Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mar 2012 - Anul XVII, nr. 63 (4968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely a semnat contractul privind ecologizarea iazului batal de la Azomureş, de peste 25 mil. euro

Vineri, 16 Martie 2012 (15:59:46)

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a semnat, vineri, la Târgu Mureş, contractul de finanţare privind decontaminarea iazului batal de la combinatul Azomureş, în valoare de peste 25 de milioane de euro fără TVA, transmite corespondntul MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a semnat, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureş, contractul de finanţare a proiectului "Reabilitarea sitului poluat istoric - Iaz Batal - 30 de hectare din Târgu Mureş".

El a declarat apoi presei că proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi are o valoare totală de 25.212.066 de euro, fără TVA, din care 20.158.559 de euro finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Proiectul are o durată de realizare de trei ani.

"Am semnat un contract de peste 30 de milioane de euro investiţie, din care 98 la sută din bani europeni şi din bugetul de stat. E vorba de batalul de la combinatul Azomureş. Primăria preia în administrare aproape 30 de hectare de teren, care se reecologizează din aceşti bani de la UE şi bugetul de stat", a spus Borbely.

Potrivit ministrului, conducerea nouă a combinatului Azomureş a fost de acord cu angajamentele asumate în relaţia cu Primăria Târgu Mureş în momentul în care administraţia locală a preluat batalul de reziduuri chimice - adică să acopere partea de cofinanţare locală.

Totodată, conducerea nouă a combinatului Azomureş îşi asumă şi contractul de mediu revizuit, a arătat Borbely.

Batalul cu reziduuri de la Azomureş a fost închis de societate, care l-a donat în urmă cu mai multe luni municipalităţii, având în vedere că doar administraţiile publice locale pot primi finanţare europeană nerambursabilă, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, pentru lucrările de ecologizare.

Borbely a anunţat, tot vineri, că poartă discuţii cu oficialii Uniunii Europene pentru introducerea posibilităţii finanţării ecologizării siturilor poluate care nu sunt în proprietatea autorităţilor locale.

"În momentul de faţă putem semna numai dacă autoritatea locală preia terenul (situl contaminat - n.r.). Suntem în discuţii cu Uniunea Europeană ca, în perioada 2014-2020, să fie posibilă finanţarea şi în cazul în care aceste situri nu sunt la autoritatea locală. Pentru că sunt peste 1.000 de situri contaminate în România, care înseamnă sume foarte mari şi care nu putem să le finanţăm de la buget, ci numai din bani europeni", a spus Borbely.

Borbely a mai semnat, cu acelaşi prilej, contracte pentru proiecte de alimentare cu apă şi canalizare finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu cu reprezentanţii a nouă administraţii locale din judeţ.

Astfel, din finanţarea de la Administraţia Fondului perntru Mediu se vor realiza sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare în localităţile Găneşti, Glodeni, Sînpaul, Vărgata, Gheorghe Doja, Suplac, Beica de Jos, Gorneşti şi Fântânele, valoarea celor nouă contracte de finanţare fiind de 43.943.548 de lei.

"Numai în 2010 şi 2011 am reuşit să alocăm judeţului Mureş, vorbesc de Ministerului Mediului şi Pădurilor, circa 290 de milioane de euro - bani care sunt în mare parte de la UE, circa 223 de milioane de euro, iar restul, circa 40 de milioane de euro, au venit de la Fondul de mediu, care nu sunt de la buget, ci din taxe de mediu", a afirmat el.

În 20 februarie, Primăria Târgu Mureş anunţa că ministerul Mediului a aprobat proiectul de ecologizare a iazului batal de la combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş şi că urmează să se semneze contractul de finanţare europeană, în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

În cadrul acestui proiect, se va interveni pentru decontaminarea a 30 de hectare de teren, "în scopul de a elimina sursa de poluare din sol şi substanţele contaminate, în vederea aducerii terenului la un standard corespunzător".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely a semnat contractul privind ecologizarea iazului batal de la Azomureş, de peste 25 mil. euro.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely a semnat contractul privind ecologizarea iazului batal de la Azomureş, de peste 25 mil. euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei