 (5029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Oameni credincioşi fostei puteri bagă strâmbe; accizele sunt stabilite de foarte mult timp

Joi, 31 Mai 2012 (16:43:29)

Majorarea accizelor a fost convenită anterior de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană, conform unui calendar, a declarat premierul Ponta, acuzând că informaţii pe această temă sunt divulgate de "oameni din ministere care au rămas credincioşi fostei puteri" şi "care bagă strâmbe prin presă" .

"Nu este mărită nicio taxă altceva decât ce este negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană de foarte mult timp. Cum a fost şi cu 5% la energie, era negociat de un an. În ministere, şi pe la Finanţe, au rămas şi oameni încă credincioşi fostei puteri care bagă strâmbe prin presă şi, după aceea, noi tot dăm explicaţii", a spus Ponta.

Datele privind evoluţia accizelor în perioada următoare sunt însă prezentate public chiar pe site-ul Ministerului Finanţelor, în noua strategie fiscal-bugetară, iar acuzaţiile la adresa "oamenilor din ministere încă credincioşi fostei puteri" sunt lansate la foarte puţin timp după ce premierul vorbea de transparenţa deciziilor Executivului şi invoca un nou mod de guvernare.

Ponta a reluat tema transparenţei şi după instalarea la Palatul Victoria, arătând că Executivul României va folosi tehnologia IT pentru a face guvernarea mai transparentă.

"Mi-aş dori să folosim în perioada următoare toate noile tehnologii pentru a face guvernarea mai transparentă. Acum, poate chiar mai repede decât credeam când eram în opoziţie, îmi revine sarcina să arăt că poate exista un seriviciu public mai transparent şi tehnologia IT îmi permite să fac acest lucru concret", a spus Ponta în urmă cu două săptămâni.

Strategia fiscal-bugetară 2013-2015 publicată miercuri, 30 mai, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice prezintă viitoarele creşteri de accize atât la motorină, cât şi la ţigarete.

De-a lungul timpului, diferite guverne au modificat, renegociat sau amânat calendare de ajustare a accizelor, chiar dacă acestea erau negociate deja cu Comisia Europeană. În acelaşi timp, ajustarea preţurilor administrate figurează nelipsit din rapoartele trimestriale asupra inflaţiei publicate de Banca Naţională a României printre riscurile privind ratarea ţintei de inflaţie.

Mai mult, Guvernul Ponta s-a angajat prin scrisoarea de intenţie trimisă la FMI şi CE că: "Vom transmite până la mijlocul lunii iunie 2012 un plan de ajustare a cotelor de accize ce va viza menţinerea valorii reale şi ne vom coordona acţiunile cu măsurile de îmbunătăţire a colectării, mai ales în scopul diminuării evaziunii cu accizele la alcool".

Conform calendarului prezentat în Strategia Fiscal-Bugetară 2013-2015, nivelul accizelor pentru motorină va creşte la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Acciza totală la ţigarete va creşte în iulie 2013 de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete şi va ajunge la 86,96 euro/1.000 ţigarete în iulie 2015.

Cea mai apropiată majorare de accize la ţigarete va fi aplicată în luna iulie a acestui an, de la 76,6 euro la 79,19 euro/1.000 ţigarete.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, preţul la tutun şi ţigări a crescut anul trecut cu 6,5%.

În privinţa benzinei, un studiu Bloomberg pentru 55 de ţări relevă că România se numără printre statele cu cel mai ridicat cost din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic.

Fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu anunţa, la finele anului trecut, că România trebuie să ajungă în 2013 la nivelul minim din Uniunea Europeană în privinţa accizelor la motorină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Oameni credincioşi fostei puteri bagă strâmbe; accizele sunt stabilite de foarte mult timp.
 Vizualizări articol: 335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Oameni credincioşi fostei puteri bagă strâmbe; accizele sunt stabilite de foarte mult timp0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !!! trimis de
(31 mai 2012, 22:02:33
sa speram ca domnul Ponta nu va face greseli sau nu va incalca ce a stabilit cu PNL , daca USL se destrama PDL o sa faca tot posibilul sa preia puterea !!!
2.   .... trimis de
( 1 iun 2012, 13:55:44
Este firesc sa mai gresim pentru ca suntem oameni si ne sta in natura dar haideti sa nu facem un asa mare caz din asta pentru ca pe langa aeste taxe domnul ponta a facut si lucruri bune pentru oameni.Asta uitam?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei