Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mar 2012 - Anul XVII, nr. 63 (4968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Cât de curând, trebuie să clarificăm ce vom face la Bicapa Târnăveni

Vineri, 16 Martie 2012 (16:41:06)

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, afirmă, după semnarea unui contract privind decontaminarea iazului batal de la combinatul Azomureş, că va trebui să clarifice "cât de curând" şi strategia privind celălalt batal, de la combinatul chimic Bicapa Târnăveni, considerat o "bombă ecologică" a judeţului.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că există peste 170 de milioane de euro pe axa de finanţare care permite decontaminarea unor situri poluate, iar în acest moment sunt semnate cinci proiecte, dar probabil vor mai putea fi incluse încă două la finanţare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre acestea s-ar putea referi la decontaminarea batalului de la combinatul chimic Bicapa Târnăveni, considerat o adevărată "bombă ecologică" a judeţului.

"Proiectul de la combinat (Azomureş - n.r.) este printre cele cinci semnate în acest moment la această axă. În total, avem 170 de milioane de euro pentru această axă privind poluarea. Un ultim contract va fi semnat în perioada următoare. Toate sunt la autoritatea locală. Cele cinci proiecte se încadrează în aceste sume şi probabil că vom mai putea include două proiecte în această axă", a spus Borbely.

El a adăugat că în ceea ce priveşte combinatul Bicapa Târnăveni, "există un cumpărător, în sfârşit", care a cerut o perioadă de şase luni pentru ca să definitiveze, împreună cu Agenţia de Protecţia Mediului Mureş, toate datele privind angajamentele de mediu.

Potrivit ministrului, reprezentanţii Bicapa vor trebui să îşi clarifice "cât de curând" strategia legată de batal, adică în acest an, întrucât anul viitor nu va mai fi posibil.

"Evident, după aceea, va trebui să vedem cum mergem în continuare, pentru că probabil va fi o sumă destul de importantă. Acolo se va pune problema eventual să-şi asume o parte din aceşti bani (cumpărătorul) şi o parte - să vedem dacă Primăria va prelua, aşa cum a preluat Târgu Mureşul (situl contaminat de la combinatul Azomureş - n.r.), ca să putem aloca din bani europeni. Urmează, cât de curând, pentru că trebuie să clarificăm acest lucru anul acesta, nu mai putem semna anul viitor, pentru că intrăm în perioada (de finanţare europeană) 2014-2020. Deci dacă vrem să semnăm, în acest an putem semna şi cu Bicapa Târnăveni. Vor fi probabil, din aceşti 176 de milioane, încă 25 de milioane de euro disponibili", a spus Borbely.

În iulie anul trecut, Borbely Laszlo afirma că a finalizat lista cu siturile care vor trebui decontaminate, pe care se regăsesc 1.300 de situri contaminate, iar combinatul cu reziduuri chimice de la Bicapa Târnăveni este pe un loc "fruntaş", între primele trei.

Potrivit ministrului, există peste 170 de milioane de euro disponibili din POS Mediu pentru decontaminare, iar oficialii încearcă să lămurească Primăria din Târnăveni să preia o parte din platforma cu reziduuri istorice de la Bicapa, pentru că banii europeni pot fi accesaţi de autorităţi publice locale, şi nu de investitori privaţi.

Borbely preciza atunci că există doi investitori interesaţi să cumpere platforma de la Bicapa, întrucât în bataluri există o serie de metale grele care pot fi valorificate, însă nu crede că aceştia dispun de fondurile necesare pentru decontaminarea sitului.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a semnat, vineri, la Târgu Mureş, contractul de finanţare privind decontaminarea iazului batal de la combinatul Azomureş, în valoare de peste 25 de milioane de euro fără TVA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Cât de curând, trebuie să clarificăm ce vom face la Bicapa Târnăveni.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Cât de curând, trebuie să clarificăm ce vom face la Bicapa Târnăveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei