Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2012 - Anul XVII, nr. 69 (4974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vicepreşedinte CEDO: Legat de hotărârea pilot împotriva României,lucrurile trebuie să avanseze rapid

Vineri, 23 Martie 2012 (18:36:57)

Vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall, a declarat, vineri, la Bucureşti, că în România este an electoral, astfel că lucrurile în ceea ce priveşte problema proprietăţii şi hotărârea pilot trebuie să avanseze rapid, "pentru că nu se ştie ce se va întâmpla după".

Solicitat să facă un rezumat al situaţiei actuale în materie de restituire a proprietăţilor, el a spus că problemele vor fi rezolvate cu atât mai repede cu cât se vor face eforturi mai rapid. "Presupun că autorităţile române au depus efoturi susţinute în acest sens, însă trebuie avut în vedere că dimensiunea problemei este enormă. Există mii de solicianţi, există şi această perioadă care afectează nu numai România, ci şi celelalte state", a spus vicepreşedintele CEDO.

El a atras atenţia că în România anul acesta este an electoral, astfel că lucrurile în ceea ce priveşte problema proprietăţii trebuie să avanseze rapid, "pentru că nu se ştie ce se va întâmpla după".

"Trebuie semnalat că în România anul acesta va fi an electoral şi nu va fi atât de uşor. Din partea CEDO, noi am dori să transmitem un mesaj, şi anume ca lucrurile să progreseze cât mai rapid până la alegeri, pentru că nu se ştie ce va urma după. În mod logic, atunci când se alege un nou legiuitor sau începe un nou mandat, proiectele în curs au tendinţa să fie întârziate sau chiar blocate. Ar fi de dorit ca România să depună eforturi şi să se conformeze hotărârii (hotărârea pilot în cazul României - n.r.), dacă nu până la 12 iulie, cel puţin până la 12 august sau 12 septembrie anul acesta", a spus el.

Pe de altă parte, întrebat dacă a discutat cu autorităţile române posibilitatea prelungirii termenului prevăzut de decizia pilot, el a răspuns negativ, adăugând că nu a primit o solicitare.

"Nu am discutat cu autorităţile române posibilitatea de a prelungi cu şase luni termenul prevăzut de decizia pilot, care expiră pe 12 iulie. Autorităţile române nu au făcut nicio cerere în sensul prelungirii termenului cu încă şase luni de zile. Dacă ar fi fost cazul, atunci pe de-o parte CEDO ar fi trebuit să ofere un răspuns, însă pe de altă parte Consiliul Europei şi Comitetul de miniştri au competenţa de a verifica punerea în aplicare a hotărârilor", a spus Josep Casadevall.

El a mai spus, întrebat ce riscă România în cazul în care nu va pune în aplicare cauza pilot a CEDO, că, dacă nu vor exista solicitări de prelungire a termenului prescris în hotărârea Atanasiu, va fi reluată judecata în celelalte cazuri similare suspendate.

"Trebuie să vă reamintesc că noi am suspendat judecarea a 2.000 de cauze, asta înseamnă că această judecată poate fi reluată de Curtea de la Strasbourg, pentru că este vorba de mii de solicitanţi. Ne vom continua activitatea, dar va fi o situaţie să ne reîntoarcem în trecut. Nu este o situaţie ideală", a explicat el.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis folosirea procedurii hotărârilor pilot în privinţa României în cauzele referitoare la imobilele naţionalizate în timpul regimului comunist, soluţia fiind adoptată ca urmare a absenţei unui mecanism de retrocedare sau compensare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vicepreşedinte CEDO: Legat de hotărârea pilot împotriva României,lucrurile trebuie să avanseze rapid.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vicepreşedinte CEDO: Legat de hotărârea pilot împotriva României,lucrurile trebuie să avanseze rapid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei